Zelf amandelmelk maken is niet ingewikkeld, al heb je er wel even wat tijd voor nodig om de amandelen te weken. Het is de ideale manier als je zeker wilt weten dat je plantaardige melk puur en onbewerkt is.

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl

Recept voor amandelmelk maken

Amandelmelk of amandeldrink zoals het officieel blijkbaar heet in de supermarkt is goed verkrijgbaar. Maar veel van de commerciële merken amandelmelk bevatten behalve amandel behoorlijk wat andere ingrediënten die je niet nodig hebt. Dat is natuurlijk vooral om het houdbaar te maken, maar kijk zelf maar eens op de verpakking.

Het leek mij dat je heel eenvoudig zelf amandelmelk kunt maken. En dit recept is super eenvoudig. Om het iets te zoeten (dat is optioneel) kun je wat amandelen mee mixen. Dat geeft het net wat meer smaak. Het grootste nadeel van het zelf maken is de prijs van de amandelen.

Is het goedkoper om zelf amandelmelk te maken?

Zelf amandelmelk maken is niet per definitie goedkoper. Een kilo amandelen kost momenteel ongeveer € 10,50. Daar haal je vier liter melk uit. Een pak amandeldrink kost zo rond de € 2,20. Dat ontloopt elkaar dus niet zo heel veel. Maar…. je kunt van de overgebleven amandelpulp wel amandelmeel maken. En dan is de rekensom ineens een stuk voordeliger.

Zelf amandelmelk maken | simoneskitchen.nl

Maak van de pulp weer amandelmeel

Natuurlijk is het zonde om vervolgens alle pulp die over blijft weer weg te gooien. Je kunt hier goed amandelmeel van maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 100˚C. Spread de pulp zo veel mogelijk uit over een bakplaat en zet dit voor ongeveer een uur in de oven of tot het droog is. Schep het halverwege een keer om. Ik gebruikte voor de melk op de foto de amandelen met het schilletje er nog om. Dat gaat dus prima. De melk is iets minder wit en het overgebleven amandelmeel ook.

Wil je echte witte melk en wit amandelmeel gebruik dan de gepelde rauwe amandelen. Vergeet niet om de amandelen eerst een nacht te laten weken!

Hoe lang kun je zelfgemaakte amandelmelk bewaren?

De amandelmelk kun je ongeveer een dag of 3-5 bewaren in de koeling. Het blijft dus beduidend minder lang goed dan een pak amandeldrink. Logisch want er zitten geen conserveringsmiddelen in.

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken

4 van 2 stemmen
GangDrank
KeukenGezonde keuken

Dit recept maakt ongeveer een liter
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 8 uur
bereiding 10 minuten
totaal 8 uur 10 minuten

4 porties

Ingrediënten


  • Laat de amandelen eerst ruim 8 uur weken in koud water. Na het weken giet je ze af en doe je de amandelen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel het vanille extract in een blender.
  • Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is. Zet een kom klaar met daarin een zeef. In de zeef leg je een stuk kaasdoek en hier giet je de gemalen amandel in. Laat uitlekken en waar nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te bespoedigen.
  • Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om alle melk eruit te halen.
  • Je kunt de amandelmelk bewaren in een gesteriliseerde fles voor ongeveer 3-4 dagen in de koelkast.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!


Amandelen zijn niet goedkoop, dus in die zin ben je voor een literpak ‘amandelmelk’ uit de supermarkt voordeliger uit. Je hebt dan alleen wel veel minder amandel in je melk.. 😉 (en suiker en conserveermiddelen en dergelijke!)

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.