20151123-MH2A6272

Laten we eerlijk zijn: een kalkoen is best een indrukwekkend vogeltje. Ik kan me nog levendig ons eerste kalkoen avontuur herinneren, met het pellen van al die rottige kastanjes voor de vulling en de algehele ravage bij het aansnijden. Gelukkig was het eindresultaat wel erg lekker dus dat maakte alles weer goed.

Toen ik benaderd werd door Jan Boers van Boers & Boers of ik een van hun kalkoenen zou willen uitproberen was ik wel meteen nieuwsgierig. De broers Boers zijn in 2014 begonnen met hun kalkoen missie. De kalkoenen zelf komen van de Copas boerderij in Engeland vandaan waar de kalkoenen maar liefst 7 maanden vrij rondscharrelen voor ze uiteindelijk naar Nederland worden verscheept om hier met kerst een mooi einde (nou ja, het blijft natuurlijk een einde dus of de kalkoen het ook mooi vind…) te beleven. De familie Copas heeft al vijftig jaar ervaring met het houden van kalkoenen en in tegenstelling tot veel andere kalkoen farms lopen de kalkoenen hier vrij rond over de velden en in de boomgaarden. Door dat buitenleven hebben de kalkoenen een natuurlijke vetlaag die ze beschermt tegen uitdroging.

De kalkoen

Voor de kalkoen de oven in wordt geschoven

De kalkoenen worden vervolgens in Engeland ter plekke verwerkt en ontbeend en gevuld met een heerlijk recept dat ontwikkelt is door chef kok Bert. In diepgevroren staat komen ze vervolgens aan in Nederland waar ze verzonden worden naar alle consumenten. Wat de kalkoenen zo anders maakt is natuurlijk het feit dat ze al ontbeend zijn én al gevuld met een heerlijke vulling van kastanjes en cranberries. Je hoeft er dus zelf echt helemaal niks meer aan te doen.

Ik was heel benieuwd hoe het er uit zou zien, want een deel van de lol van een kalkoen op tafel is natuurlijk het visuele aspect; je wilt wel de show stelen en niet een veredelde rollade op tafel zetten. Gelukkig ziet de kalkoen er nog uit als een grote vogel. De poten hebben nog bot, evenals de vleugels zodat je aan de buitenkant eigenlijk niet ziet dat er geen borstkas meer over is.

20151123-MH2A6275

In de doos zit eveneens een vleesthermometer geleverd. Een cruciaal onderdeel van een juiste garing en dat scheelt een hoop giswerk! Je wilt tenslotte wel dat je vogel op tijd gaar is. Behalve de marinade en een thermometer zit er ook een uitgebreide beschrijving in zodat het bereiden van je kalkoen eigenlijk foolproof is.

Zoals je kunt zien op de eerste foto prikten wij de thermometer bovenin enne… dat is minder handig want dan kun je de temperatuur natuurlijk niet zien. Prik hem in de zijkant dan zie je ook nog wat de temperatuur is.

Het enige dat dan nog overblijft is het serveren van het vlees en smullen maar. De kalkoen geeft echt enorm veel vlees en is voldoende voor 10-12 personen. Op de website van Boers & Boers vind je niet alleen alle informatie maar ook filmpjes over het bereiden van de kalkoen en bijpassende producten zoals saus en/of wijnen.

20151123-MH2A6266

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!