Een ideale showstopper voor een feestelijke gelegenheid is deze gevulde varkenshaas met olijven en bressaola. De varkenshaas is niet ingewikkeld om te maken en staat in 30 minuten op tafel.

Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas

Het is misschien wel een van de meest ondergewaarde stukjes vlees; de varkenshaas. Of misschien ook wel niet, ik roep dat nu maar weet eigenlijk niet waarom. Nou goed begin dit… Affijn, wat ik wilde zeggen is dat de varkenshaas een heerlijk stuk vlees is en zeker met de feestdagen niet misstaat op de kersttafel.

Gevuld met olijven en bresaola

De vulling die ik hier heb gebruikt is met bresaolo (rookvlees kan ook) en olijven. En om het af te maken maakten we er een lekkere gorgonzolasaus bij. Nu is manlief niet van de kaas dus je kunt er natuurlijk ook een andere saus bij maken als je dat liever hebt. Ik vind persoonlijk de combinatie van de gorgonzola met de vulling echt heerlijk. Maar als jij iets anders bij je gevulde varkenshaas maakt dan kan dat natuurlijk altijd.

In combinatie met

Qua bijgerechten kun je hier veel kanten mee uit. Het zou zeker niet misstaan met de knolselderijpuree en paddenstoelen. Laat dan de eend weg en vervang dat door de varkenshaas. Of je kunt het eten met lekkere gegrilde asperges of andere groentes. De keus is reuze!

Je kunt de varkenshaas bakken in de koekenpan maar ook afbakken in de oven. Dat is – zeker als je gasten over de vloer krijgt – wel zo makkelijk. In dat geval bak je de gevulde varkenshaas aan in de pan en bak je hem af in de oven op het moment dat je het nodig hebt. Hou qua kerntemperatuur voor een rosé gebakken varkenshaas ongeveer 64˚C aan. Onthoud ook dat de varkenshaas nog wel iets door gaart dus haal hem dan iets eerder uit de oven of uit de pan om te voorkomen dat de varkenshaas tijdens het doorgaren te droog wordt.

Check ook zeker het gerecht voor de gevulde varkenshaas met cranberries.

Gevulde varkenshaas

Gevulde varkenshaas met gorgonzolasaus

4 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenKerst

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

6 personen

Materiaal

  • Slagerstouw
  • Deegroller

Ingrediënten

  • 1 kg varkenshaas in twee stukken van 500 gr
  • peper en zout
  • 100 gr bresaolo of rookvlees
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 100 gr groene olijven zonder pit
  • 50 gr pijnboompitjes geroosterd

Voor de saus

  • 60 gr roomboter
  • 60 gr bloem
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml kippenbouillon
  • 200 gr gorgonzola pittige, de kruimelige soort, niet de romige
  • paar takjes verse tijm
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl cayennepeper
  • peper en zout

  • Snijd de varkenshaas overlangs in, maar niet helemaal door. Draai hem om en leg met de opengesneden kant plat op een stuk plastic folie. Dek de andere kant af met nog een stuk folie en sla de varkenshaas met de deegroller plat tussen het plastic. Je moet hem zo dadelijk gaan vullen dus hoe platter hoe beter.
  • Wrijf vervolgens de varkenshaas aan beide kanten in met peper en zout. Leg plakjes bresaolo op de opengeslagen varkenshaas, maar laat de randen vrij. Fruit de ui en knoflook even in een pannetje en hak de olijven en de pijnboompitjes voor de vulling klein. Dit kan met een mes of in het bakje van de staafmixer. Doe wat van de vulling op de varkenshaas en rol hem in de lengte zo strak mogelijk op. Bind dicht met slagerstouw. Herhaal dit met de tweede varkenshaas. Braad beide varkenshazen gaar in de koekenpan en laat rusten terwijl je de saus maakt.
  • Maak een roux door de roomboter in een pannetje te smelten en hier de bloem aan toe te voegen. Laat even bakken om de bloem te garen. Doe langzaam al roerend de slagroom en kippenbouillon erbij en breng het geheel aan de kook tot het de gewenste dikte heeft. Voeg dan de gorgonzola toe en laat in de kaas smelten. Breng op smaak met verse tijm, nootmuskaat, cayennepeper en peper en zout
  • Snijd de varkenshaas in mooie plakken en serveer met de gorgonzolasaus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 696kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 51g | Vet: 49g | Verzadigd vet: 24g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 1g | Cholesterol: 221mg | Natrium: 1379mg | Kalium: 905mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 1207IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 235mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.