Zelf zongedroogde tomaatjes maken uit de oven
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Zelf zongedroogde tomaatjes maken met verse tijm

Ik ben dol op zongedroogde tomaatjes. Heerlijk, door de pasta of als extraatje tussen een rijkbelegde sandwich. Maar veel van de tomaatjes die je in de winkel vindt, zijn taai en smakeloos of muf. Als ik de tijd maak ik ze daarom het liefste zelf!
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 min
Porties: 2 potjes

Ingrediënten

  • 1-2 kilo kerstomaatjes extra leuk als je verschillende kleuren gebruikt
  • 1 el grof zeezout of maldon vlokken
  • 4 teentjes knoflook
  • paar takjes verse tijm of rozemarijn
  • 1/2 liter olijfolie neutraal

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120˚C. Snijd de kerstomaten een keer doormidden zodat je allemaal min of meer gelijke partjes hebt. Leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi royaal met zeezout en doe de takjes tijm erbij.
  • Laat ongeveer 2 uur drogen in de oven. Elke oven is anders, dus check na 1,5 uur even hoe het ervoor staat. De tomaatjes moeten droog zijn maar nog wel een beetje sappig.
  • Laat de tomaatjes circa 30 minuten afkoelen en bewaar ze in steriele potten met de kruiden en 2 teentjes knoflook per pot. Giet olijfolie bij de tomaatjes tot ze onder staan. Je kunt ze zo minimaal een paar weken bewaren in de koelkast. De tomaatjes invriezen (zonder olie) kan ook, liefst dan wel los van elkaar invriezen. Dan kun je altijd de hoeveelheid pakken die je nodig hebt!