Tahini is een heerlijke sesampasta die veel wordt gebruikt in de Midden Oosterse keuken, maar ook heel makkelijk zelf te maken is.

Zelf tahini maken | simoneskitchen.nl

Tahini zelf maken

Tahini kennen de meesten van ons wel als de sesampasta die veel gebruikt wordt in de keuken van het Middenoosten. Kon je vroeger niet heel makkelijk aan dit fijne goedje komen, tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om tahini te vinden. Maar natuurlijk is het nóg leuker om tahini zelf te maken. En kinderlijk eenvoudig. Wat heb je ervoor nodig? Gepelde sesamzaadjes (dat zijn de witte) en olijfolie.

Ardeh

Tahini kun je goed gebruiken om allerlei dressings van te maken. Het is bovendien een belangrijk bestanddeel in bijna elke hummus en baba ganoush. Tahini wordt ook wel ardeh genoemd (in het Persisch) Het wordt vaak geserveerd als een soort dip met citroen en knoflook.

Zelf tahini maken simoneskitchen.nl

Even geduld

Om het zelf te maken heb je dus alleen wat geduld nodig om de sesamzaadjes eerst te roosteren in de oven. Dit duurt even maar geeft wel de smaak aan het eindresultaat. Bewaar het vervolgens in de koeling onder een klein laagje olie, dan blijft het weken lang goed. Bij mij overleeft het nooit zo lang maar voor het geval je een grote hoeveelheid hebt gemaakt.

Een probleem wat ik vaak heb als ik tahini in de winkel koop is dat het op gegeven moment kneiterhard wordt. Dan krijg je het bijna niet meer uit de pot gebikt. Dat verschilt overigens wel per merk, maar zelf tahini maken is ook in dat opzicht een stuk beter. Het blijft (mits onder die eerder genoemde olie) een stuk soepeler in een pot dan de supermarkt variant.

Iets bitterder

Ik heb wel het idee dat de smaak van zelfgemaakte tahini iets bitterder is. Dat kan komen door de soort sesam of door hoe lang je het geroosterd hebt. Ik heb het nog niet geprobeerd te maken met kant en klaar geroosterde zaadjes, aangezien je die meestal niet in grote hoeveelheden kunt kopen.

Kun je de tahini ook maken zonder de zaadjes te roosteren?

Ja je kunt de tahini ook maken met ongeroosterde sesamzaadjes. Dat is echt wel minder smakelijk, maar het is zeker mogelijk.

Mijn tahini is te dik. Wat nu?

Qua dikte kun je variëren in de hoeveelheid olie versus de sesam. Meer olie is een dunnere tahini, minder olie is dikker. Voeg de olie dus geleidelijk toe zodat je het kunt beheersen.

Hoe lang kan ik zelfgemaakte tahini bewaren?

Bewaar de tahin afgesloten in de koeling voor maximaal twee weken.

Waar kan ik tahin in gebruiken?

Heb je het gemaakt maar weet je niet goed waar je de tahini allemaal in kunt gebruiken? Behalve voor de hummus kun je het ook goed gebruiken voor de volgende toepassingen:

Dressings en sauzen: Tahini is heerlijk als basis voor een dressing en een saus. Je mengt het hiervoor met olijfolie, citroensap, knoflook en/of kruiden en je gebruikt het vervolgens voor een salade of om groentes in te dippen.

Tahini-yoghurtsaus: Als je tahin combineert met Griekse yoghurt, citroensap, knoflook en eventueel een beetje honing dan krijg je een lekkere dressing zoals ik hier bijvoorbeeld gebruik bij de zoete aardappeltosti. Maar het is ook lekker bij gegrilde groentes.

Smeersel: Je kunt tahini natuurlijk ook gebruiken om op brood en crackers te smeren. Vergelijkbaar met hoe je pindakaas gebruikt. Ook heerlijk met een banaantje en wat honing erover gedrizzeld.

Geroosterde groenten: Zoals hierboven ook al aangegeven is het ook super lekker met geroosterde groentes.

Falafel: Falafel is natuurlijk gemaakt voor een goede tahini-saus.

Bowlgerechten: Het is ook heerlijk over een eenvoudige buddha bowl, een gerecht met quinoa of een poke bowl.

Marinades: Probeer het ook eens te gebruiken als marinade. Je denkt er wellicht niet meteen aan maar meng het met bijvoorbeeld wat sojasaus voor een lekkere marinade voor kip of rund.

Zoete lekkernijen: Je denkt misschien niet meteen aan het gebruik in zoete gerechten, maar het heeft zeker een toepassing in bakgerechten of probeer eens deze aparte ontbijtbowl.

Smoothies: Nog een hele makkelijke toepassing is een lepeltje tahini toe te voegen aan je smoothie. Geeft het meteen een heerlijke smaak!

Probeer ook zeker eens mijn pompoenhummus uit of de hummus met geroosterde knoflook!

All recepten waar ik tahini in heb gebruikt vind je hier.

Zelf tahini maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
3.70 van 10 stemmen

Zelf tahini maken

Zelf tahini maken is echt heel erg eenvoudig. Het enige dat een beetje tijd kost is het roosteren van de sesamzaadjes. Dat is nodig want het geeft de smaak aan de tahini. Let wel op dat je het in de gaten houdt want té donkere sesamzaadjes is echt niet lekker!
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 350-500 gram sesamzaadjes
  • zout
  • goede olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C en zodra warm spreid je de sesamzaadjes uit op een grote bakplaat. Schuif in de oven en laat roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Dit zal ongeveer 15-20 minuten duren. Hou een oogje in het zeil want te donker is niet lekker.
  • Zodra de zaadjes de juiste kleur hebben haal je het uit de oven en laat je het ietsje afkoelen. Doe ze dan over in de kom van je keukenmachine. Draai de zaadjes tot een pasta en voeg er dan beetje bij beetje de olijfolie bij. Voeg zout naar smaak toe.
  • Bewaar in een afgesloten pot maximaal twee weken. Waarschijnlijk langer als je zorgt dat de tahini onder een laagje olie staat. De mijne ging niet zo lang mee!
Auteur: Simone

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!