Simone's Kitchen

Op de snijplank… Cranberries

Alles over cranberries | simoneskitchen.nl

Het ultieme kerstfruit – cranberries

Vanaf de oktobermaand gaat het gegarandeerd weer een keer gebeuren dat ik thuiskom en het hele huis naar Kerst ruikt. Wanneer ik dan binnen kom ruik ik een mix van steranijs en kaneel met een zoete fruitige geur.

En wanneer ik dan ook nog eens een pan vrolijk : “Pop, pop, pop..”, hoor zeggen, weet ik dat mijn vrouw cranberrysaus aan het maken is.
Zelfs ik denk dan vrolijk aan Kerst en kan dan niet wachten om die heerlijke, zoete, licht gegeleerde bessensaus bij wat dan ook te eten. Vlees, nagerechten, noem maar op; overal past die cranberrysaus bij.

Je kunt gedroogde of ingevroren cranberries het hele jaar door wel krijgen, maar de verse jongens zijn er eigenlijk alleen maar tussen van oktober tot half januari.

Vitamine C-bommetje

Dit harde besje is hard op weg om een vaste plek te veroveren in de galerij van superfoods, want hij zit barstensvol vitamine C en er worden hem ook nog een aantal andere geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Zo zou het regelmatig eten van cranberries of drinken van het sap, blaasontsteking, maagzweren en andere maagklachten kan voorkomen.

De meeste cranberries en cranberry producten die je hier kunt kopen, komen uit Amerika en Canada, hoewel er op de Waddeneilanden ook behoorlijk wat in het wild groeien en geteeld worden.

Alles over cranberries | simoneskitchen.nl

Aan hoe dit besje op de Wadden terecht is gekomen, hangt natuurlijk weer een stoer verhaal.
De legende gaat dat er ooit eens een ton met cranberries op Terschelling is aangespoeld en gevonden werd door een strandjutter. Die heeft de ton verder het land in gesleept, omdat hij dacht dat er wijn in zat. Toen hij ontdekte dat er alleen maar zure bessen in zaten, liet hij de open ton achter en zo konden de cranberries, letterlijk, vaste voet aan wal krijgen.
Is het een waar verhaal of niet?
Ik weet het niet, maar het is wel een feit dat cranberries in de 18e eeuw veel werden meegenomen op lange zeereizen, omdat ze scheurbuik konden voorkomen (vitamine C bommetjes).

Veenbessen

De officiële Nederlandse naam voor cranberry is trouwens de veenbes, maar ik denk dat veel groentemannen je glazig aankijken wanneer je om een pondje veenbes, of beter nog, moerasbes, vraagt.
Dat dit besje cranberry is genoemd komt omdat het bloemetje een gebogen steeltje heeft. Dit leek volgens de naamgever op de nek van een kraanvogel en dus ontstond de naam craneberry (kraanvogelbes), wat later verbasterd werd tot cranberry.

Nog wat meer weetjes op een rijtje over onze genaturaliseerde uitheemse bes:

  • Als de cranberries luchtdicht verpakt worden, blijven ze nog minimaal een jaar goed
  • Vries je verse cranberries in, dan kun je zo ook nog een jaar goed houden en leg je ze in de koelkast, dan moet je ze wel binnen een maand of drie gaan gebruiken
  • Lang voordat de Europeanen Amerika ontdekten gebruikten de Noord Amerikaanse indianen de cranberry al als medicijn en om vlees te conserveren
  • Omdat deze bessen blijven drijven in water, worden ze in Amerika op veel plekken geoogst door de velden onder water te zetten en dan de bessen van het wateroppervlak te zuigen. Zo zie je dan complete ‘rode meren’ ontstaan tijdens de cranberry oogst.

Naast al deze mooie en interessante eigenschappen is de cranberry eigenlijk het ultieme kerstfruit.
Of het nu zoet of hartig is, met cranberries geef je alles een winters Kerst tintje.

Het begint natuurlijk met de cranberrysaus die ik al eerder noemde. Zalig bij een gebraden beenham of een stukje wild.

Maar ook pavlova met cranberries of een chocolade tulband met cranberries, zorgen ervoor dat je Kerst eigenlijk niet meer kan mislukken.
En natuurlijk is de meeste zuivel ook goede vriendjes van cranberry.

Wij zijn in ieder geval fan van dit winterse besje om zijn smaak en dat hij ook nog eens gezond is?
Tja, dat is dan mooi meegenomen.

Hier een lijst met alle recepten met cranberry die wij op onze site hebben.
Er zit vast en zeker ook voor jou iets lekkers tussen.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

2 comments

  1. Avatar

    Krijg er helemaal zin in…. met een of andere crooner op de achtergrond en gebreide Noorse sokken aan en dan iets met cranbarries en de geur van kaneel en kruidnagel…hmmmmm 🙂
    By the way, heb er vandaag naar lopen zoeken maar kon ze hier in de buurt nog nergens vinden. Tips?

    • Simone van den Berg

      Normaal gesproken heeft de Albert Heijn altijd redelijk snel verse cranberries. Nog niet? Ik moet zeggen dat onze Appie ze ook nog niet had vorige week. Ik heb ze bij de groothandel vandaan, maar zou toch inmiddels wel in de winkel moeten liggen. Misschien online?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.