Gegratineerde spruitjes
Het perfecte bijgerecht voor kerst is deze spruitjesgratin. Het heeft een romige saus en is gemaakt met verse spruitjes. Zo lekker! Als je fan bent van spruitjes natuurlijk 🙂
Gegratineerde spruitjes
Ik maak best vaak spruitjes moet ik zeggen. Het is meestal een snel gerecht van die kleine groene kooltjes met wat spekjes en/of noten en dan geroosterd in de oven. Het is veruit mijn favoriete manier om ze te eten. Maar voor een speciale gelegenheid zoals Kerstmis wil je soms net weer even iets anders en deze gegratineerde spruitjes zijn daar perfect voor.
Het is in wezen niet veel anders dan mijn gewone spruitjesrecept, maar het heeft de extra toevoeging van de romige kaassaus en alles met kaas is lekker toch? Want je kunt nooit genoeg kaas hebben zou ik denken. Omdat je de oven eigenlijk alleen gebruikt voor die kaasgratin, moet je ervoor zorgen dat alle andere elementen al gaar zijn.
Ik begin met het koken van de spruitjes tot ze net gaar zijn. K
ook ze in ieder geval niet té gaar. Je kunt ze ook roosteren in de oven in plaats van koken. Ik vind roosteren lekkerder, maar het kost wel wat extra tijd. Maar beide is zeker mogelijk.
Bereiding
Naast het koken van de spruitjes moet je er ook voor zorgen dat de spekjes knapperig zijn. Je kunt een beetje olijfolie in de pan doen voordat je spekjes toevoegt, maar ik doe ze meestal zonder extra olie in de pan. Meestal komt er genoeg olie uit het spek, dus het hangt ervan af hoe mager het vlees is. Als je de ui en knoflook eerst wilt bakken, moet je natuurlijk wel olie toevoegen. Je kunt ook eerst het spek toevoegen en de ui en knoflook later. Het spekvet zal genoeg zijn om de ui en de knoflook te bakken.
Zodra de ui glazig is, voeg je de knoflook en de uitgelekte en gekookte spruitjes toe. Bak ze kort in de pan op middelhoog vuur. Roer de crème fraiche erdoor of gebruik wat slagroom om er een romige saus van te maken. Voeg ongeveer 75 g van de geraspte kaas toe. Je kunt parmezaanse kaas of gewone Goudse kaas gebruiken. De laatste is beter in smelten, dus ik kies meestal voor een combinatie van kazen. Ik vind het ook lekker om gruyère of een pittige Zwitserse kaas toe te voegen.
Breng de gegratineerde spruitjes nu op smaak met zwarte peper en een beetje zout voordat je het in de voorbereide ovenschaal doet. Doe de extra kaas bovenop de spruitjes en bak ongeveer 20 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
De saus
De saus die ik heb gebruikt voor de gegratineerde spruitjes is super simpel met alleen de crème fraiche, maar je kunt hem ook wat romiger maken door in plaats daarvan een béchamelsaus te maken. Je kunt er knapperig broodkruim (panko) overheen doen voordat je het in de oven schuift voor een knapperigere afwerking. De gegratineerde spruitjes is echt een heel makkelijk bijgerecht en perfect voor je verzameling kerstbijgerechten. Ik vind het altijd een winnaar, mits iedereen van geroosterde spruitjes houdt. De spruitjes gratin zou perfect zijn als bijgerecht bij de geroosterde lamsbout of kalkoen, maar het past ook goed bij de meeste andere kerstgerechten.
Dat gezegd hebbende; het is perfect voor Kerstmis, maar omdat het een heerlijk comfortfood gerecht is, kun je het ook op elk ander moment serveren.
Gegratineerde spruitjes
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijn gehakt
- 100 g spekjes
- 75 g hazelnoten geroosterd
- 800 gr spruitjes
- 100 gr geraspte oude kaas
- 125 g creme fraiche
- 25 g boter
- peper en zout
- Maak de spruitjes schoon en kook ze in licht gezouten water een minuut of 5 voor.
- Giet af en laat goed uitlekken en uitstomen.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de spekjes uit. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze glazig. Voeg knoflook en de uitgelekte spruitjes toe en bak dit even mee.
- Roer de creme fraiche door de spruitjes heen en ongeveer 75 gram van de geraspte kaas. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Doe de spruitjes over in een ovenschaal, meng met de hazelnoten en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Verdeel er een paar klontjes boter over en gratineer in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot de kaas gesmolten is en goudbruin.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.