Dit recept voor hummus is met stip mijn favoriet. Door de toegevoegde smaak van de geroosterde knoflook en de zongedroogde tomaatjes krijgt de hummus echt een extra smaak. Hoe je de hummus met geroosterde knoflook maakt zie je hieronder!

Hummus met geroosterde knoflook en tomaat | simoneskitchen.nl

Hummus met geroosterde knoflook

Ik kan me er altijd over verbazen dat de smaak van dingen zo kan veranderen op het moment dat je het roostert. Neem tomaten, of wortel of zoals in dit geval, knoflook. Knoflook kan van zichzelf behoorlijk pittig zijn, maar leg het een tijdje in een hete oven en je hebt een zacht, zoetig en superlekker mengsel.

De smaak in deze hummus heeft even een uurtje tijd nodig om zich te ontwikkelen. Wij proefden het toen het net gemaakt was en waren in eerste instantie een beetje teleurgesteld over de knoflook smaak, maar na een uurtje werd de smaak superlekker en is dit nu met stip gepromoveerd tot mijn favoriete hummus.

Hummus met geroosterde knoflook en tomaat | simoneskitchen.nl

Hummus met zongedroogde tomaatjes

Om de hummus met geroosterde knoflook te maken heb je behalve de knoflook ook zongedroogde tomaatjes nodig. Ik gebruik hiervoor de semi zongedroogde tomaatjes. Die vind ik het lekkerste. Je kunt die kopen natuurlijk, maar je kunt ook zelf de zongedroogde tomaatjes maken. Ga je het kopen dan even opletten wat er op het potje staat.

Knoflook roosteren

Hou rekening met het feit dat je de knoflook moet roosteren dus calculeer dat in de tijd in. Je hebt ongeveer 35-40 minuten nodig voor de knoflook lekker geroosterd is en je de teentjes uit kunt knijpen boven de hummus. Laat ze wel even afkoelen voor je de bolletjes uit gaat knijpen, want ze zijn natuurlijk loeiheet.

Breng de hummus met geroosterde knoflook op smaak met peper en zout. Misschien handig hiervoor even een uurtje te wachten zodat je weet hoe het smaakt. Want zoals gezegd duurt het even voor de smaken zich echt goed ontwikkelt hebben. Even geduld hebben dus.

Je kunt de hummus vervolgens serveren met lekkere crackers of gebruiken als dip met groente (komkommer, wortel, bleekselderij enzovoort) Ook op een wrap of op een sandwich is het heerlijk.

Zelf tahini maken?

Hummus met geroosterde knoflook en tomaat | simoneskitchen.nl

Hummus met geroosterde knoflook en tomaatjes

No ratings yet
GangBijgerecht
KeukenMidden oosten

Deze hummus duurt wat langer om te maken dan een standaard hummus maar het is de extra moeite meer dan waard!
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 2 complete bollen knoflook
  • 1 tl olijfolie
  • 100 gr semi zongedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt)
  • 2 el olijfolie uit het potje van de tomaatjes
  • 35 ml vers citroensap
  • 2 el tahini sesampasta
  • 250 gr kikkererwten gekookt of uit blik en afgespoeld
  • 2-3 el water om te verdunnen gebruik hier wat nodig is om de gewenste dikte te krijgen. kan dus meer of minder zijn
  • 1/2-3/4 tl zeezout
  • cayennepeper naar keuze

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Pel de buitenste schillen van de bollen knoflook, maar verwijder niet de schilletjes die om de teentjes zitten. Snij 5 mm tot 1 cm van de bovenkant van de bollen zodat je de blootgelegde teentjes te zien krijgt.
  • Zet de bollen elk apart op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met de olijfolie. Let op dat alle teentjes wat olie meekrijgen. Verpak de bollen vervolgens in de folie en leg ze op het rooster of gebruik een kleine bakplaat om ze op te leggen.
  • Rooster 35-40 minuten tot de teentjes goudbruin en heel zacht zijn. Laat afkoelen.
  • Pak ze voorzichtig uit en laat verder afkoelen. Knijp zodra ze koud genoeg zijn de knoflook uit de velletjes. Je houdt ongeveer 30 gr knoflook over
  • Doe de zongedroogde tomaatjes, knoflook, olijfolie, citroensap, tahin en de kikkererwten in een keukenmachine. Laat draaien en schraap zo nodig de zijkanten af. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak. Is het mengsel te dik meng het dan met wat water tot het de juiste dikte heeft.
  • Voor een hele gladde hummus laat je de machine minstens een minuut draaien.
  • Schep in een mooie kom en serveer met crackers of rauwkost om te dippen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 319kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 12g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 2g | Natrium: 364mg | Kalium: 1172mg | Vezels: 9g | Suiker: 13g | Vitamine A: 235IU | Vitamine C: 21mg | Calcium: 109mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.