Simone's Kitchen

Gevulde varkenshaas met cranberries

Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas met kastanjes en appel

Een perfect hoofdgerecht voor de kerstdagen is deze gevulde varkenshaas met kastanjes en appel. En dan natuurlijk geserveerd met een heerlijke cranberrysaus. Die kun je maken op de traditionele cranberrysaus manier of je kunt een paleo cranberrysaus maken zoals hier.

Er zijn in mijn ogen een paar dingen die onlosmakelijk met kerst verbonden zijn. De eerste is natuurlijk cranberrysaus, de tweede is spruitjes met kastanjes en varkenshaas hoort daar toch ook wel bij.

Gevulde varkenshaas met cranberries

Paleo cranberrysaus

Elk jaar weer trekt mijn cranberrysaus rondom kerst duizenden bezoekers per dag. Daarom dacht ik dit keer een paleo cranberrysaus te maken. Niet dat het heel vreselijk anders is. Op het gebruik van de ahornsiroop na.

De saus past perfect bij de gevulde varkenshaas. Ik vulde hem dit keer met appel en kastanjes. Het is vooral zaak om de vulling wel echt mooi klein te snijden, anders is het behoorlijk lastig om de vulling in de varkenshaas te krijgen.

Pletten en rollen

Als je een varkenshaas koopt is ie natuurlijk soort van rond. Om hem te kunnen vullen snij ik de varkenshaas eerst in tot halverwege. Niet helemaal doorsnijden natuurlijk. De twee helften klap je vervolgens open en je gebruikt een deegroller om het vlees plat te slaan.

Sla wel met enig beleid. Het is niet de bedoeling om het vlees tot pulp te slaan natuurlijk. Rol het vlees vervolgens zo strak mogelijk op en bind het goed dicht met keukentouw. Dat lukt bij mij nooit zo mooi als de slager dat doet, maar het gaat erom dat het dicht blijft zitten. Dus maak het op 3 of 4 punten vast. Dan komt het vast goed.

De cranberrysaus kun je al van tevoren maken. Dat blijft wel een paar dagen goed in de koeling. Je kunt het opwarmen voor het serveren maar koud is het net zo lekker.

Gevulde varkenshaas
Print recept Pin recept
No ratings yet

Gevulde varkenshaas met cranberries en kastanje

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 appel in hele kleine blokjes
  • 1 varkenshaas
  • 100 gr kastanjes heel fijn gehakt
  • Peterselie
  • Salie
  • Tijm

Cranberrysaus

  • 100 gr verse cranberries
  • 1 kaneelstokje
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 steranijs
  • 3 el ahornsiroop

Instructies

  • Zet een steelpannetje op met de cranberries, ahornsiroop, sinaasappelsap, kaneelstokje en de steranijs. Laat dit rustig koken tot alle cranberries geknapt zijn. Verwijder de steranijs en het kaneelstokje en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Zet apart
  • Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak de ui voor 5 minuten zachtjes tot glazig. Snij de appels in kleine blokjes.
  • Snij de varkenshaas in de lengte in en klap open. Snij hem dus niet helemaal door.
  • Sla de varkenshaas plat met een vleeshamer of met een deegroller.
  • Besmeer met een dun laagje van de cranberrysaus
  • Beleg dit met de kastanjes, ui, appel en de verse kruiden.
  • Rol de varkenshaas strak op in de lengte. Bind dicht met slagerstouw.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Bak de varkenshaas in een hete koekenpan tot rondom goudbruin. Zet in de oven om af te bakken in ongeveer 10 minuten. Laat het vlees rusten en snij dan in mooie plakken.
  • Serveer bijvoorbeeld met spruitjes met kastanje
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: cranberries, gevuld, varkenshaas

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.