De aardpeer, Jerusalem artisjok of topinamboer. Dit kleine knolletje heeft vele namen, maar wat kun je er eigenlijk mee?

Alles over aardpeer

De aardpeer… terug van weggeweest

Vandaag weer eens een groente op de snijplank en wel de aardpeer.
Aardpeer is zo’n groente die een tijd vergeten groente leek te zijn. Maar tegenwoordig kun je ze gewoon weer in de betere supermarkt vinden.

Een groente wordt trouwens ‘vergeten groente’ op het moment dat het te weinig gekocht wordt en de mensen meer van een ander, vervangend product gaan kopen.
Omdat de vraag te klein wordt, bestelt de winkel de groente niet meer waardoor de boer op zijn land andere gewassen waar wel vraag naar is gaat verbouwen.
En voor je het weet kun je die groente nergens meer krijgen en wordt hij zogezegd: vergeten.

In het geval van aardpeer werd hij de schappen uitgedrukt door de aardappel natuurlijk. En dit terwijl de smaken toch echt duidelijk verschillen.
Pastinaak en snijbiet hebben hun comeback uit de hoek van vergeten groente alweer gemaakt en nu maakt ons delicate aardpeertje ook weer een rentree in de winkels.

Alles over aardpeer | simoneskitchen.nl

Familie van de zonnebloem

Wanneer je deze wortelachtige groente in de winkel ziet liggen zou je niet direct kunnen raden dat de aardpeer familie is van de zonnebloem. Toch is dit zo.
Aardpeer heeft in de loop der tijd veel verschillende namen gekregen. Topinamboer, knolzonnebloem en Jeruzalem artisjok zijn er enkele van.


Bij die laatste naam zou je kunnen denken dat deze knolgroente uit Israël komt, maar dit is niet waar. De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Jeruzalem artisjok is waarschijnlijk een ruwe vertaling uit het Italiaans waar ze de aardpeertjes ‘girasole articiocco’ (zonnebloem artisjok) noemen. Dit omdat hij, zoals gezegd,  familie van de zonnebloem is én omdat de smaak en geur wel iets weg hebben van de artisjok.

Lekker met noten

De smaak doet inderdaad een beetje denken aan een mengeling van artisjok en pastinaak met hiernaast een licht nootachtige ondertoon. Hierdoor kun je aardpeer ook mooi combineren met noten als: amandelen, walnoten en hazelnoten.
Aardperen vind je zowel met een paarsachtige schil, als met vaalwitte jasjes aan.

Hier wat tips en trucs voor wat betreft aardpeer:

  • In Frankrijk hebben aardperen de bijnaam ‘Topi’s’ (grappig), de afkorting van topinambour
  • Jonge (verse) aardpeertjes hebben een dunne schil en kun je in principe ongeschild (zelfs rauw) eten. Wil je de schil toch verwijderen? Gebruik dan een pannensponsje om de schil eraf te schrobben. Wanneer de aardperen wat ouder zijn, wordt de schil taai en kun je die het beste met een dunschiller verwijderen
  • Verwijder ook altijd de houterige stukjes voordat je de topi’s verder gaat verwerken
  • Omdat de grootte van topinamboer onderling nogal verschilt is het moeilijk om een vaste kooktijd aan te geven. Voor kleine jongens is 5 minuten vaak al voldoende en de grotere exemplaren hebben meestal zo’n 15 minuten nodig om te garen. Let wel goed op, want wanneer je ze te lang kookt wordt het al snel pap
  • Een aardpeer is gaar wanneer hij als een gare aardappel aanvoelt, als je er met een vork in prikt
  • Topinamboer is een prima garnering wanneer je hem in dunne plakjes snijdt en hier chipjes van frituurt. Lekker met andere notige of aardse smaken, zoals: truffelmayonaise.
  • Aardpeer droogt snel uit. Wanneer je ze wilt bewaren, doe dit dan in een papieren zak in de koelkast of op een koele, geventileerde plek. Je kunt ze dan nog maximaal een dag of vijf goed houden
  • Eenmaal geschild verkleuren de beste jongens redelijk snel. Om dit te voorkomen kun je de geschilde topi’s het beste in een klein beetje citroensap zetten.
Aardpeer-bloemkoolsoep | simoneskitchen.nl
Aardpeer-bloemkoolsoep uit Heerlijke Chaos

Waarom zorgen aardperen voor winderigheid?

De ‘peertjes uit de grond’  bevatten een hoog suikergehalte, dus wanneer je ze hebt gegeten, moeten je darmen flink aan het werk om de boel af te breken. Dit kan nog wel eens voor winderigheid zorgen. Er wordt beweerd dat je dit tegen kunt gaan door bonenkruid bij je gerecht te doen (moet je wel eerst even bonenkruid kunnen vinden).

Door bovenstaande wordt de Jeruzalem artisjok in Engeland ook wel gekscherend de ‘fartichoke’ genoemd.

Al met al een groente die een nieuwe twist aan je gerechten kan geven.
Maak er bijvoorbeeld eens een soepje van of geef je aardappelpuree een andere draai door de helft van de aardappelen te vervangen door aardperen.

Tot slot nog een leuk recept dat wij op onze kookclub hebben bedacht: Coquilles met aardpeer of dit lekkere taartje met aardpeer. Of check alle recepten met aardpeer hier.

Delen is fijn!