Romige gegratineerde knolselderijschotel
Bijgerecht voor de kerst
Ja hoor het is weer die tijd van het jaar; die tijd waarin we worden overspoeld met heerlijke gerechten voor de kerst. Bijgerechten, hoofdgerechten en natuurlijk desserts. Mijn kerstdesserts zijn inmiddels al soort van klassiekers geworden maar elk jaar weer rond deze tijd worden ze duizenden keren per dag bekeken. Bizar wel een beetje… Maar Simone’s Kitchen zou Simone’s kitchen niet zijn als we niet ook een paar nieuwe toppers voor je hebben.
Gegratineerde knolselderijschotel
En deze gegratineerde knolselderijschotel is echt een topper om als bijgerecht te serveren voor bijvoorbeeld een kalkoenschotel of een lamsbout. O of eend! Of… nou ja voor veel dingen. En je kunt hem natuurlijk ook vega houden als je dat liever doet. De bacon is makkelijk om weg te laten.
Vegan is ie zeker niet want er gaat een lading kaas in. Dat maakt het dan ook meteen zo lekker. Want laten we eerlijk zijn; wat is lekkerder dan gesmolten goudbruin gebakken kaas… Ik krijg er al trek van als ik het opschrijf. Het is een vrij stevig bijgerecht dus hou daar rekening mee als je de gegratineerde knolselderijschotel wilt serveren naast een ander gerecht. Ik ben uitgegaan van 4 personen maar afhankelijk van het hoofdgerecht is dit ook zeker voldoende voor 6 personen.
Even geduld
Het is niet een heel snel gerecht maar als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Wil je het van tevoren voorbereiden bak het dan wel al 45 minuten in de oven zodat de knolselderij goed gaar is. Laat het vervolgens afkoelen en zet tot gebruik in de koeling. Op het moment dat je dan klaar bent voor je kerstdiner kun je de knolselderijschotel alleen nog even goudbruin afbakken.
Gegratineerde knolselderijschotel met drie soorten kaas
Materiaal
- Ovenschaal 20 x 30 cm
- Mandoline of keukenmachine
Ingrediënten
- 1 knolselderij flink exemplaar
- 500 ml melk
- 300 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr bacon of ontbijtspek
- 50 gr cheddar geraspt
- 50 gr parmezaanse kaas geraspt
- 50 gr pittige oude kaas geraspt
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Maak de knolselderij schoon en snijd in grote stukken. Schaaf ze op de mandoline of in de keukenmachine. Doe de melk en slagroom in een pan, pers de teentjes knoflook erboven uit en doe de knolselderij erbij. Haal van het vuur zodra het kookt en laat even trekken terwijl je de bacon bakt. Laat de stroken bacon uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze dan.
- Haal de plakken knolselderij uit het melkmengsel en maak een laag onder in de ovenschaal. Doe er iets van het melkmengsel over, bestrooi met de kaassoorten en wat van de verkruimelde bacon. Herhaal zo de laagjes tot alles op is. Bewaar wat van de bacon om over het laatste laagje te strooien. Eindig met een laag kaas.
- Dek af met aluminiumfolie en bak in circa 45 minuten. Haal de folie eraf en laat het nog een half uur goudbruin worden in de oven. Serveer als bijgerecht op een feestelijke tafel.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.