Aardpeer is typisch zo’n groente die je niet overal kunt vinden en echt wel minder bekend is. Maar dat is ten onrechte zoals dit lekkere aardpeer recept laat zien. Je maakt de knapperige aardpeer een beetje zoals je gebakken aardappeltjes zou maken, maar dan met aardpeer.

Lekker met een gebakken biefstukje en een paddenstoelensaus met een romige sausje.

Knapperig aardpeer recept uit de oven
Foto’s in deze post: Saskia Lelieveld.

Aardpeer recept uit de oven

Het fijne van de aardperen is dat je ze niet hoeft te schillen. Je maakt ze eenvoudig even goed schoon en snijdt ze in stukjes. Sommige knolletjes zijn heel groot en andere zijn zo klein dat je ze amper hoeft te snijden, maar dat zie je vanzelf. Het velletje van de aardpeer is goed eetbaar. Haal alleen harde of uitgedroogde eindjes weg.

De aardpeer doe je vervolgens in een ruime bakschaal en je mengt het met wat olijfolie en peper en zout. De kruiden (rozemarijn en tijm) leg je erbij en je bakt ze in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Dat duurt ongeveer een minuut of 45.

Ingredienten voor het aardpeer recept

Lekker met champignonsaus

Hoewel dit draait om het aardpeer recept, is het natuurlijk geen complete maaltijd met alleen de aardpeer. Ik vind dit heerlijk met een lekker gebakken biefstukje en in combinatie met de champignon roomsaus is het echt een lekker winters of herfstig gerecht.

De kenners zeggen trouwens dat aardpeer zou moeten smaken naar artisjok. Vandaar ook de naam Jerusalem artisjok. Ik vind dat altijd een gekke benaming want persoonlijk vind ik ze dus gewoon echt niet op artisjok lijken. Want op die laatste groentesoort ben ik niet zo dol. Dus mocht je dat hebben gehoord en je laat je daardoor tegenhouden? Niet doen zeg ik.

aardpeer recept uit de oven

Vergeten groente

De aardpeer is wel echt een vergeten groente vind ik. Dus als je dit aardpeer recept wilt maken zul je waarschijnlijk even moeten zoeken naar aardperen. Althans bij mij hebben ze het niet in de supermarkt liggen. Ik koop ze meestal bij Ekoplaza of Hofweb. (geen reclame, maar wel fan) maar soms vind je ze ook wel op de markt. Sowieso kun je de aardpeer online vinden.

Het seizoen van de aardpeer is ongeveer van november tm maart. Je kunt dus nog net van dit lekkere aardpeer recept genieten.

Meer met aardpeer

aardpeer recept uit de oven

Knapperig gebakken aardpeer recept uit de oven

4.25 van 4 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Lekker recept met knapperig gebakken aardpeertjes, paddenstoelen en een romige sausje. Ideaal om te serveren met een gebakken biefstukje
Bekijk het Engelse recept
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 45 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 1 uur

2 personen

Ingrediënten

  • 750 g aardperen
  • 6 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • peper
  • zout
  • 250 gram paddenstoelen gemengd
  • 200 ml slagroom
  • 2 biefstukken
  • boter en olie om te bakken

Instructies

  • Zet de oven op 200˚C hete lucht.
  • Was de aardperen en snijd ze in even stukken. Doe de aardperen samen met 5 knoflooktenen en de rozemarijn/tijm in een grote ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie en peper en zout over en bak 45 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Ondertussen snipper je de sjalotjes en snijd je de paddestoelen in dunne plakjes en bak je ze in een koekenpan goudbruin. Snipper de knoflook teen die nog over is en doe die bij de paddenstoelen.
  • Na 2 minuten giet je de slagroom erbij en laat dit inkoken tot een lekker saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een koekenpan, doe er een flinke klont boter bij met wat tijm en bak de biefstuk naar wens.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 885kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwit: 60g | Vet: 41g | Verzadigd vet: 25g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Cholesterol: 232mg | Natrium: 136mg | Kalium: 2751mg | Vezels: 8g | Suiker: 42g | Vitamine A: 1646IU | Vitamine C: 23mg | Calcium: 157mg | Ijzer: 20mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.