Zelf zongedroogde tomaatjes maken uit de oven
Heb je tomaatjes in eigen tuin of heb je eenvoudig te veel tomaten gekocht in de winkel? Probeer dan zeker eens om deze zongedroogde tomaatjes te maken uit de oven.
Overvloed aan tomaten
Nog even en het is weer volop zonnige tomaten tijd. Zelfs als je een kleine tuin hebt dan nog is het niet ingewikkeld om zelf tomaten te laten groeien. Je kunt ze makkelijk in een pot kweken, je kunt ze in een stukje tuin zetten of zelfs op je balkon. Onze tuin moet nog gedaan worden dus zaadjes planten ben ik alweer rijkelijk laat mee, maar waarschijnlijk koop ik wel een tomatenplant in het tuincentrum.
Zongedroogde tomaatjes
Het probleem met een eigen tomatenplant is dat ze de neiging hebben om allemaal tegelijk rijp te worden. Zit je ineens met bakkenvol met tomaatjes. En je kunt natuurlijk niet elke dag een kilo tomaten eten. Nou ja dat kan wel, maar of je daar blij van wordt is een ander verhaal. Maar geen nood! Je kunt heel makkelijk zelf je tomaatjes drogen in de oven. Die kun je vervolgens goed bewaren in een potje met olie en op die manier kun je nog lange tijd genieten van je tomaatjes.
Ovengedroogd
Zongedroogd is dan natuurlijk eigenlijk oven gedroogd. Alhoewel je het wellicht met de temperaturen die we hier tegenwoordig hebben ook gerust in de zon zou kunnen proberen… 🙂 Lijkt mij persoonlijk dan weer onhandig, met alle rondkruipende beestjes die er ook op af komen. Dit werkt natuurlijk ook prima als je een overdosis mooie tomaten hebt gekocht op de markt omdat ze zo goedkoop waren.
Het overkomt mij regelmatig dus ook dan kun je ze mooi drogen in de oven. Maak ook verschillende varianten van de zongedroogde tomaatjes; je kunt ze met verschillende kruiden drogen of bewaren zodat je een voorraadje hebt.
Temperatuur
Belangrijk voor het drogen is dat je de oven niet te hoog zet. Een temperatuur van 120˚C is hoog genoeg. Hoger en je krijgt geroosterde tomaatjes. Ook lekker maar niet waar dit over gaat.
Zorg dat de tomaatjes vervolgens met de snijkant naar boven op de bakplaat liggen en bestrooi ze royaal met grof zeezout. Dit is uiteraard optioneel. Je kunt ze ook drogen zonder zout te gebruiken maar ik vind persoonlijk dat het de smaak absoluut ten goede komt.
In mijn oven duurt het drogen ongeveer een uur of twee. Hou er wel rekening mee dat elke oven net weer even anders is, dus check zeker na een uur of anderhalf hoe het ervoor staat. Je wilt niet het risico lopen dat je zorgvuldig bereidde zongedroogde tomaatjes meer lijken of zwartgeblakerde tomaatjes.
Laat ze vervolgens eerst even goed afkoelen voor je ze in de potten doet. Ze hoeven niet helemaal koud te zijn maar op kamertemperatuur is prima. Ik bewaar ze graag met wat teentjes knoflook in de olie, dat geeft een subtiele smaak af.
In de pasta
Zongedroogde tomaatjes en pasta zijn voor elkaar gemaakt. Vind ik tenminste. Dus doe ze daar vooral lekker vaak in.
Alle recepten met zongedroogde tomaatjes vind je hier.
Wat kun je doen met zongedroogde tomaatjes?
Heb je ze eenmaal gemaakt dan kun je de zongedroogde tomaatjes goed gebruiken in salades, door de pasta of op een sandwich. (Lekker met avocado bijvoorbeeld!) Of maak er eens een tomaat-knoflook hummus mee. Persoonlijk vind ik ze ook veel lekkerder dan de – vaak taaie – varianten uit de winkel.
Zoals ik hierboven al aangaf kun je ze goed verwerken in de pasta, maar wat ook heel lekker is? Verwerk ze eens in een dressing. De smaak van de tomaten is lekker geconcentreerd dus ze doen het heel goed in een dressing. Even met een staafmixer klein maken en je hebt een heerlijke dressing. Lekker door bijvoorbeeld mayonaise.
Hoe lang kun je zongedroogde tomaatjes bewaren?
Heb je de zongedroogde tomaatjes eenmaal gemaakt dan is het handig om ze te bewaren in een potje met wat olie. Op die manier kun je ze ongeveer twee weken tot maximaal een maand goed houden in de koeling.
Wil je ze langer bewaren? Steriliseer dan je potten en vul ze af met goede olijfolie. Sluit en draai de potten om. Laat ze zo goed afkoelen. Op die manier kun je ze langer bewaren.
Zelf zongedroogde tomaatjes maken met verse tijm
Ingrediënten
- 1-2 kilo kerstomaatjes extra leuk als je verschillende kleuren gebruikt
- 1 el grof zeezout of maldon vlokken
- 4 teentjes knoflook
- paar takjes verse tijm of rozemarijn
- 1/2 liter olijfolie neutraal
Instructies
- Verwarm de oven voor op 120˚C. Snijd de kerstomaten een keer doormidden zodat je allemaal min of meer gelijke partjes hebt. Leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi royaal met zeezout en doe de takjes tijm erbij.
- Laat ongeveer 2 uur drogen in de oven. Elke oven is anders, dus check na 1,5 uur even hoe het ervoor staat. De tomaatjes moeten droog zijn maar nog wel een beetje sappig.
- Laat de tomaatjes circa 30 minuten afkoelen en bewaar ze in steriele potten met de kruiden en 2 teentjes knoflook per pot. Giet olijfolie bij de tomaatjes tot ze onder staan. Je kunt ze zo minimaal een paar weken bewaren in de koelkast. De tomaatjes invriezen (zonder olie) kan ook, liefst dan wel los van elkaar invriezen. Dan kun je altijd de hoeveelheid pakken die je nodig hebt!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Leuke tip:
Ik droog alles in de auto op een warme zonnige dag. Alles op de hoedenplank. Een auto wordt zo 60 graden 🙂
Goedkoop en milieuvriendelijk !
He Lique, o dat is een goed idee zeg! Hahaha.. En grappig ook. Dan maar niet een stukje gaan rijden denk ik. 🙂
Knoflook erbij doen in de olie verhoogd de kans op botulisme?
Nou die kans is heel erg klein maar wil je het zeker weten dan kun je de knoflook mee verhitten in de oven met de tomaatjes. Als ze 20 minuten lang op minimaal 80 graden worden verhit is het (potentiële) probleem opgelost. Alternatief kun je de knoflook ook helemaal weglaten. Het is niet essentieel voor het recept
leuke tip, maar met de huidige energieprijzen is een oven twee uur aan laten staan geen goed idee…kun je daar in de toekomst een beetje rekening mee houden ?(eenpansrecepten bijvoorbeeld..)
Eenpansrecepten staan er ook plenty op de site. De tomaatjes – of althans het recept – stamt uit 2019 dus tja… toen was de situatie natuurlijk nog heel anders. 😉
Trouwens wel een goed idee om daar een aparte categorie van te maken voor het gemak. Ik heb hem net opgezet. Nu alleen nog vullen! https://simoneskitchen.nl/recepten/eenspansgerecht/
Zelf zongedroogde tomaatjes gemaakt volgens het recept hierboven en ze zijn echt heerlijk geworden! Die van mij zijn half gedroogd. Ik heb de pot gesteriliseerd en goede olie gebruikt, maar in de koelkast leek er heel snel al een soort schimmel op de tomaatjes te komen. Een soort gelige bolletjes all over the place. Pot maar mopperend uit de koelkast gehaald want zonde en nu moeten ze weg. Tot mijn verbazing staat de pot nu een dag op het aanrecht en is de olie weer helder en zijn de bolletjes weg! Enig idee wat dit fenomeen is?
Ja dat weet ik wel 😉 Als je goede olijfolie hebt dan stolt dat een beetje in de koeling. Dus dat zijn je gele bolletjes. Kan dus geen kwaad!
Pingback: Ra, ra, ra … wat zullen we eten? – Neeltje leeft … leef je mee?