Wil je indruk maken met kerst dan is een heuse kerstkalkoen altijd een goed idee. Deze wreef ik in met bacon boter waardoor de huid heerlijk krokant wordt en het vlees lekker sappig blijft. Begin het liefst een dag van tevoren met het bereiden van de kalkoen zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Kerstkalkoen met bacon boter | simoneskitchen.nl

Kalkoen met bacon boter

Vorig jaar mochten we een gevulde kalkoen uitproberen via Boers & Boers. De ultieme kalkoen als je indruk wilt maken, maar dan zonder het extra werk van zo’n enorme vogel op smaak brengen. Hoe dat afliep kun je hier lezen. Jan Boers vroeg of ik dit jaar weer een kalkoen wilde uitproberen en ik koos dit keer voor een hele kalkoen. Dus een ongevulde. We hadden afgesproken op 30 november, toen ik met Esmée een kookdagje in de studio had ingelast en vervolgens kwam Jan binnen met een enorm monster van 6 kilo!

Kalkoen met baconboter | simoneskitchen.nl

Zorg dat ie in de oven past!

Het gevaarte was bijna niet te tillen! De kalkoenen van Boers & Boers zijn dan ook niet zomaar kalkoenen. Deze Copas kalkoenen lopen 7 maanden rond te dartelen in de wei, met als gevolg dat ze flink kunnen groeien én – heel belangrijk – een natuurlijk vetlaag hebben die ervoor zorgt dat je kalkoen zichzelf als het ware bedruipt in de oven en niet uitdroogt. De vetlaag kun je trouwens op de bovenste foto, waar de plak vanaf is gesneden, goed zien.

Enorme vogel!

Voor ons natuurlijk de uitdaging om de kerstkalkoen op een lekkere manier te bereiden. Dit keer kozen we ervoor om geen vulling te gebruiken. En de kalkoen in te smeren met bacon boter…. Ja je hoort het goed: hoe lekker klinkt dat! Nu was het eigenlijk de bedoeling om de boter onder de huid te masseren, maar met een vogel van dit formaat, die ook nog eens flink strak in zijn velletje zat ging dat niet helemaal volgens planning. Ik kwam niet helemaal overal onder maar wel alsnog een flink stuk. De rest hebben we een paar keer goed ingesmeerd met het bacon boter mengsel en dat werkte ook prima.

Kalkoen met bacon boter | simoneskitchen.nl

Ook lekker met een kip

Na flink wat uurtjes in de oven was de kalkoen met bacon boter klaar en de buitenkant had een heerlijk krokant laagje! Die bacon boter is ook echt een aanrader. Werkt natuurlijk ook prima met een kip of kleinere kalkoen. De kalkoenen van Boers & Boers kun je nog net bestellen als je er voor de kerst een wilt hebben. De ongevulde, zoals wij die hier hebben, vind je hier. De gevulde staat er ook bij.

Deze kalkoen is heerlijk met mijn fantastische cranberrysaus!

Bereiden van de kerstkalkoen

Er zijn vele manieren om een kalkoen goed te bereiden. Hieronder een aantal tips.

Hoe zorg ik dat de kalkoen gaar is?

De enige juiste manier om te zorgen dat de kalkoen gaar is, is met een vleesthermometer. Heb je er geen schaf die dan bijtijds aan.

Welke kerntemperatuur moet een kalkoen hebben?

Laat de temperatuur van de kalkoen in de oven oplopen tot 60˚C. Als je de vogel uit de oven haalt en inpakt in aluminiumfolie gaart het nog door tot ongeveer 68˚C.

Moet de kalkoen gepekeld worden?

Nee dat is niet essentieel maar voegt wel smaak toe. Laat de kalkoen het liefst een aantal uur in een pekelbad liggen. Spoel af en dep goed droog voor je de kalkoen verder gaat verwerken.

Op wat voor temperatuur moet de oven?

In dit recept kozen wij voor 1 temperatuur van 180˚C en dekten de kalkoen voor het eerste gedeelte af met aluminiumfolie. Je kunt er ook voor kiezen om de temperatuur op 220˚C te zetten. De kalkoen zonder folie erin te schuiven en na een half uur de temperatuur terug te draaien naar 120˚C, 130˚C

Hoe lang moet de kerstkalkoen in de oven?

Dat is geheel afhankelijk van formaat en gewicht van je kalkoen. Maar hou zeker twee uur aan voor de totale bereiding en liever wat ruimer.

Kerstkalkoen met bacon boter | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Kalkoen met bacon boter

Liefst 24 uur van tevoren beginnen zodat het zout goed in kan trekken
Porties: 10 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 1 kalkoen van rond de 5-6 kilo

Zoutmix

 • 85 gr zoutvlokken zoals die van Maldon
 • 2 el tijmblaadjes
 • 1 tl zwarte peper

Vulling

 • 2 citroenen
 • rozemarijn
 • knoflook

Bacon boter

 • 150 gr boter op kamertemperatuur
 • 75 gr ontbijtspek
 • 2 el ahornsiroop

Instructies

 • Begin 24 uur van tevoren met het bereiden van je kalkoen. Doe de ingredienten voor het zoutmengsel in de keukenmachine en draai wat fijner. Wrijf de kalkoen helemaal goed in met het zoutmengsel, leg in het bakblik dat je gaat gebruiken, dek af met plastic folie en zet in de koelkast voor 24 uur. Als je geen tijd hebt, doe het zoutmengsel er dan op voor je hem in de oven doet.
 • Haal ruim voor tijd uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen terwijl je de baconboter bereidt.
 • Bak het ontbijtspek krokant en doe spek en vet samen met de boter en ahornsiroop in de keukenmachine en draai tot een glad mengsel.
 • Maak voorzichtig de huid van de kalkoen los (makkelijkst om te beginnen aan de kant van de nek) en smeer de bacon boter onder de huid voor zover als het gaat. Haal je boterhanden daarna nog even lekker over de buitenkant. Lukt het niet zet de boter dan naast de oven en besmeer de kalkoen elk half uur ruim met de bacon boter.
 • Vul de holte van de kalkoen met de doorgesneden citroen, de knoflookteentjes en de rozemarijn.
 • Prik de vleesthermometer in het dikste deel van de kalkoen, en dek de vogel af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  Zet in de oven en haal het folie er ongeveer een uur voor het einde van de baktijd af zodat hij kan bruinen.
 • Hou er rekening mee dat de kalkoen nog een beetje doorgaart als je hem uit de oven haalt. Dek af met aluminiumfolie en laat minimaal 30 minuten rusten.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Kerst
Trefwoord: kalkoen

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!