Cranberry pavlova: feestelijk kerst dessert

Cranberry pavlova voor kerst dessert | simoneskitchen.nl

Overheerlijke cranberry pavlova

De kerst pavlova om de show mee te stelen!

Ik loop echt hopeloos achter… Zit dagen achter de computer te werken aan de nieuwe site. Gisteren de hele dag met Esmée gezeten en nog kwamen we veel te veel tijd te kort. In de tussentijd is er hier nog geen bal te zien van kerst. (Geen kerstbal dus.. haha) Kerstboom ligt nog in de doos, versiering nog op zolder en het is alweer 12 december!! Man man wat gaat die tijd toch hard. Aan koken kom ik gewoon niet toe. Het is dat Tom momenteel werkeloos is, dan hebben we tenminste nog een fatsoenlijk maal op tafel elke dag… 😉

Cranberry pavlova | simoneskitchen.nl

Pavlova met granaatappel en cranberries

Gelukkig heb ik dan nog wat oude recepten uit de doos zodat jullie in ieder geval nog wat inspiratie op kunnen doen voor de kerst. Want eigenlijk, eigenlijk wilden we gisteren meringues maken… In de vorm van een leuk sneeuwpoppetje, compleet met een hoedje van chocola en we hebben er zelfs de nodige inkopen voor gedaan om ze te maken. Maar toen kwamen we terug bij Esmée en bleek het ineens al drie uur ’s middags en ons plan om drie dingen te bakken sloeg vervolgens natuurlijk nergens meer op. Story of our life zullen we maar zeggen. Anyway, deze pavlova maakte ik alweer een paar jaar geleden en laten we eerlijk zijn; als je hiermee het kerst diner afsluit maak je wel de blits natuurlijk.

Cranberry pavlova | simoneskitchen.nl

En dat niet alleen, want hij is ook nog eens afschuwelijk lekker. Zo lekker dat je er van blijft eten. Ik weet het want ik maak hem vaker. De ene keer met zomerfruit en de andere keer zoals hier met mooi kersterig fruit… 😉 Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze gewoon schoon op gaan. Of we nu met 6 man aan tafel zitten of met vier. Over het algemeen wordt er net zo lang “nog een vorkje” van geprikt tot de schaal schoon leeg is. Je bent dus gewaarschuwd als je hem besluit te maken. Gaatje overhouden!

Cranberry pavlova

Ingredienten:

  • 4 eiwitten
  • 225 gr suiker
  • 6 tl maizena
  • 1 tl witte wijnazijn of witte balsamico
  • 250 ml slagroom
  • zaden van 1 granaatappel
  • cranberry saus

Bereiding:

  1. Verwarm je oven voor op 150C.
  2. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een vetvrije klopper tot zachte pieken. Voeg al kloppend langzaam de suiker toe tot de meringue glanzend is en stijve pieken vormt.
  3. Doe de maizena door een zeef en vouw dit met een spatel door de eiwitten samen met de azijn (of witte balsamico).
  4. Op een bakplaat met bakpapier leg je het eiwit ongeveer in een cirkel van 18 cm diameter en doe dit in de oven.
  5. Zet direct de oventemperatuur naar 120 C en laat de pavlova er een uur in staan. Doe de oven uit en laat volledig afkoelen in de oven.
  6. Als het eenmaal afgekoeld is kun je de pavlova voorzichtig van het bakpapier afhalen en op een mooie schaal leggen en decoreren met de geklopte slagroom, de granaatappel zaadjes en de cranberry saus.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Dat ziet er heerlijk uit, en toevallig hadden wij laatst ook granaatappels in huis. Mijn zoon Tom is er dol op, ik ook. (gezond!)
    Toevallig heb ik ook een werkeloze man in huis en nee, bij ons ook geen boom of bal te zien, al staat die opgetuigd en wel op zolder.. Dit dessert ga ik maken, de ingrediënten zijn niet duur en gelukkig eenvoudig, hoop ik. (ik ben geen keukenprinses, laat het liever aan de man in huis over, maar toetjes en taart, daar wil ik altijd wel een poging mee wagen,ik ben een echte sweeth tooth’ ;)zoals mijn Ierse moeder altijd zei.

  2. Suggestie: de slagroom met (huisgemaakte) lemoncurd zoeten….hmmm

  3. Pingback: Keukenprinses, ik?

  4. Pingback: Op de snijplank... Cranberries | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.