Missie kalkoen (met kastanje vulling)
Voor me ligt een grote blote vogel. Een ietwat harige, grote, blote vogel die wat speciale aandacht nodig heeft voor we verder kunnen gaan. Ik kijk de keuken rond, op zoek naar iets om de haren te verwijderen, vind de visgraat tang en begin met plukken. Het zijn er niet veel maar ik denk dan maar zo dat het laatste waar onze gasten op zitten te wachten, een stuk harde veerschacht is…. Aldus is gedaan…. Ik bekijk het blote gevaarte van een afstand met fronsende blik… Ik open de achterkant een klein stukje en gluur naar binnen… Het is donker.
Grote blote vogel op het aanrecht
Je moet weten dat wij – zoals gebruikelijk – twee dagen voor kerst pas bedachten wat we wilden gaan maken. Een kalkoen, zo werd al snel besloten want dat hadden we nog nooit gedaan. Maar geen enkele slager had nog een vogel liggen behalve bij de Hanos waar – na enig aandringen – een diep gevroren exemplaar naar voren werd gehaald. Niet de mooiste, nee dat zeker niet. Maar hij was wel gróót dus we waagden de gok en namen hem mee. In de hoop dat hij op tijd zou ontdooien (een kalkoen duurt al snel ruim twee dagen om echt te ontdooien)
Terug naar de keuken. Ik aarzel; mijn hand in een grote koude dode vogels achterwerk stoppen is niet meteen mijn idee van een goede tijd. Ja, ja , ik weet het; ik heb wel ergere dingen als dat gedaan, maar er zijn nu eenmaal van die klussen die ik graag oversla, als ik daar de kans voor krijg.
Dus ik roep Tom. Hij lacht me uit omdat ik te ‘chicken’ ben om mijn hand naar binnen te doen en hij gaat vervolgens braaf aan de gang met het schoonmaken van het gevaarte aan de binnenkant. Niet dat er veel te doen valt. De vogel is leeg. We wassen hem (of haar), drogen hem en leggen het terug in de koeling zonder af te dekken. We hadden te horen gekregen dat het uitdrogen van het vel zou zorgen voor een knapperige buitenkant bij het bakken.
Zucht van opluchting: deel 1 van missie koude kalkoen is geslaagd.
Op eerste kerstdag gaat het alarm vroeg af en we gaan naar beneden om de rest van de dag in de keuken door te brengen. Eerste taak; blote kalkoen uit de koeling halen en op kamer temperatuur laten komen, terwijl wij de vulling bereiden. We hebben onze mening wel twintig keer gewijzigd in de voorgaande dagen of we nu wel of niet de vulling in de vogel zullen stoppen of niet.
Uiteindelijk kozen we voor een ruimte besparende optie en besloten het in de kalkoen te doen. Zo groot was de oven niet en het moest er allemaal wel in kunnen.
Ik had een lekker recept voor een vulling gekregen van blog vriendin Valerie van Love through the stomach dus we gingen aan het werk om de kastanjes eerst te koken.
Niet echt zo mooi bruin als ik had gehoopt
Kastanje kalkoen vulling
Het recept meldde dat we de kastanjes aan de platte kant in moesten kerven, dan vijf minuten koken, uit het water halen en dan de schil en de velletjes verwijderen terwijl ze nog heet waren.
Wel eens zelf geprobeerd?? De kastanjes waren bloedheet en de harde buitenkant pellen klonk eenvoudiger als het is en de blaren op onze handen waren het bewijs daarvan!.. lk weet in ieder geval wel dat we de volgende keer al gekookte en gepelde kastanjes kopen. Maar goed het is gelukt en de vulling was heerlijk dus dat was dan wel weer fijn.
Voor we onze kalkoen in de oven stopten had ik wel een hele reeks YouTube video’s zitten bekijken wat nu de beste manier was om een kalkoen te braden.
Er waren echter zoveel verschillende meningen en zoveel verschillende methodes dat we volledig de draad kwijt raakten en ik kan concluderen dat er blijkbaar niet één manier is om een kalkoen te bereiden. Dus uiteindelijk dan maar besloten te doen wat we ongeveer wisten.
Onze vogel was ongeveer 5,5 kgs dus we dachten het in bacon te wikkelen om uitdrogen en overmatig bruinen (lees : verbranden ) te voorkomen. in ieder geval voor de eerste paar uur.
Toen ik het gevaarte na twee uur echter uit de folie haalde (in bacon en folie hadden we gelezen) was ie helemaal nog niet bruin! Nu hadden we toen nog niet echt een geweldige oven dus ik had het kunnen weten… Waarschijnlijk geen folie gebruiken was de beste oplossing geweest.
Weer terug in de oven is het uiteindelijk nog wel soort van goed gekomen. De kalkoen was gaar, lekker en de vulling goed, maar die buitenkant was niet zo mooi. En gedeelte van de lol van een kalkoen is toch het wow effect nietwaar?
Natuurlijk moesten we het van de foto’s hebben van een even snel gemaakte kiek.. 🙂 Hier het recept voor de kastanje vulling en mocht je de ultieme manier hebben voor het braden van een kalkoen? Dan hoor ik het graag!
Kastanje kalkoen vulling
Ingrediënten
- 1 kg kastanjes
- 2 cups boter
- 2 cups ui gechopped
- 2 cups bleekselderij gesneden
- 5 cups panko of andere broodkruim
- 5 cups brood vers of oud, in medium blokjes gesneden
- 3 tl kruiden tijm, rozemarijn, marjoraan
- 2 tl gedroogd bonenkruid
- zout
- vers gemalen zwarte peper
- kippenbouillon naar smaak als je de vulling buiten de kalkoen bakt
Instructies
- Maak met een scherp mes een kruis in de platte kant van de kastanje. Kook ze voor 5 minuten. Als ze nog heet zijn, verwijder de schillen en de bruine velletjes. Dek af met vers water en kook ze dan 20-30 minuten tot ze gaar zijn. Hak ze dan en zet apart.
- Smelt de boter in een medium grote steelpan op medium vuur. Roer de ui en de bleekselderij erbij (en eventueel nog knoflook) en bak dit tot het zacht is. Meng de broodkruim en het brood erdoor. Als het mengsel een beetje droog lijkt, voeg je wat meer boter toe.
- Zodra het vochtig genoeg is (geen droge plekken maar ook niet drijfnat) voeg je de kastanjes en de kruiden toe en mengt alles goed. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Als je de vulling niet in de kalkoen bakt volg dan de volgende stap. Doe je dit wel in de kalkoen dan kun je dit overslaan.
- Voeg genoeg kippenbouillon toe om de vulling nat te maken. Doe de vulling in een ovenschaal en bak in de oven tot de bovenkant een beetje krokant wordt (niet teveel, een beetje is goed genoeg)
- Als je de kalkoen wilt vullen, lees hier dan verder! Verwarm de oven voor op 175 C.
- Was de kalkoen met koud water en wrijf droog. Wrijf zout en peper aan de binnenkant van de kalkoen en schep de vulling er losjes in. Doe het vel dicht met prikkers of touw en bind de poten samen. Plaats de kalkoen op een rek in een bakblik, als dat groot genoeg is om de hele vogel in te doen.
- Plaats een tentje van aluminium folie om de kalkoen heen tot het laatste uur. Bedruip de kalkoen regelmatig met het kookvocht.
- Gril de kalkoen voor 3,5 - 4,5 uur in de voorverwarmde oven, tot de temperatuur van de dijen 80 C is en de vulling 75 C. Als het vel te bruin wordt tijdens het laatste uur voordat het de juiste temperatuur bereikt, zet het aluminiumfolie dan weer terug tot de kalkoen volledig gekookt is. Haal uit de oven en laat 10-15 minuten staan voor je hem aansijd.
- Wij hebben de kalkoen 'belegd' met plakjes bacon om hem niet uit te laten drogen maar uiteindelijk bleek dat het vel dan niet bruin wordt dus dat was een minder goed plan. Waarschijnlijk eerder eraf halen of iets anders doen.
- Ik zou ook ten zeerste aanraden om voorgekookte en gepelde kastanjes te gebruiken want een kilo kastanjes pellen is echt een drama! (blaren!!)
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Kalkoen voor kerst - op de makkelijke manier | Simone's Kitchen
Pekelen werkt inderdaad super. Ik heb hem/haar ingesmeerd met een marinade op basis van donker bier en nog veel meer. En daarna natuurlijk op de Weber. Waarbij ik een speciale manier toegepast heb voor het positioneren van de kolen. Ook heb ik een baksteen ingepakt in zilverfolie als warmtebuffer.
Je bent ook zo’n handige vent met die weber he Jacques.. 😉 Onze weber is niet zoooo groot dus daar past met geen mogelijkheid een kalkoen in… 😉
En toch ziet het er al heerlijk uit! 😉
Ik kan je geen advies geven over de kalkoen, maar ik heb wel gelachen om je verhaal! 🙂
Haha! Dank je wel Maaike!
Pekelen werkt goed, de kalkoen wordt lekkerder en droogt niet uit.
Lang braden op lage temperatuur (130-140 graden) helpt ook. Dan op het laatst nog ongeveer een half uur op 170 graden zonder bedekking, voor de mooie bruine kleur.
Dank je wel voor de tips Lot. Ja dat pekelen moeten we volgende keer maar eens gaan proberen!
Ziet er allemaal goed uit Simone!! Ik ga onze kalkoen eerst pekelen dit jaar heb me laten vertellen dat alles dan helemaal goed komt hihi. Ik ben benieuwd! 🙂
Ja dat pekelen dat heb ik ook wel eens gehoord! Succes en ben benieuwd!!
Ik zit dit jaar echt ernstig te overwegen of ik een turducken zal maken. W zijn met zijn tienen dit jaar, dus eigenlijk een uitgelezen kans!
Ik vind de kalkoen er evengoed mooi uitzien hoor!
Een turducken…. Nieuw soort kalkoen?