Heb je tomaatjes in eigen tuin of heb je eenvoudig te veel tomaten gekocht in de winkel? Probeer dan zeker eens om deze zongedroogde tomaatjes te maken uit de oven.

Zelf zongedroogde tomaatjes maken uit de oven

Overvloed aan tomaten

Nog even en het is weer volop zonnige tomaten tijd. Zelfs als je een kleine tuin hebt dan nog is het niet ingewikkeld om zelf tomaten te laten groeien. Je kunt ze makkelijk in een pot kweken, je kunt ze in een stukje tuin zetten of zelfs op je balkon. Onze tuin moet nog gedaan worden dus zaadjes planten ben ik alweer rijkelijk laat mee, maar waarschijnlijk koop ik wel een tomatenplant in het tuincentrum.

Zongedroogde tomaatjes

Het probleem met een eigen tomatenplant is dat ze de neiging hebben om allemaal tegelijk rijp te worden. Zit je ineens met bakkenvol met tomaatjes. En je kunt natuurlijk niet elke dag een kilo tomaten eten. Nou ja dat kan wel, maar of je daar blij van wordt is een ander verhaal. Maar geen nood! Je kunt heel makkelijk zelf je tomaatjes drogen in de oven. Die kun je vervolgens goed bewaren in een potje met olie en op die manier kun je nog lange tijd genieten van je tomaatjes.

zelf zongedroogde tomaatjes maken

Ovengedroogd

Zongedroogd is dan natuurlijk eigenlijk oven gedroogd. Alhoewel je het wellicht met de temperaturen die we hier tegenwoordig hebben ook gerust in de zon zou kunnen proberen… 🙂 Lijkt mij persoonlijk dan weer onhandig, met alle rondkruipende beestjes die er ook op af komen. Dit werkt natuurlijk ook prima als je een overdosis mooie tomaten hebt gekocht op de markt omdat ze zo goedkoop waren.

Het overkomt mij regelmatig dus ook dan kun je ze mooi drogen in de oven. Maak ook verschillende varianten van de zongedroogde tomaatjes; je kunt ze met verschillende kruiden drogen of bewaren zodat je een voorraadje hebt.

Temperatuur

Belangrijk voor het drogen is dat je de oven niet te hoog zet. Een temperatuur van 120˚C is hoog genoeg. Hoger en je krijgt geroosterde tomaatjes. Ook lekker maar niet waar dit over gaat.

Zorg dat de tomaatjes vervolgens met de snijkant naar boven op de bakplaat liggen en bestrooi ze royaal met grof zeezout. Dit is uiteraard optioneel. Je kunt ze ook drogen zonder zout te gebruiken maar ik vind persoonlijk dat het de smaak absoluut ten goede komt.

In mijn oven duurt het drogen ongeveer een uur of twee. Hou er wel rekening mee dat elke oven net weer even anders is, dus check zeker na een uur of anderhalf hoe het ervoor staat. Je wilt niet het risico lopen dat je zorgvuldig bereidde zongedroogde tomaatjes meer lijken of zwartgeblakerde tomaatjes.

Laat ze vervolgens eerst even goed afkoelen voor je ze in de potten doet. Ze hoeven niet helemaal koud te zijn maar op kamertemperatuur is prima. Ik bewaar ze graag met wat teentjes knoflook in de olie, dat geeft een subtiele smaak af.

In de pasta

Zongedroogde tomaatjes en pasta zijn voor elkaar gemaakt. Vind ik tenminste. Dus doe ze daar vooral lekker vaak in.

Alle recepten met zongedroogde tomaatjes vind je hier.

Wat kun je doen met zongedroogde tomaatjes?

Heb je ze eenmaal gemaakt dan kun je de zongedroogde tomaatjes goed gebruiken in salades, door de pasta of op een sandwich. (Lekker met avocado bijvoorbeeld!) Of maak er eens een tomaat-knoflook hummus mee. Persoonlijk vind ik ze ook veel lekkerder dan de – vaak taaie – varianten uit de winkel.

Zoals ik hierboven al aangaf kun je ze goed verwerken in de pasta, maar wat ook heel lekker is? Verwerk ze eens in een dressing. De smaak van de tomaten is lekker geconcentreerd dus ze doen het heel goed in een dressing. Even met een staafmixer klein maken en je hebt een heerlijke dressing. Lekker door bijvoorbeeld mayonaise.

Hoe lang kun je zongedroogde tomaatjes bewaren?

Heb je de zongedroogde tomaatjes eenmaal gemaakt dan is het handig om ze te bewaren in een potje met wat olie. Op die manier kun je ze ongeveer twee weken tot maximaal een maand goed houden in de koeling.

Wil je ze langer bewaren? Steriliseer dan je potten en vul ze af met goede olijfolie. Sluit en draai de potten om. Laat ze zo goed afkoelen. Op die manier kun je ze langer bewaren.

Zelf zongedroogde tomaatjes maken uit de oven

Zelf zongedroogde tomaatjes maken met verse tijm

3.78 van 9 stemmen

Ik ben dol op zongedroogde tomaatjes. Heerlijk, door de pasta of als extraatje tussen een rijkbelegde sandwich. Maar veel van de tomaatjes die je in de winkel vindt, zijn taai en smakeloos of muf. Als ik de tijd maak ik ze daarom het liefste zelf!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 2 uur
totaal 2 uur 15 minuten

2 potjes

Ingrediënten

  • 1-2 kilo kerstomaatjes extra leuk als je verschillende kleuren gebruikt
  • 1 el grof zeezout of maldon vlokken
  • 4 teentjes knoflook
  • paar takjes verse tijm of rozemarijn
  • 1/2 liter olijfolie neutraal

  • Verwarm de oven voor op 120˚C. Snijd de kerstomaten een keer doormidden zodat je allemaal min of meer gelijke partjes hebt. Leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi royaal met zeezout en doe de takjes tijm erbij.
  • Laat ongeveer 2 uur drogen in de oven. Elke oven is anders, dus check na 1,5 uur even hoe het ervoor staat. De tomaatjes moeten droog zijn maar nog wel een beetje sappig.
  • Laat de tomaatjes circa 30 minuten afkoelen en bewaar ze in steriele potten met de kruiden en 2 teentjes knoflook per pot. Giet olijfolie bij de tomaatjes tot ze onder staan. Je kunt ze zo minimaal een paar weken bewaren in de koelkast. De tomaatjes invriezen (zonder olie) kan ook, liefst dan wel los van elkaar invriezen. Dan kun je altijd de hoeveelheid pakken die je nodig hebt!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.