Aardappelpuree zelf maken

Over aardappelpuree valt veel te zeggen. En er zijn vele manieren om een lekkere aardappelpuree zelf te maken. Met het feestelijke seizoen in aantocht, leek het me een goed moment om een aantal tips voor de lekkerste puree op een rijtje te zetten.

aardappelpuree maken

Kruimige aardappel

Wil je aardappelpuree maken? Kies dan voor een kruimige aardappel. Bij de meeste zakken aardappel die je in de super kunt kopen staat erop vermeld wat voor soort aardappel het is. Koop je ze op de markt of bij de supermarkt, vraag dan om een kruimige aardappel. Of vertel wat je ermee wilt gaan doen.

Vervolgens zijn er een aantal belangrijke punten bij het maken van de puree.

Niet mixen!

Een van de meest voorkomende fouten als het gaat om het maken van aardappelpuree is dat de puree gemaakt wordt met een blender, staafmixer of ander snel draaiend apparaat. Hierdoor wordt de puree klef en plakkerig en krijgt het de consistentie van lijm. NIET doen dus. Een goede puree maak je met een pureestamper, een pureeknijper of een zeef.

Afhankelijk van hoe glad je de puree wilt hebben gebruik je een ander instrument. Met een stamper krijg je een lekker rustiek uiterlijk. Met een knijper of zeef wordt de puree gladder en zachter.

De hoeveelheid boter die je toevoegt is ook bepalend voor het eindresultaat.

Franse aardappelpuree

De aardappelpuree van de Franse kok Joël Robuchon heeft bijna evenveel boter als aardappel. Op een kilo aardappel gaat er een pond boter in. Hij werd beroemd met deze puree maar naar mijn smaak is dat echt veel te veel boter. Er zijn ook nog variaties met kaas waardoor je een soort mix krijgt tussen kaassaus en aardappelpuree.

Rustiek resultaat

Ga je voor een lekkere en rustieke puree? Gebruik dan de stamper en voeg een flinke klont boter toe aan de puree tezamen met wat warme melk. Wil je het nog romiger? Gebruik dan kookroom of slagroom in plaats van melk. Zorg wel dat in alle gevallen de vloeistof warm is. Anders koelt de aardappelpuree te snel af en dat is zonde. Op een kilo aardappel gebruik je ongeveer 50 gram boter, een flinke scheut warme melk (denk aan tussen de 50-100ml), peper, zout en een snufje nootmuskaat.

Deze aardappelpuree is heerlijk voor nagenoeg alles. Als bijgerecht of om een stamppot mee te maken. Een paar klontjes hier en daar is geen probleem.

Glad resultaat

Wil je een mooie gladde aardappelpuree maken dan kun je dezelfde methode hanteren maar gebruik je een pureepers of een zeef om de aardappels door te drukken. Probeer hierbij niet teveel te wrijven. Je kunt ook een vergiet gebruiken of een zeef met niet al te kleine gaatjes. Hier druk je de aardappels doorheen. Hoe meer je wrijft des te meer loop je het risico op lijmerige consistentie.

Romige aardappelpuree met veel boter

Koken of roosteren

Om je aardappelpuree te maken kun je kiezen uit het koken van de aardappels of het roosteren van de aardappels. Net als bij veel andere methoden voegt het roosteren van de (hele) aardappels wel wat toe aan de smaak. Dat is dus een optie, al duurt het wel iets langer dan het koken van stukjes aardappel.

Smaak toevoegen aan de melk

Net als dat verschillende methoden om de aardappels te garen smaak toevoegen, geldt dit ook voor de melk die je gebruikt. Gebruik bij voorkeur volle melk, maar als je geen melk kunt verdragen of niet wilt gebruiken gebruik dan gerust amandelmelk of havermelk. (zie hieronder voor de vegan optie)

Voeg je wat kruiden of andere smaakmakers aan je melk toe laat die dan even rusten trekken terwijl de aardappels koken. Denk bijvoorbeeld aan tijm en rozemarijn voor de melk of gebruik een kaneelstokje. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het soort gerecht waarbij je de puree gaat serveren.

Vegan aardappelpuree

Wil je een vegan aardappelpuree maken? Gebruik dan in plaats van boter, plantaardige boter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Flora Plant. Dat heeft ongeveer dezelfde kwaliteiten als roomboter (wel een andere smaak) en kun je goed gebruiken als alternatief. In plaats van de melk gebruik je een plantaardige melk zoals amandelmelk, rijstmelk, cashewmelk, kokosmelk (wel sterke kokossmaak dan!) of havermelk.

Denk bij het kiezen van je melk wel na over de smaakcombinaties met je uiteindelijke gerecht. Serveer je spruitjes dan is kokosmelk misschien niet de beste keuze.

Zoete aardappelpuree

Hoewel zoete aardappel geen familie is van de gewone aardappel kun je het ook goed gebruiken om een puree van te maken. Let wel op dat zoete aardappel – de naam zegt het al – een stuk zoeter is dan gewone aardappel. Doordat zoete aardappel niet de hoeveelheid zetmeel van aardappel heeft kun je deze wel mengen met een staafmixer voor een ultra glad resultaat.

zoete aardappelpuree

Knolselderijpuree

Geen aardappelpuree maar knolselderijpuree. Deze groente kun je ook heel goed gebruiken als alternatief voor aardappelpuree. Of voeg eens iets knolselderij toe aan de aardappelpuree. Dat geeft een lekker kruidig effect. Je gebruikt hiervoor 1/2 aardappel en een 1/2 knolselderij.

Hetzelfde geldt voor bloemkool. Ook dit kun je als vervanging of als aanvulling gebruiken.

Stappen tot het maken van de perfecte aardappelpuree

 1. Maak de aardappels schoon en snij in stukjes.
 2. Doe de aardappels in ruim water met zout en kook gaar in ongeveer 20 minuten
 3. Giet de aardappels af en laat goed uitstomen zodat het meeste vocht verdwenen is.
 4. Verhit wat melk
 5. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper of haal door een pureeknijper. Voeg een flinke klont boter toe en roer dit erdoor. Voeg de melk toe tot de puree de juiste structuur heeft gekregen.
 6. Breng de puree op smaak met peper, zout en eventueel andere specerijen zoals nootmuskaat. Nootmuskaat is echt een klassieker met aardappelpuree.
Romige aardappelpuree met veel boter
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Aardappelpuree

Check hieronder de diverse bereidingswijzen voor verschillende soorten aardappelpuree
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Rustieke aardappelpuree

 • 1 kg kruimige aardappels
 • 25-50 gr roomboter
 • 150 ml warme melk
 • peper en zout
 • nootmuskaat optioneel

Gladde aardappelpuree

 • 1 kg kruimige aardappels
 • 150 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 150 ml warme melk
 • peper en zout
 • nootmuskaat optioneel

Instructies

Rustieke aardappelpuree

 • Schil de aardappels en snij in gelijke stukken. Breng in ruim water met zout aan de kook. Kook de aardappel voor ongeveer 20 minuten of tot gaar.
 • Giet af en laat goed uitdampen. Gebruik een pureestamper om de aardappels te prakken.
 • Verwarm de melk met de boter (optioneel; je kunt de boter er ook zo bij doen. Maar warm voorkom je dat de aardappels teveel afkoelen) en giet dit langzaam bij de aardappels. Gebruik niet alles tegelijk. Misschien heb je meer of minder nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat.
 • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Gladde aardappelpuree

 • Schil de aardappels en snij in gelijke stukken. Breng in ruim water met zout aan de kook. Kook de aardappel voor ongeveer 20 minuten of tot gaar.
 • Giet af en laat goed uitdampen. Gebruik een pureeknijper om de aardappels te prakken. Heb je die niet? Dan kun je de aardappels ook door een grove zeef of een vergiet drukken. Probeer dan niet teveel te wrijven maar druk de aardappels er echt doorheen.
 • Snij de boter in blokjes en meng die tezamen met de warme melk (niet kokend!) door de aardappelpuree. Ga door met mengen tot je de goede consistentie hebt.
 • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: aardappel

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!