Geroosterde knoflook-tomaat hummus

Hummus met geroosterde knoflook en tomaat | simoneskitchen.nl

Geroosterde knoflook

Ik kan me er altijd over verbazen dat de smaak van dingen zo kan veranderen op het moment dat je het roostert. Neem tomaten, of wortel of zoals in dit geval, knoflook. Knoflook kan van zichzelf behoorlijk pittig zijn, maar leg het een tijdje in een hete oven en je hebt een zacht, zoetig en superlekker mengsel. De smaak in deze hummus heeft even een uurtje tijd nodig om zich te ontwikkelen. Wij proefden het toen het net gemaakt was en waren in eerste instantie een beetje teleurgesteld over de knoflook smaak, maar na een uurtje werd de smaak lekker en is dit nu met stip gepromoveerd tot mijn favoriete hummus.

Hummus met geroosterde knoflook en tomaat | simoneskitchen.nl

Hou rekening met het feit dat je de knoflook moet roosteren dus calculeer dat in de tijd in. Je kunt de hummus vervolgens serveren met lekkere crackers of gebruiken als dip met groente (komkommer, wortel, bleekselderij enzovoort)

Geroosterde knoflook hummus met tomaatjes

Ingredients:

  • 2 complete bollen knoflook
  • 1 tl olijfolie
  • 100 gr (semi) zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt)
  • 2 el olijfolie uit het potje van de tomaatjes
  • 35 ml vers citroensap
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 250 gr kikkererwten (gekookt of uit blik en afgespoeld)
  • 2-3 el water om te verdunnen (gebruik hier wat nodig is om de gewenste dikte te krijgen. kan dus meer of minder zijn)
  • 1/2-3/4 tl zeezout
  • cayennepeper (naar keuze)
 

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 220˚C.
  2. Pel de buitenste schillen van de bollen knoflook, maar verwijder niet de schilletjes die om de teentjes zitten. Snij 5 mm tot 1 cm van de bovenkant van de bollen zodat je de blootgelegde teentjes te zien krijgt.
  3. Zet de bollen elk apart op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met de olijfolie. Let op dat alle teentjes wat olie meekrijgen. Verpak de bollen vervolgens in de folie en leg ze op het rooster of gebruik een kleine bakplaat om ze op te leggen.
  4. Rooster 35-40 minuten tot de teentjes goudbruin en heel zacht zijn. Laat afkoelen.
  5. Pak ze voorzichtig uit en laat verder afkoelen. Knijp zodra ze koud genoeg zijn de knoflook uit de velletjes. Je houdt ongeveer 30 gr knoflook over
  6. Doe de zongedroogde tomaatjes, knoflook, olijfolie, citroensap, tahin en de kikkererwten in een keukenmachine. Laat draaien en schraap zo nodig de zijkanten af. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak. Is het mengsel te dik meng het dan met wat water tot het de juiste dikte heeft.
  7. Voor een hele gladde hummus laat je de machine minstens een minuut draaien.
  8. Schep in een mooie kom en serveer met crackers of rauwkost om te dippen

 

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

3 comments

  1. Ohh dat lijkt me een hele fijne combinatie! Ik ben de laatste tijd een beetje lui en koop steeds een kant-en-klare uit de supermarkt haha, maar deze ga ik echt snel eens proberen! 🙂

  2. Ooeeh lala.. hier gaat het water echt van in mijn mond lopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *