Wat is tahini en hoe maak je het zelf?
Tahini zelf maken
Tahini kennen de meesten van ons wel als de sesampasta die veel gebruikt wordt in de keuken van het Middenoosten. Kon je vroeger niet heel makkelijk aan dit fijne goedje komen, tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om tahini te vinden. Maar natuurlijk is het nóg leuker om tahini zelf te maken. En kinderlijk eenvoudig. Wat heb je ervoor nodig? Gepelde sesamzaadjes (dat zijn de witte) en olijfolie.
Ardeh
Tahini kun je goed gebruiken om allerlei dressings van te maken. Het is bovendien een belangrijk bestanddeel in bijna elke hummus en baba ganoush. Tahini wordt ook wel ardeh genoemd (in het Persisch) Het wordt vaak geserveerd als een soort dip met citroen en knoflook.
Even geduld
Om het zelf te maken heb je dus alleen wat geduld nodig om de sesamzaadjes eerst te roosteren in de oven. Dit duurt even maar geeft wel de smaak aan het eindresultaat. Bewaar het vervolgens in de koeling onder een klein laagje olie, dan blijft het weken lang goed. Bij mij overleeft het nooit zo lang maar voor het geval je een grote hoeveelheid hebt gemaakt.
Een probleem wat ik vaak heb als ik tahini in de winkel koop is dat het op gegeven moment kneiterhard wordt. Dan krijg je het bijna niet meer uit de pot gebikt. Dat verschilt overigens wel per merk, maar zelf tahini maken is ook in dat opzicht een stuk beter. Het blijft (mits onder die eerder genoemde olie) een stuk soepeler in een pot dan de supermarkt variant.
Iets bitterder
Ik heb wel het idee dat de smaak van zelfgemaakte tahini iets bitterder is. Dat kan komen door de soort sesam of door hoe lang je het geroosterd hebt. Ik heb het nog niet geprobeerd te maken met kant en klaar geroosterde zaadjes, aangezien je die meestal niet in grote hoeveelheden kunt kopen. En dan wordt het een dure aangelegenheid.
Probeer ook zeker eens mijn pompoenhummus uit of de hummus met geroosterde knoflook!
All recepten waar ik tahini in heb gebruikt vind je hier.
Zelf tahini maken
Ingrediënten
- 350-500 gram sesamzaadjes
- zout
- goede olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C en zodra warm spreid je de sesamzaadjes uit op een grote bakplaat. Schuif in de oven en laat roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Dit zal ongeveer 15-20 minuten duren. Hou een oogje in het zeil want te donker is niet lekker.
- Zodra de zaadjes de juiste kleur hebben haal je het uit de oven en laat je het ietsje afkoelen. Doe ze dan over in de kom van je keukenmachine. Draai de zaadjes tot een pasta en voeg er dan beetje bij beetje de olijfolie bij. Voeg zout naar smaak toe.
- Bewaar in een afgesloten pot maximaal twee weken. Waarschijnlijk langer als je zorgt dat de tahini onder een laagje olie staat. De mijne ging niet zo lang mee!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Heerlijk! Wij hebben hem net zelfs zonder olijfolie gemaakt. 10 minuutjes laten draaien in de keukenmachine en er kwam een keurig laagje sesamolie bovendrijven. Leuk om de consistentie te zien veranderen van zaadjes tot een soort basterdsuiker-structuur tot kruidnotendeeg-achtig en uiteindelijk tot een sesampasta.
Ah leuk om te horen Babs. En ja het is zo makkelijk en inderdaad leuk om te zien veranderen.
Hoeveel olie ??
Tot het de juiste dikte heeft 😉 Ik giet het er langzaam bij tot ik het een mooie dikte vind hebben. Dus hoeveel precies kan ik je niet vertellen.
Pingback: How to make tahini at home | Simone's Kitchen
wat vindt je goede olie?
Een goede olijfolie, koudgeperst (extra virgin) die mild van smaak is. Dus niet te groen en te grassig van smaak.
Pingback: Geroosterde knoflook-tomaat hummus | Simone's Kitchen
Pingback: Hazelnoot bonen hamburgers. Wat vindt jij er van? - Eetman
Pingback: Hazelnoot bonen hamburgers. Wat vindt jij er van? - Eetman
Bedankt voor het recept. Ik heb er een linkje naartoe op mijn blog gezet.
hmmm zou het even uitproberen
Heerlijk spul is het inderdaad. Maar je bedoelt 350-500 gram sesamzaadjes….om uiteindelijk om te toveren tot tahini! 😉