Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl

Maak je eigen amandelmelk!

Op zoek naar amandelmelk dacht ik weer eens lekker lui te kunnen zijn en ging dus kijken bij de commercieel verkrijgbare soorten…. En omdat je met het Whole30 echt alle etiketten wel moet lezen, was dat ook het eerste wat ik in dit geval deed. Om vervolgens – enigszins teleurgesteld – de amandeldrink weer terug in het schap te zetten. Want in een pak uit de supermarkt zit – behalve suiker – maar 2% amandel… Pfftt… dat is wel heel weinig of niet? In mijn eigengemaakte melk zit iets meer gok ik zo. 🙂

 

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl

Dit is super makkelijk om te maken en ook nog eens erg lekker. Als je het wat zoeter wilt hebben dan kun je wat meer dadels aan de mix toevoegen. Ik heb hier een tl vanille extract aan toegevoegd wat volgens mij niet helemaal is toegestaan onder het Whole30 (want er zit alcohol in), maar goed… Het is niet echt nodig om erbij te doen, dus je kunt het ook weglaten.

Maak van de pulp weer amandelmeel

Natuurlijk is het zonde om vervolgens alle pulp die over blijft weer weg te gooien. Je kunt hier goed amandelmeel van maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 100˚C. Spread de pulp zo veel mogelijk uit over een bakplaat en zet dit voor ongeveer een uur in de oven of tot het droog is. Roer het halverwege een keer om. Ik gebruikte voor de melk op de foto de amandelen met het schilletje er nog om. Dat gaat dus prima. De melk is iets minder wit en het overgebleven amandelmeel ook.

 

Wil je echte witte melk en wit amandelmeel gebruik dan de gepelde rauwe amandelen.

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4 van 2 stemmen

Zelf amandelmelk maken

Dit recept maakt ongeveer een liter
Porties: 1 liter

Ingrediënten

  • 250 gr blanke amandelen
  • 1 ltr water
  • 3-4 dadels ontpit of optioneel andere zoetstof
  • vanille extract let op; door toevoegen van vanille extract is het technisch gezien niet meer whole30 compliant

Instructies

  • Laat de amandelen eerst ruim 8 uur weken in koud water. Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel het vanille extract in een blender.
  • Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandel in. Laat uitlekken en waar nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te bespoedigen.
  • Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om alle melk eruit te halen.
  • Je kunt de amandelmelk bewaren in een gesteriliseerde fles voor ongeveer 3-4 dagen in de koelkast.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Amandelen zijn niet goedkoop, dus in die zin ben je voor een literpak ‘amandelmelk’ uit de supermarkt voordeliger uit. Je hebt dan alleen wel veel minder amandel in je melk.. 😉 (en suiker en conserveermiddelen en dergelijke!)

Delen is fijn!