Mystery box: Gevulde varkenshaas en lof salade
Hoe lang is het eigenlijk alweer geleden dat we een mystery box deden? Echt veel te lang! Voor wie het niet eerder hier langs hebben zien komen of niet bekend zijn met het concept van Masterchef. Het idee is dat je kookt met ingredienten die iemand anders voor je heeft uitgezocht. Bij Masterchef krijgen ze een box met ingredienten en hebben dan een uur de tijd om iets in elkaar te draaien. Nu zijn wij geen masterchefs dus tot nu toe hebben we het altijd wat ruimer gehouden. Tom en ik hebben het een aantal keren voor elkaar gedaan. De ene keer vulde hij de box en de andere keer ik. Heel erg leuk om te doen en alle posts vind je hier.
Gevulde varkenshaas met olijventapenade en bresaola
Dit keer liep het even iets anders, want Esmee en ik hadden een kooksessie en ze was al vroeg bij ons (kwart voor acht…) en dus hadden we alle tijd om eens uitgebreid na te denken wat we wilden gaan maken. Tom zou de boodschappen doen en toen werd spontaan het idee geboren dat hij dan wel voor ons een mysterybox kon samenstellen.
Dat ging nog bijna fout want manlief kwam terug van de supermarkt maar was de mystery ingredienten vergeten.. Haha.. Gelukkig moest hij toch nog terug voor iets anders dus dat werd alsnog goedgemaakt. Hij kwam thuis met:
- 2 zakken witlof
- 1 varkenshaas
- 1 blik perzik
- 1 potje olijven
- 1 ons bresaola
En aan ons dus de taak om daar iets van in elkaar te draaien… We mochten daarbij wel gebruik maken van standaard ingredienten die we op voorraad hadden en dus gingen de hersenen op volle toeren draaien.
We waren het er vrij snel over eens dat we de varkenshaas wilden vullen en de witlof als een salade wilden gebruiken. En de rest was eigenlijk zo in elkaar… 🙂
Het resultaat was een uitermate smakelijke varkenshaas met een lekkere salade! Leuk om varkenshaas eens op die manier klaar te maken en eigenlijk heel simpel en toch feestelijk.
Gevulde varkenshaas en witlofsalade
Ingrediënten
- 1 varkenshaas
- 1/2 potje groene olijven
- paar zongedroogde tomaatjes op olie
- 1 teen knoflook grof gehakt
- 3 stronkjes witlof
- 4 halve perzikken
- handje hazelnoten
- 100 gr bresaola
Dressing
- 2 halve perzik
- 2 el yoghurt
- 1 el mayonaise
- peper
- zout
- 1 el limoensap
- 1 tl mosterd
Instructies
- Snij de varkenshaas aan de bovenkant in tot ongeveer 2/3 van de dikte. Snij hem dus niet helemaal door! Leg de varkenshaas opengeslagen op een stuk keukenfolie en doe er nog een stuk plastic folie bovenop. Sla de varkenshaas met een deegroller plat.
- Doe de olijven (zonder pit uiteraard), de knoflook en de zongedroogde tomaatjes bij elkaar in een staafmixer bakje en draai even kort. Niet te fijn malen.
- Beleg de platgeslagen varkenshaas eerst met plakjes bresaola en leg hierop een reepje van de olijvenvulling in het midden.
- Vouw de varkenshaas nu zo strak mogelijk in de lengte op en bind het vast met keukentouw.
- Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak de varkenshaas rustig gaar. Laat rusten voor je het aansnijd.
- Terwijl de varkenshaas rust maak je de salade, Snij de witlof in dunne reepjes en doe in een kom. Rooster de hazelnoten kort, hak ze grof en doe bij de witlof. Hak de perzik in kleinere stukjes en doe er ook bij. Heb je nog wat plakjes van de bresaola over, snij die dan klein en doe ook bij de salade.
- Voor de dressing doe je twee stukken perzik in de staafmixer en pureer deze. Voeg hier de yoghurt, de mayo, mosterd, peper en zout en limoensap aan toe en roer goed door. Serveer dit bij de salade en de varkenshaas
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.