Echt lekkere vanille extract is niet goedkoop, maar wist je dat je het heel makkelijk zelf kunt maken met gebruikte vanille stokjes? Hier laat ik je zien hoe je dat doet.

Zelf vanille extract maken

Wat weet jij over vanille?

Eerst even wat over vanille zelf. Vanille is namelijk afkomstig van de vanille orchidee. Vanilla planifolia. De grootste producent van vanille is op dit moment Madagaskar. Ooit nam ik tijdens een reis door Madagaskar een enorme bos vette vanille peulen mee voor slechts een tientje. Onvoorstelbaar maar waar. Die prijs betaal je tegenwoordig ongeveer voor 1 stokje.

Vanillestokjes

De stokjes oftewel de vanillepeulen is waar het allemaal om draait. Om zelf vanille extract te maken heb je de vanillestokjes nodig waarvan het merg die bekende zwarte vanille zaadjes heeft.

Het oogsten van vanille is ontzettend arbeidsintensief want elke peul moet met de hand worden bestoven en geoogst. Vervolgens worden de peulen gedroogd voor ze kunnen worden verwerkt tot vanille extract of vanillesuiker.

Zelf vanille extract maken

In deze rubriek laat ik je zien hoe je producten die je regelmatig gebruikt zelf kunt maken. Want niet alleen is het leuk om zelf de keuken in te duiken, het is ook vaak helemaal niet moeilijk én je weet precies wat je eet. Win-win-win! 

zelf vanille extract maken

Deze keer leg ik je uit hoe je zelf vanille-extract kunt maken. Vanille is momenteel schreeuwend duur en hoewel je om het zelf te maken natuurlijk eerst ook een fles wodka moet kopen én de vanille stokjes ben je uiteindelijk een stuk goedkoper uit.

Super simpel

Je hebt het vast wel eens gezien in een bakrecept. Vanille-extract. Maar wist je dat het echt belachelijk simpel is om dit zelf te maken, én een stuk goedkoper dan steeds vanille-extract te moeten kopen. Ik leg je uit hoe. 

Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is een paar vanille stokjes én wodka. En dan vervolgens is het een kwestie van wachten tot de stokjes hun smaak hebben afgegeven aan de wodka. Hou er zeker anderhalve maand voor aan. Maar waarschijnlijk heb je wat meer tijd nodig. Hoe donkerder de vanille extract wordt des te beter.

Met de huidige prijs van vanille is het geen gek idee om zelf vanille extract te maken. Want ondanks dat je er wel even op moet wachten is het uiteindelijk een stuk goedkoper. Doen dus!

Zelf vanille extract maken

Hoe lang kun je zelfgemaakte vanille bewaren?

Het fijne is dat je homemade vanille extract zeker een jaar meegaat (mits het niet eerder op is natuurlijk!). De kracht gaat op gegeven moment wel van de stokjes af maar je kunt het elke keer bijvullen met nieuwe stokjes die je hebt gebruikt en met een beetje extra wodka. Op die manier vult je voorraad continue aan en zit je nooit zonder vanille extract. Het kan op die manier wel steeds slapper worden als je veel vanille extract gebruikt.

Je kunt dus ook goed weer overnieuw beginnen als de voorraad bijna op is. En dan met nieuwe stokjes uiteraard.

Alternatief kun je de gebruikte stokjes als je vanille op is laten drogen en die dan weer in de suiker stoppen voor je eigen vanillesuiker. Zo hergebruik je die dure stokjes optimaal.

De rest van de basis recepten vind je hier.

Zelf vanille extract maken

Zelf vanille extract maken

Nog geen review
GangBasis

Makkelijk om zelf te maken en leuk om te doen!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
Wachten45 dagen
totaal 45 dagen 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 200 ml wodka
  • Glazen flesjes of een glazen pot

  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open en plaats deze in de glazen fles. Giet hier de wodka bovenop en sluit de fles goed af. Zet de fles op een koele, donkere plek en laat minimaal 1,5 maand staan. Schud regelmatig.
  • Je zult zien dat de wodka steeds donkerder van kleur wordt. Deze neemt alle smaak uit de vanillestokjes op. Na 1,5 maand is het vanille-extract goed om te gebruiken. Je kunt de vanillestokjes er gewoon in laten zitten.
  • Tip: je kunt de vanillestokjes ook in de fles wodka zelf doen, als je geen losse fles hebt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.