Cranberry pavlova: feestelijk kerstdessert
Het perfecte dessert om elk feestje mee af te sluiten is een pavlova. En deze cranberry pavlova is heerlijk en heeft alle smaken van het ultieme kerstdessert.
Cranberry pavlova
Ben je op zoek naar een kerstdessert waar je gegarandeerd de show mee zal stelen, dan is deze kerst pavlova een goed begin! Ik koos dit keer voor een cranberry pavlova om de eenvoudige reden dat ik altijd een overdosis cranberries in huis heb tijdens de kerstdagen. Bovendien is deze cranberry pavlova zo ontzettend lekker. Het is de combinatie tussen het zoet van het schuim en het zurige van de cranberries wat het voor mij echt een winnaar maakt.
Cranberrysaus
Om de cranberry pavlova te maken begin je met het maken van de cranberrysaus die hier overheen gaat. En als je dan toch bezig bent; maak meteen wat extra van de cranberrysaus want die gaat werkelijk overal goed bij. Denk aan wat van de saus bij varkensvlees, lam of de lamsschouder.
Ik serveer de cranberry pavlova graag met als extra wat granaatappelpitjes. Toegegeven dat dat vooral voor de looks is maar het is ook gewoon echt heel lekker. Dat krokante op de zachte pavlova is heerlijk. Maar je kunt het ook weglaten als je geen fan bent van granaatappel.
Heerlijk kerstdessert
Deze cranberry pavlova is echt heel erg lekker en doet het goed bij het kerstmenu. Het is wel een relatief zwaar dessert dus hou daar rekening mee bij je keuze voor het hoofdgerecht.
Maak je een grote pavlova (ongeveer 20 cm doorsnede) hou dan een uur ongeveer aan op 120˚C. Heb je mini pavlova’s halveer die tijd dan. Voorkom tussentijds openen van de ovendeur en laat het na bakken afkoelen in de oven.
Nee dat hoeft niet perse maar het zorgt wel voor dat het eiwit stabieler wordt. Je kunt het ook zonder maken. Hetzelfde geldt voor de azijn. Die heeft dezelfde functie. Overigens is een pavlova zonder maizena en azijn officieel meringue. De structuur veranderd hierdoor namelijk een beetje.
Ook hier geldt weer dat het eraan ligt hoe groot je de pavlova wilt maken. Ik gebruik meestal 4 eiwitten en dat is genoeg voor een pavlova waar je 8 mensen blij mee maakt. (afhankelijk van hoe groot het stuk is dat je wilt serveren)
Dat kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste moet je zorgen dat al je suiker goed is opgelost in de eiwitten. Doe je dat niet dan kan het zijn dat de suiker extra vocht aantrekt die er dan weer voor zorgt dat de pavlova instort.
Een andere mogelijkheid is dat je de eiwitten te lang hebt geklopt. Ze behouden hun structuur dan niet meer en storten in.
Bakken op een dag met een hoge luchtvochtigheid wil ook nog wel eens een probleem opleveren.
Nee zo werkt het helaas niet. Je wilt het langzaam bakken zodat de buitenkant crispy wordt en de binnenkant nog lekker marshmallow achtig. Als je de oven te hoog zit, wordt de buitenkant bruin en blijft de binnenkant te zacht. Ook dan als je de pavlova uit de oven haalt zal deze instorten.
Om dezelfde reden als hierboven gemeld. Als de pavlova te snel afkoelt dan kan het zijn dat het binnenste krimpt waardoor de buitenkant barst
Cranberry pavlova
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 225 gr suiker
- 6 tl maizena
- 1 tl balsama of witte wijn azijn
- 250 ml slagroom
- zaden van 1 granaatappel
- cranberry saus
Instructies
- Verwarm je oven voor op 150˚C. (onder- en bovenwarmte)
- Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een vetvrije klopper tot zachte pieken. Voeg al kloppend langzaam de suiker toe tot de meringue glanzend is en stijve pieken vormt. Zorg dat alle suiker goed is opgelost!
- Doe de maizena door een zeef en vouw dit met een spatel door de eiwitten samen met de azijn (of witte balsamico).
- Op een bakplaat met bakpapier leg je het eiwit ongeveer in een cirkel van 18 cm diameter en doe dit in de oven.
- Zet direct de oventemperatuur naar 120˚ C en laat de pavlova er een uur in staan. Doe de oven uit en laat volledig afkoelen in de oven.
- Als het eenmaal afgekoeld is kun je de pavlova voorzichtig van het bakpapier afhalen en op een mooie schaal leggen en decoreren met de geklopte slagroom, de granaatappel zaadjes en de cranberry saus.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Vijf x de lekkerste en makkelijkste kerstdesserts | Simone's Kitchen
Pingback: Pavlova met noten en chocola en het kerstgevoel | Simone's Kitchen
Pingback: Op de snijplank... Cranberries | Simone's Kitchen
Pingback: Keukenprinses, ik?
Suggestie: de slagroom met (huisgemaakte) lemoncurd zoeten….hmmm
Oooo ssstttt, ik krijg spontaan trek.. 😉
Dat ziet er heerlijk uit, en toevallig hadden wij laatst ook granaatappels in huis. Mijn zoon Tom is er dol op, ik ook. (gezond!)
Toevallig heb ik ook een werkeloze man in huis en nee, bij ons ook geen boom of bal te zien, al staat die opgetuigd en wel op zolder.. Dit dessert ga ik maken, de ingrediënten zijn niet duur en gelukkig eenvoudig, hoop ik. (ik ben geen keukenprinses, laat het liever aan de man in huis over, maar toetjes en taart, daar wil ik altijd wel een poging mee wagen,ik ben een echte sweeth tooth’ ;)zoals mijn Ierse moeder altijd zei.
Nee die boom moet er nog wel een beetje gaan komen hoor… Maar hij staat er nog steeds niet… Die sta ik straks op de dag voor kerst te doen Hahahaha. En deze is niet moeilijk hoor dus zeker (laten) maken… 🙂