Een heerlijk feestelijk gerecht is deze gevulde varkenshaas met kastanjes. De varkenshaas is gevuld met kastanjes en appel en serveer het met spruitjes en cranberrysaus.

Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas met kastanjes en appel

Een perfect hoofdgerecht voor de kerstdagen is deze gevulde varkenshaas met kastanjes en appel. En dan natuurlijk geserveerd met een heerlijke cranberrysaus. Die kun je maken op de traditionele cranberrysaus manier of je kunt een paleo cranberrysaus maken zoals hier.

Er zijn in mijn ogen een paar dingen die onlosmakelijk met kerst verbonden zijn. De eerste is natuurlijk cranberrysaus, de tweede is spruitjes met kastanjes en varkenshaas hoort daar toch ook wel bij.

Gevulde varkenshaas met cranberries

Paleo cranberrysaus

Elk jaar weer trekt mijn cranberrysaus rondom kerst duizenden bezoekers per dag. Daarom dacht ik dit keer een paleo cranberrysaus te maken. Niet dat het heel vreselijk anders is. Op het gebruik van de ahornsiroop na.

De saus past perfect bij de gevulde varkenshaas. Ik vulde hem dit keer met appel en kastanjes. Het is vooral zaak om de vulling wel echt mooi klein te snijden, anders is het behoorlijk lastig om de vulling in de varkenshaas te krijgen.

Pletten en rollen

Als je een varkenshaas koopt is ie natuurlijk soort van rond. Om hem te kunnen vullen snij ik de varkenshaas eerst in tot halverwege. Niet helemaal doorsnijden natuurlijk. De twee helften klap je vervolgens open en je gebruikt een deegroller om het vlees plat te slaan.

Sla wel met enig beleid. Het is niet de bedoeling om het vlees tot pulp te slaan natuurlijk. Rol het vlees vervolgens zo strak mogelijk op en bind het goed dicht met keukentouw. Dat lukt bij mij nooit zo mooi als de slager dat doet, maar het gaat erom dat het dicht blijft zitten. Dus maak het op 3 of 4 punten vast. Dan komt het vast goed.

De cranberrysaus kun je al van tevoren maken. Dat blijft wel een paar dagen goed in de koeling. Je kunt het opwarmen voor het serveren maar koud is het net zo lekker.

Hoe lang moet een gevulde varkenshaas bakken?

Hoe lang een gevulde varkenshaas moet bakken is een beetje afhankelijk van de dikte van je varkenshaas. Het beste kun je het meten met een vleesthermometer. Op die manier weet je zeker dat je varkenshaas gaar is. Hou hiervoor een temperatuur aan van 60˚C. Dan is de varkenshaas roze gebakken. Steek de thermometer in het dikste gedeelte.

Mag een varkenshaas rosé zijn?

Hoewel normaal gesproken varkensvlees niet rosé mag zijn is varkenshaas daarop een uitzondering. Helemaal doorbakken is wel altijd de veiligste keuze.

Wat is de kerntemperatuur voor varkenshaas?

De kerntemperatuur voor een rosé varkenshaas is 60˚C

Hoe bind je een varkenshaas dicht?

Hiervoor gebruik je slagerstouw. Het is het handigste om dit met zijn twee te doen. Een persoon kan dan de varkenshaas goed dichthouden terwijl de ander het touw eromheen bindt. Hoe je dat doet is niet zo belangrijk. Als het maar dicht blijft zitten.

Kan de varkenshaas ook alleen in de pan?

Ja dat kan. Bak de varkenshaas in dat geval aan op wat hoger vuur. Zet dan lager en bak rondom bruin in ongeveer een kwartier. Ook hier kun je checken met een kernthermometer of het vlees goed gaar is.

Kun je de gevulde varkenshaas met kastanjes van tevoren klaar maken?

Je kunt het vullen van de varkenshaas en het opbinden al van tevoren doen. Rol de varkenshaas na het opbinden strak in met keukenfolie en leg in de koeling tot gebruik. Voor je de varkenshaas gaat bereiden is het handig om deze alvast een half uurtje van tevoren uit de koelkast te halen.

Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas met cranberries en kastanje

4.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollands

Het ultieme feestelijke gerecht is natuurlijk gevulde varkenshaas
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Materiaal

  • Slagerstouw
  • Vleeshamer of deegroller
  • Kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 appel in hele kleine blokjes
  • 1 varkenshaas
  • 100 gr kastanjes heel fijn gehakt
  • Peterselie
  • Salie
  • Tijm
  • peper en zout

Cranberrysaus

  • 100 gr verse cranberries
  • 1 kaneelstokje
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 steranijs
  • 3 el ahornsiroop

  • Zet een steelpannetje op met de cranberries, ahornsiroop, sinaasappelsap, kaneelstokje en de steranijs. Laat dit rustig koken tot alle cranberries geknapt zijn. Verwijder de steranijs en het kaneelstokje en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Zet apart
  • Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak de ui voor 5 minuten zachtjes tot glazig. Snij de appels in kleine blokjes.
  • Snij de varkenshaas in de lengte in en klap open. Snij hem dus niet helemaal door.
  • Sla de varkenshaas plat met een vleeshamer of met een deegroller. Bestrooi het nu rondom met peper en zout naar smaak.
  • Besmeer met een dun laagje van de cranberrysaus
  • Beleg dit met de kastanjes, ui, appel en de verse kruiden.
  • Rol de varkenshaas strak op in de lengte. Bind dicht met slagerstouw.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Bak de varkenshaas in een hete koekenpan tot rondom goudbruin. Zet in de oven om af te bakken in ongeveer 10-12 minuten. Laat het vlees rusten en snij dan in mooie plakken.
  • Serveer bijvoorbeeld met spruitjes met kastanje

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 326kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 27g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 81mg | Natrium: 69mg | Kalium: 788mg | Vezels: 3g | Suiker: 17g | Vitamine A: 79IU | Vitamine C: 24mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.