Spruitjes uit de oven met mosterdsaus

Spruitjes uit de oven
Deze spruitjes uit de oven zijn weer eens een hele andere manier om spruitjes te eten. Verrassend en heel erg lekker, dat kan ik je alvast vertellen.
Hier serveerde ik er voor de verandering eens ribkarbonades bij maar die kun je natuurlijk desgewenst ook gewoon weglaten. Laat je ze weg dan is dit zelfs een vegan gerecht.
Paper Travels
Iets wat niks met deze spruitjes uit de oven te maken heeft is het feit dat ik Paper Travels weer nieuw leven in heb geblazen. Ik heb een kleine shift in focus voor Simone’s Kitchen. Eigenlijk niet een nieuwe maar omdat ik ook begonnen ben met de opleiding tot Oersterk coach leek me het een goed idee om de focus hier te leggen op gezondheid en gezonde voeding.
Dat is het min of meer al. Reizen zal er ook wel onderdeel van blijven maar dat komt dus meer te liggen bij Paper Travels.
Tot zover de huishoudelijke mededelingen.
Spruitjes met mosterd
Spruitjes uit de oven eet ik eigenlijk heel vaak maar dat is meestal gewoon de spruitjes roosteren en dan combineren met bijvoorbeeld hazelnootjes of een stukje gebakken kip. Het simpelste diner dat je maar kunt bedenken.
Dit gerecht begint daar ook mee maar daarna krijgt het een hele andere wending met een heerlijke romige mosterdsaus. Ik moet zeggen dat dit wel mijn nieuwe favoriet is.
Het is wat meer werk om deze spruitjes uit de oven te maken, maar wil je het eens op een hele andere manier serveren dan kan ik je dit lekkere gerecht van harte aanbevelen.
Neus in de boeken
Ik heb vandaag dag 2 van de opleiding. Het eerste gedeelte is online, de reden daarvan weten we allemaal inmiddels wel. Hopelijk kan het tweede gedeelte wel off line plaatsvinden maar goed, dat duurt nog eventjes. Ik heb er zin in.
Spruitjes met mosterdsaus en karbonade
Ingrediënten
- 700 gram spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
- 2 el olijfolie
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 tl arrowroot
- 2 tl appelciderazijn
- 2 tl maple syrup (doe je een whole30? Laat de maple syrup dan weg!)
- 3 el Dijon mosterd
- 120 ml kokosroom
- 2 ribkarbonades
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Meng de spruiten in een kom met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Strooi ze op een bakplaat en bak ze in 25 minuten gaar, roer halverwege om.
- Verwarm 1 el olijfolie in een steelpan, voeg de sjalot toe en fruit 2 minuten op laag vuur tot de sjalot glazig is.
- Voeg de arrowroot, azijn, maple syrup, mosterd en kokosroom toe en roer met een garde goed door. Blijf doorroeren tot aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes aan de kook, roer af en toe door.
- Schenk de mosterdsaus over de spruitjes en zet nog 10 minuten in de oven terug.
- Bak ondertussen de ribkarbonades.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ohhhhh, wat was dit lèkker! Nog een paar spekblokjes doorheen gedaan, hamburgertje erbij en smullen!!! En dat te horen van iemand die én niet kon koken, én niet van spruitjes hield!
Dank je wel, ben echt een fan van jouw recepten!
Ah wat leuk om te horen!! 😉
Wat doet arrowroot? En kun je het weglaten in dit recept?
Al gevonden op deze site .. 😊🖒
Ah heel fijn Cecile. Je hebt het al gevonden maar even ten overvloede; het is gebruikt als verdikkingsmiddel en kan eventueel vervangen worden door maizena.
Door de maple syrup is dit recept helaas niet Whole30-proof
O oops. Dat ga ik even aanpassen! (kun je namelijk makkelijk weglaten)
Kun je de ovenschaal al helemaal klaar maken van te voren? Wel dezelfde dag. En dan de laatste 10 min afbakken wanneer je gaat eten?
Ja dat kan wel al denk ik dat je iets langer dan 10 minuten nodig hebt als de schotel helemaal is afgekoeld. 😉