Een betere manier om het lenteseizoen te vieren dan met een heerlijk lamsrack met pistachekorst is er niet. Het is het perfecte gerecht voor een speciale gelegenheid en met dit makkelijke recept kun je het ook thuis maken.

Lamsrack met pistachekorst
Foto’s: Saskia Lelieveld

Lamsrack met pistachekorst

Een van mijn favoriete recepten hier op de site is de lamsbout die een paar uur nodig heeft om goed gaar te worden, maar deze keer wilde ik iets anders maken met een mooi stuk lamsvlees. Ik koos ervoor om lamsracks te gebruiken en voegde er een heerlijk knapperig pistachekorstje aan toe.

Het voordeel van het maken van een heel lamsrack in vergelijking met lamskoteletjes is dat het makkelijker is om de temperatuur te controleren en ervoor te zorgen dat het lamsvlees mooi roze van binnen is. Het risico met aparte lamskoteletjes is dat je het snel te ver gaart en dat je eindigt met overgaar lamsvlees. Niets is erger dan dat!

Dit recept gaat ervan uit dat je een schoongemaakt (of frenched) lamsrack hebt gekocht. Uiteraard kun je dat zelf doen, maar het is ook makkelijker om het aan je slager te vragen.

Ingredienten voor het maken van het lamsrack

Wat is het “frenchen” van een lamsrack?

Als je je lamsrack schoonmaakt (ook wel frenchen genaamd), betekent dat gewoon dat je de bovenste ribben van het lam schoonmaakt zodat het er netter uitziet. Het is niet noodzakelijk voor de smaak, maar het ziet er wel een stuk beter uit. Als je wilt weten hoe je dit zelf moet doen, kijk dan eens naar deze video die je stap voor stap door het proces leidt.

Ik heb het zelf een keer gedaan, maar om dit goed te doen heb je vaardigheden en tijd nodig. En ik vraag gewoon liever aan de slager om een gefrijnd stuk. Dat is veel makkelijker.

De pistachekorst bereiden

Als je het lamsvlees hebt schoongemaakt, is de volgende stap het maken van de pistachekorst. Smelt eerst ongeveer 30 gram boter in een kleine steelpan. Eenmaal gesmolten doe je dit in een kleine kom. Je hakt de pistachenoten, peterselie, tijm en ansjovis samen (kan ook gemakkelijk in een keukenmachine) en voegt de panko (Japans broodkruim) toe. Meng het door elkaar.

Lamsrack met pistachekorst

Neem nu een grote koekenpan en kruid het lamsvlees met zout en zwarte peper. Smelt de resterende boter met een eetlepel olijfolie in de pan op middelhoog vuur en bak het lamsrack aan alle kanten goudbruin. Neem uit de pan en leg op een snijplank.

Bestrijk alle kanten van het lamsvlees met fijne mosterd. Dijonmosterd geeft een lekkere kick, maar je kunt ook andere zachte mosterd gebruiken. Voeg nu het pistachemengsel toe aan het lamsvlees. Je smeert het alleen op het gebogen bovenste deel van het lamsrack. Bekijk de foto’s om te zien hoe dat eruitziet.

Als je een ovenvaste koekenpan hebt, is dat ook een optie.

Gebruik een vleesthermometer

Essentieel voor het bereiden van een groot stuk vlees is het gebruik van een vleesthermometer. Zo weet je zeker dat het naar wens gaart. Voor dit lamsrack recept wil je dat het lamsvlees een interne temperatuur heeft van 52˚C voor een mooi roze lamsvlees.

Lamsrack met pistache korst

Plaats de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees en leg het lamsvlees op een bakplaat. Bak ongeveer 20-30 minuten in de oven of tot de gewenste temperatuur is bereikt. Haal het lamsvlees uit de oven en laat het een paar minuten rusten voordat je het in afzonderlijke koteletten snijdt.

Wat te serveren bij lamsrack

Met alleen dat heerlijke lamsrack heb je natuurlijk nog geen maaltijd. Dus wat kun je bij lamsrack serveren? Aangezien de oven al aan is, maak ik daar graag gebruik van en voeg ik wat geroosterde aardappelen toe aan dit lamsrackrecept. Om weer eens iets anders te maken heb ik geplette aardappelen gemaakt, wat nog lekkerder is dan gewone gebakken aardappelen omdat je extra knapperige stukjes krijgt. En iedereen weet dat het de knapperige stukjes zijn die tellen, toch? Om dit te doen kook je de aardappelen (met of zonder schil is jouw keuze, maar ik doe dit graag met schil) tot ze net gaar zijn, maar niet te zacht. Haal ze uit het water, giet ze af en leg ze op een bakplaat. Zet er een grote pan op om de aardappelen plat te maken. Dit kan trouwens ook met een pureestamper. Wel voorzichtig gebruiken dan, je wilt geen aardappelpuree maken! Besprenkel met olijfolie en zout en peper en rooster ongeveer 40 minuten in de oven.

Het lamsrack serveren met gewone geroosterde aardappelen, aardappelpuree of frietjes is natuurlijk ook een geweldige optie. Als je geen fan bent van aardappelen, zou het ook goed werken met een lekkere couscous (salade).

Lamsrack met een korst van pistache

Klassieke groente combi

Naast de aardappelen is een klassieke combinatie met lamsvlees om het te serveren met groene asperges en groene erwten, zoals ik hier heb gedaan. De groene groenten zien er geweldig uit samen met het geroosterde lamsvlees en smaken nog beter. Qua kruiden is het heerlijk om het geroosterde lamsrack te serveren met een verse muntsaus of wat munt toe te voegen aan de groenten. Verse dille is ook een geweldige toevoeging. Een andere goede optie is om geroosterde groenten toe te voegen. Dat kan van alles zijn, van geroosterde pompoen, flespompoen tot zoete aardappel, knolselderij of pastinaak. Als je het lamsrack serveert met wortelgroenten, is het ook lekker om een groene salade toe te voegen.

Waarom laat je vlees rusten?

Door het vlees na bereiding te laten rusten, geef je de spiervezels in het vlees de tijd om te ontspannen en kunnen de sappen in het vlees beter worden verdeeld. Als je het vlees te snel snijdt, gaat het bloeden en wordt het vlees droog en taai. Houd er ook rekening mee dat het vlees tijdens de rustperiode een beetje in temperatuur zal stijgen. Zorg er dus voor dat je het vlees op tijd uit de oven haalt.

Kun je de lamsrack van tevoren bereiden?

Je kunt de lamsrack van tevoren bereiden, maar ik zou adviseren om het kort voor het serveren te bereiden, omdat dat het beste resultaat geeft.

Lamsrack met een korst van pistache

Lamsrack met kruiden pistachekorst

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

√Heerlijke lamsrack met pistachekorst √Geserveerd met geplette aardappels √En lekker veel lente groentes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 15 minuten

4 personen

Materiaal

  • Vleesthermometer

Ingrediënten

  • 500 gram lamsrack
  • 50 gram roomboter
  • 2 el fijne mosterd
  • 30 gram pistachenootjes
  • 30 gram peterselie
  • 30 gram tijm
  • 3 ansjovisfilets
  • 30 gram panko
  • 750 gram aardappelen
  • 250 gram erwten
  • 400 gram groene asperges
  • klein bosje dille fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Zet een kleine steelpan op middelhoog vuur en smelt 30 gram van de boter. Hak de 30 gram pistachenoten, 30 gram tijm, 30 gram peterselie en 3 ansjovisfilets fijn (of gebruik een keukenmachine). Voeg toe aan de gesmolten boter en meng met de 30 gram panko.
  • Smelt de resterende 20 gram boter met een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de 500 gram lamsrack aan beide kanten bruin. Haal uit de pan en bestrijk het lamsvlees met 2 eetlepels fijne mosterd en verdeel het pistachemengsel over het lamsvlees. Plaats het lamsrack in de oven en bak het in 20 tot 30 minuten rosé of tot de interne temperatuur 52 ˚C is.
  • Was en kook ondertussen 750 gram aardappelen gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en doe ze in een grote ovenschaal met olie. Plet ze met een zware pan en breng op smaak met zout en peper en een beetje olijfolie. Bak 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de 400 gram groene asperges fijn en bak ze gaar in een koekenpan. Voeg 5 minuten voordat de asperges gaar zijn 250 gram doperwten toe. Giet de groenten af en roer de gehakte dille erdoor. Haal het lamsrack uit de oven, schik het op een schaal en laat het een paar minuten rusten voordat je het serveert.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 735kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwit: 27g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 21g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 18g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 98mg | Natrium: 293mg | Kalium: 1522mg | Vezels: 13g | Suiker: 8g | Vitamine A: 2576IU | Vitamine C: 90mg | Calcium: 150mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.