Simone's Kitchen

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl

Maak je eigen amandelmelk!

Op zoek naar amandelmelk dacht ik weer eens lekker lui te kunnen zijn en ging dus kijken bij de commercieel verkrijgbare soorten…. En omdat je met het Whole30 echt alle etiketten wel moet lezen, was dat ook het eerste wat ik in dit geval deed. Om vervolgens – enigszins teleurgesteld – de amandeldrink weer terug in het schap te zetten. Want in een pak uit de supermarkt zit – behalve suiker – maar 2% amandel… Pfftt… dat is wel heel weinig of niet? In mijn eigengemaakte melk zit iets meer gok ik zo. 🙂

 

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl

Dit is super makkelijk om te maken en ook nog eens erg lekker. Als je het wat zoeter wilt hebben dan kun je wat meer dadels aan de mix toevoegen. Ik heb hier een tl vanille extract aan toegevoegd wat volgens mij niet helemaal is toegestaan onder het Whole30 (want er zit alcohol in), maar goed… Het is niet echt nodig om erbij te doen, dus je kunt het ook weglaten.

Maak van de pulp weer amandelmeel

Natuurlijk is het zonde om vervolgens alle pulp die over blijft weer weg te gooien. Je kunt hier goed amandelmeel van maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 100˚C. Spread de pulp zo veel mogelijk uit over een bakplaat en zet dit voor ongeveer een uur in de oven of tot het droog is. Roer het halverwege een keer om. Ik gebruikte voor de melk op de foto de amandelen met het schilletje er nog om. Dat gaat dus prima. De melk is iets minder wit en het overgebleven amandelmeel ook.

 

Wil je echte witte melk en wit amandelmeel gebruik dan de gepelde rauwe amandelen.

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4 van 2 stemmen

Zelf amandelmelk maken

Dit recept maakt ongeveer een liter
Porties: 1 liter

Ingrediënten

 • 250 gr blanke amandelen
 • 1 ltr water
 • 3-4 dadels ontpit of optioneel andere zoetstof
 • vanille extract let op; door toevoegen van vanille extract is het technisch gezien niet meer whole30 compliant

Instructies

 • Laat de amandelen eerst ruim 8 uur weken in koud water. Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel het vanille extract in een blender.
 • Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandel in. Laat uitlekken en waar nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te bespoedigen.
 • Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om alle melk eruit te halen.
 • Je kunt de amandelmelk bewaren in een gesteriliseerde fles voor ongeveer 3-4 dagen in de koelkast.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Amandelen zijn niet goedkoop, dus in die zin ben je voor een literpak ‘amandelmelk’ uit de supermarkt voordeliger uit. Je hebt dan alleen wel veel minder amandel in je melk.. 😉 (en suiker en conserveermiddelen en dergelijke!)

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

59 comments

 1. Het staat al heel lang op mijn lijst maar het is er nog nooit van gekomen… Zoals zoveel dingen. hahahah
  Je zou ook een vanillepeul kunnen uitschrapen of een (al uitgeschraapte) peul kunnen laten mee trekken/ weken.
  Met de pulp kun je natuurlijk gewoon bakken… Maar ja, dat zit er nu even niet in. Misschien in de vriezer bewaren? Of misschien roosteren en door de salade of als coating voor een soort ‘nugget’ of schnitzel? Volgens mij héél Paleo.
  🙂

  • O dat is wel een goed idee inderdaad om het te gebruiken als een soort paneermeel! En om het in te vriezen want er blijft best veel over eigenlijk. En die vanillepeul is ook weer een uitsteekbaar plan… Zie je ik moet het ook gewoon aan jou vragen als ik iets niet weet.. 😉

 2. Ik denk dat jullie serieus moeten overwegen om hier naar toe te verhuizen….
  Echt.
  Dat is toch allemaal veel praktischer en gezelliger?
  🙂

 3. Oh, wat een mooie foto! Ga ik ook eens doen. Ik weet helemaal niet of ik het lekker vind, haha!

  • Dank je wel Laura. Ik vind het wel lekker maar ja, wie ben ik he.. 😉 En het is supermakkelijk. Het smaakt een beetje naar iets waar ik totaal even niet op kan komen (dus daar heb je ook helemaal niks aan natuurlijk!)

 4. Pingback: Zelf amandelmelk maken | Food for Health by Ellen | planetfem.com

 5. Misschien kan je met de pulp die overblijft een soort burger maken?
  Een eitje erdoor en wat kruiden. daar burgers van maken en als nodig nog 1x door geklopt ei halen en dan paneren…

 6. Pingback: Tien tips voor een succesvol blog | To be a BloggerTo be a Blogger

 7. Volgens mij maak je van poedersuiker, eiwit en amandelen marsepein misschien dan ook met amandelpulp

 8. Ik weet niet of je een bad hebt, maar ‘het schijnt’ dat als je met de amandelpulp in bad gaat je een heerlijk zacht huidje krijgt. Is het proberen waard toch? Lijkt me alleen wel een klus met schoonmaken. En echt weer prachtige foto’s!

 9. Wat ben ik blij met dit recept! Ik zat het net op te zoeken op YouTube…..ik was ook teleurgesteld in de suiker en weinig amandelen in de melk…
  bedankt ook voor het cracker recept van de pulp, Bayla; helemaal in mijn straatje!
  Groeten!

 10. Hoi ik wil dit graag eens gaan maken maar heb er een vraag over. Kan ik ipv kaasdoek ook een theedoek gebruiken? En zo nee, waar vind ik dan kaasdoek?

  • He Eveline,
   Hmm, je kunt wel een theedoek gebruik maar die is denk ik wel erg fijn geweven waardoor je een eeuwigheid moet wachten voor er iets doorheen komt. Kaasdoek kun je kopen op de markt, in kookwinkels of bijvoorbeeld bij Dille en Kamille. Heb je geen kaasdoek dan kun je het ook wel zeven door een fijnmazige gewone zeef. Dat moet ook redelijk goed gaan denk ik. Succes! Simone

 11. Kun je mij zeggen hoeveel amandelmelk (ml) ik krijg met bovenstaand recept?

 12. Dank je wel voor het recept. Op dit moment droogt de amandelpulp in de oven. Pulp wordt dan meel en kun je bijvoorbeeld gebruiken om koekjes te bakken. Ik heb amandelmelk gemaakt van spa blauw. Spa heeft een sterke smaak die de smaak van amandelen overtreft. Ik denk dat bar le duc of iets dergelijks beter resultaat geeft.

 13. Je kunt de pulp meerdere keren gebruiken, de melk wordt telkens iets lichter.

 14. Kun je het ook met amandelmeel maken? Dat zijn al fijngemalen amandelen. Dat heb namelijk al in huis.

  • He Marjolein,
   Jeetje geen idee eigenlijk maar ik zou niet weten waarom niet… Het is tenslotte technisch gezien hetzelfde, alleen al fijn gemalen. Ik denk dat je het gewoon moet proberen. Het enige probleem dat ik voorzie is dat je niet dezelfde hoeveelheid melk eruit krijgt. Ben wel benieuwd. Laat even weten als je het gemaakt hebt!

 15. Kun je ook gedroogde abrikozen gebruiken ipv dadels?
  Eventueel eerst een nacht laten wellen in water?!

 16. Hoi, wat te doen met amandelpulp? In de oven op lage temperatuur drogen en dan gebruiken als meel, heel lekker voor een appeltaart bodem 🙂
  Groetjes inge

 17. Geachte Simone,
  Ik heb de amandelmelk gemaakt volgens het recept maar ik vond het nogal waterig . Heeft u hier een oplossing voor?
  Mvg
  Inge

 18. Je kunt van de pulp ook een soort pannenkoekjes maken, mijn achterneefje (met streng dieet) vindt ze heerlijk! Je mengt pulp, geprakte banaan, ei, kokosrasp en blokjes appel tot je een vrij dik beslag hebt. Kokosolie in een koekenpan smelten en daar een paar hoopjes beslag in scheppen en platdrukken. Lijkt op American pancakes als het klaar is.

 19. Beste Simone
  Het is niet altijd evident om gepelde amandelen te vinden in België en vaak betaal je erg veel voor een mini zakje. Zou het ook lukken met gemalen amandelen ?

  • He Isabelle, hmm, theoretisch zou ik zeggen ja maar ik ben bang dat je niet genoeg melk uit de gemalen amandelen haalt. Ik zou het gewoon proberen met een kleine hoeveelheid en kijken of je er nog melk uit krijgt of niet.

 20. heey,

  ik maak tegenwoordig vaak energyballs (met gedroogd fruit of dadels.), daar zou je de amandel pulp doorheen kunnen doen…

 21. Als je geen kaasdoek kunt vinden in de buurt, zijn hydrofiele washandjes bij de HEMA -baby afdeling- ook heel handig. Ik gebruik ze altijd bij het maken van amandelmelk. 
  En Simone: je olie en azijn zijn heerlijk. Gekocht op de biologische markt hier in Amsterdam. 
  Veel knuffels voor de poezen. 

 22. Ik had ook geen kaasdoek in huis, heb een panty gewassen op 60 graden en die over de zeef gedaan, werkt prima!

 23. Pingback: Plantaardige melk.. wat is dat? – Happy Life

 24. Hi!

  Vandaag voor het eerst amandelmelk gemaakt, maar met de slowjuicer. Ik heb er nu geen dadels in gedaan, alleen maar water en amandelen om eens uit te proberen, maar weet jij of dadels ook zouden werken in een slowjuicer?

  En tweede vraag wat ik nergens kon vinden met een goede foto erbij: mijn vriend had amandelen gehaald en ik had gezegd dat hij niet geroosterde moest vragen. Hij kwam thuis met amandelen met een bruine buitenkant. Als ik google zie ik hetzelfde plaatje bij rauwe amandelen als bij geroosterde amandelen dus ik vraag me af wat ik nu had. Op jouw foto zijn ze namelijk “wit”. Weet jij dat?

  • He Marry,
   Dadels in de slowjuicer. Tja ik denk eigenlijk waarom niet. Moet wel lukken denk ik. Maar zorg dan wel dat je na de dadels nog wat amandelen erdoor doet, het blijft wellicht wat plakken. De amandelen zorgen er dan voor dat het er alsnog door gaat.
   Ik heb inderdaad rauwe blanke amandelen gebruikt. De amandelen heb je met velletje, zoals je vriend had meegenomen, en zonder velletje, zoals ik heb gebruikt. In beide gevallen zijn het dus rauwe amandelen. De geroosterde amandelen zijn wat minder blank als de witte en knapperiger. Door de slowjuicer kun je beide amandelen (dus met en zonder velletje) gebruiken. Die velletjes komen wel in de pulp terecht. Hoop dat het zo wat duidelijker is!

 25. Wat te doen met de overgebleven amandelpulp ?

  Hieronder wat ideetjes:
  – Gebruik het als vochtinbrengende “zeep” voor onder de douche.
  – Maak er een notenburger van
  – Vries het in porties in (vervangen in recept 1:1 waar amandelmeel wordt geschreven)
  – Droog het pulp in oven of dehydrator en malen tot “nieuwe” amandelmeel.
  – Maak er balletjes amandel-pindakaas-chocolade van
  – Gebruik het als gezichtsscrub
  – Maak er crackers van
  – Tover het om tot muesli / cruesli
  – Wikkel het in een blad sla en eet het lekker op

  Kortom:
  Multi inzetbaar.
  Wees creatief en probeer eens wat uit.

  Geniet er van !!

  Groetjes Anja

 26. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Zelf gooi giet ik na het blenden eerst de massa gewoon door een zeef, om daarna opnieuw te zeven met kaasdoek erin. Dan loopt het beter door en hoef je minder uit te knijpen.

 27. Pingback: Zelf havermelk maken | Simone's Kitchen

 28. Pingback: Zo maak je een Smoothiebowl - Vegan Monkey

 29. Hoi Simone,
  Omdat ik geen alcohol in mijn lijf wil gebruik ik altijd vanille poeder in plaats van extract. Werkt prima!

 30. Hallo ik kwam hierzo omdat ik op zoek was naar een kwark vervanger (niet op soja basis).
  Dit is idd wel heel leuk om thuis zelf te doen.

  Ik loop zelf hard en had in een magazine gelezen dat men met notenmix en cashew boter enzo energie bars maakt voor onderweg.

  Dit lezend zou ik denken dat je het pulp van de amandel zou kunnen gebruiken om een zelfgemaakte energie bar een stevige consistentie te geven. Het pulp fungeert dan als een dragende matrix.

 31. Ik las dit recept en vind het goed klinken. Maar moet je dan het water van het wellen vd amandelen gebruiken voor de melk? Of schoon water? En van Alpro hebben ze nu ook ongezoete. Deze is toch wel geschikt?

  • He, nee je moet schoon water gebruiken nadat ze geweekt zijn. Dus afgieten en met schoon water in de blender doen. Natuurlijk kun je ook de ongezoete variant van Alpro gebruiken maar daar zit alsnog maar 2% amandel in. Dus zelf maken blijft de beste optie!

   • Hoi,
    Als je het weekwater weggooit dan gooi je toch de oplosbare vitaminen, zoals vitamine B2 (die juist zo belangrijk is voor een melkvervanger), weg? Kun jeme vertellen wat de reden is dat je nieuw water gebruiken moet?

 32. Ik ben geen kenner maar als de pulp overblijft, zit er dan in het eindresultaat ook niet maar een minuscuul beetjes amandelen net als in de supermarkt producten? Met alleen 2% aan noten kunnen ze het product ook niet maken lijkt me. Maar wellicht dat die 2% het gehalte is NA het proces, aangezien ik hier ook lees dat het gros van de 250gr amandelen overblijft en “weggedaan wordt”. Het zit in elk geval niet in de “melk” ik vraag me dus af of de claim klopt dat zelf maken beter is dan wat je koopt ( mits alleen water en amandelen, die ook te koop zijn)

  • Hè Gerrit. Afgezien van het feit dat ik denk dat zelf maken altijd beter is (nou ok meestal dan toch) heb je wel een punt. Het is wel zo dat een geweekte amandel melk produceert dus ik weet bijna zeker dat je meer dan 2% amandel in de eigengemaakte melk hebt. Ik ga het een volgende keer eens wegen en meten. Ben nu eigenlijk ook wel benieuwd hoeveel het percentage is. Wordt vervolgd!

  • @Gerrit Dat dacht ik inderdaad ook meteen toen ik het las!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.