Simone's Kitchen

Zelf zongedroogde tomaatjes maken uit de oven

Zelf zongedroogde tomaatjes maken uit de oven

Overvloed aan tomaten

Nog even en het is weer volop zonnige tomaten tijd. Zelfs als je een kleine tuin hebt dan nog is het niet ingewikkeld om zelf tomaten te laten groeien. Je kunt ze makkelijk in een pot kweken, je kunt ze in een stukje tuin zetten of zelfs op je balkon. Onze tuin moet nog gedaan worden dus zaadjes planten ben ik alweer rijkelijk laat mee, maar waarschijnlijk koop ik wel een tomatenplant in het tuincentrum.

Zongedroogde tomaatjes

Het probleem met een eigen tomatenplant is dat ze de neiging hebben om allemaal tegelijk rijp te worden. Zit je ineens met bakkenvol met tomaatjes. En je kunt natuurlijk niet elke dag een kilo tomaten eten. Nou ja dat kan wel, maar of je daar blij van wordt is een ander verhaal. Maar geen nood! Je kunt heel makkelijk zelf je tomaatjes drogen in de oven. Die kun je vervolgens goed bewaren in een potje met olie en op die manier kun je nog lange tijd genieten van je tomaatjes.

Ovengedroogd

Zongedroogd is dan natuurlijk eigenlijk oven gedroogd. Alhoewel je het wellicht met de temperaturen die we hier tegenwoordig hebben ook gerust in de zon zou kunnen proberen… 🙂 Lijkt mij persoonlijk dan weer onhandig, met alle rondkruipende beestjes die er ook op af komen. Dit werkt natuurlijk ook prima als je een overdosis mooie tomaten hebt gekocht op de markt omdat ze zo goedkoop waren.

Het overkomt mij regelmatig dus ook dan kun je ze mooi drogen in de oven. Maak ook verschillende varianten van de zongedroogde tomaatjes; je kunt ze met verschillende kruiden drogen of bewaren zodat je een voorraadje hebt.

In de pasta

Heb je ze eenmaal gemaakt dan kun je de zongedroogde tomaatjes goed gebruiken in salades, door de pasta of op een sandwich. (Lekker met avocado bijvoorbeeld!) Persoonlijk vind ik ze ook veel lekkerder dan de – vaak taaie – varianten uit de winkel.

Zelf zongedroogde tomaatjes maken met verse tijm
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
2 uur
Totale tijd
2 uur 15 min
 

Ik ben dol op zongedroogde tomaatjes. Heerlijk, door de pasta of als extraatje tussen een rijkbelegde sandwich. Maar veel van de tomaatjes die je in de winkel vindt, zijn taai en smakeloos of muf. Als ik de tijd maak ik ze daarom het liefste zelf!

Servings: 2 potjes
Ingredienten
  • 1-2 kilo kerstomaatjes extra leuk als je verschillende kleuren gebruikt
  • 1 el grof zeezout of maldon vlokken
  • 4 teentjes knoflook
  • paar takjes verse tijm of rozemarijn
  • 1/2 liter olijfolie neutraal
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 120˚C. Snijd de kerstomaten een keer doormidden zodat je allemaal min of meer gelijke partjes hebt. Leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi royaal met zeezout en doe de takjes tijm erbij.

  2. Laat ongeveer 2 uur drogen in de oven. Elke oven is anders, dus check na 1,5 uur even hoe het ervoor staat. De tomaatjes moeten droog zijn maar nog wel een beetje sappig.

  3. Laat de tomaatjes circa 30 minuten afkoelen en bewaar ze in steriele potten met de kruiden en 2 teentjes knoflook per pot. Giet olijfolie bij de tomaatjes tot ze onder staan. Je kunt ze zo minimaal een paar weken bewaren in de koelkast. De tomaatjes invriezen (zonder olie) kan ook, liefst dan wel los van elkaar invriezen. Dan kun je altijd de hoeveelheid pakken die je nodig hebt!

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos