Simone's Kitchen

Kalkoen met bacon boter

Kerstkalkoen met bacon boter | simoneskitchen.nl

Vorig jaar mochten we een gevulde kalkoen uitproberen via Boers & Boers. De ultieme kalkoen als je indruk wilt maken, maar dan zonder het extra werk van zo’n enorme vogel op smaak brengen. Hoe dat afliep kun je hier lezen. Jan Boers vroeg of ik dit jaar weer een kalkoen wilde uitproberen en ik koos dit keer voor een hele kalkoen. Dus een ongevulde. We hadden afgesproken op 30 november, toen ik met Esmée een kookdagje in de studio had ingelast en vervolgens kwam Jan binnen met een enorm monster van 6 kilo!

Kalkoen met baconboter | simoneskitchen.nl

Het gevaarte was bijna niet te tillen! De kalkoenen van Boers & Boers zijn dan ook niet zomaar kalkoenen. Deze Copas kalkoenen lopen 7 maanden rond te dartelen in de wei, met als gevolg dat ze flink kunnen groeien én – heel belangrijk – een natuurlijk vetlaag hebben die ervoor zorgt dat je kalkoen zichzelf als het ware bedruipt in de oven en niet uitdroogt. De vetlaag kun je trouwens op de bovenste foto, waar de plak vanaf is gesneden, goed zien.

Enorme vogel!

Voor ons natuurlijk de uitdaging om de kalkoen op een lekkere manier te bereiden. Dit keer kozen we ervoor om geen vulling te gebruiken. En de vogel in te smeren met bacon boter…. Ja je hoort het goed: hoe lekker klinkt dat! Nu was het eigenlijk de bedoeling om de boter onder de huid te masseren, maar met een vogel van dit formaat, die ook nog eens flink strak in zijn velletje zat ging dat niet helemaal volgens planning. Ik kwam niet helemaal overal onder maar wel alsnog een flink stuk. De rest hebben we een paar keer goed ingesmeerd met het bacon boter mengsel en dat werkte ook prima.

Kalkoen met bacon boter | simoneskitchen.nl

Na flink wat uurtjes in de oven was het monster klaar en de buitenkant had een heerlijk krokant laagje! Die bacon boter is ook echt een aanrader. Werkt natuurlijk ook prima met een kip of kleinere kalkoen. De kalkoenen van Boers & Boers kun je nog net bestellen als je er voor de kerst een wilt hebben. De ongevulde, zoals wij die hier hebben, vind je hier. De gevulde staat er ook bij.

De kalkoen is heerlijk met mijn fantastische cranberrysaus!

Kalkoen met bacon boter
Liefst 24 uur van tevoren beginnen zodat het zout goed in kan trekken
Servings: 8 -10 personen
Ingredienten
  • 1 kalkoen van rond de 5-6 kilo
Zoutmix
  • 85 gr zoutvlokken zoals die van Maldon
  • 2 el tijmblaadjes
  • 1 tl zwarte peper
Vulling
  • 2 citroenen
  • rozemarijn
  • knoflook
Bacon boter
  • 150 gr boter op kamertemperatuur
  • 75 gr ontbijtspek
  • 2 el ahornsiroop
Instructies
  1. Begin 24 uur van tevoren met het bereiden van je kalkoen. Doe de ingredienten voor het zoutmengsel in de keukenmachine en draai wat fijner. Wrijf de kalkoen helemaal goed in met het zoutmengsel, leg in het bakblik dat je gaat gebruiken, dek af met plastic folie en zet in de koelkast voor 24 uur. Als je geen tijd hebt, doe het zoutmengsel er dan op voor je hem in de oven doet.
  2. Haal ruim voor tijd uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen terwijl je de baconboter bereidt.
  3. Bak het ontbijtspek krokant en doe spek en vet samen met de boter en ahornsiroop in de keukenmachine en draai tot een glad mengsel.
  4. Maak voorzichtig de huid van de kalkoen los (makkelijkst om te beginnen aan de kant van de nek) en smeer de bacon boter onder de huid voor zover als het gaat. Haal je boterhanden daarna nog even lekker over de buitenkant. Lukt het niet zet de boter dan naast de oven en besmeer de kalkoen elk half uur ruim met de bacon boter.
  5. Vul de holte van de kalkoen met de doorgesneden citroen, de knoflookteentjes en de rozemarijn.
  6. Prik de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen, en dek de vogel af met aluminiumfolie. Zet in de oven en haal het folie er ongeveer een uur voor het einde van de baktijd af zodat hij kan bruinen.
  7. Hou er rekening mee dat de kalkoen nog een beetje doorgaart als je hem uit de oven haalt. Dek af met aluminiumfolie en laat minimaal een uur rusten.

Bewaren

Bewaren

5 comments

  1. Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben gek op kalkoen met kerst (tot grote ergernis van mijn moeder die het helemaal niets vindt)

  2. Wat hebben we gelachen die dag zeg! En maar wachten tot die thermometer het een een keertje ging doen….

  3. Pingback: Feestelijke zalmsalade | Simone's Kitchen

  4. Pingback: Hoe bak je eendenborst goed: twee manieren | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos