Wat is tahini en hoe maak je het zelf?

Tahini zelf maken

Gisterenavond zat ik samen met collega reisblogger Nathalie bij een “workshop”. Het ging over Instagram. Ik ben een fan van Instagram, gebruik het al jaren eigenlijk en nou ja we vroegen ons af of er misschien meer uit te halen zou zijn. De workshop werd bij ons om de hoek georganiseerd, lekker dicht bij huis, was gratis dus wat kon er gebeuren?

 

Zelf tahini maken | simoneskitchen.nl

Dus vol goede moed togen we naar de locatie en gingen zitten in volle verwachting van een leuke avond en nuttige informatie… Hoe anders bleek de werkelijkheid te worden… De presenter begon al bij slide nummer drie met een Instagram account van iemand die het blijkbaar nodig vond om haar placenta, net na de geboorte van kind 1, 2 of 3, te laten zien aan de wereld. Dus op mijn vraag of iemand nou echt zou zitten te wachten op een foto van een moederkoek kreeg ik een wel heel vaag antwoord; ja ik had die foto tenslotte nog niet ‘geliked’.. Eh… nee, als iemand dat soort foto’s plaats dan ontvolg ik die persoon. Gewoon omdat ik daar niet op zit te wachten.

Vervolgens ging het nergens over en al helemaal niet over Instagram. We werden geacht een foto te maken van een pot met koekjes met een tekst erop met een hashtag van het evenement. “want dan werden we wellicht trending topic” Met wat? Met blurry pictures van een pot met koekjes?

Nathalie en ik zijn weggegaan in de pauze en dat is maar goed ook, want het workshop gedeelte bleek later te bestaan uit het maken van een selfie…. Dusssss… Nu waren wij wellicht zeker niet de goede doelgroep, maar ik heb medelijden met de nieuwe instagrammers in de groep (en dat was bijna iedereen) die nu toch echt hele rare informatie hebben gekregen. Wat een sof….

Zo dat moest er even uit… En sorry als er mensen zijn die dit lezen en erbij waren… Ik zou de info die je hebt gekregen echt heel snel weer vergeten. Een uurtje online en je hebt nuttiger info te pakken als via deze ‘workshop’

Wat wél leuk is en ook nog eens hartstikke nuttig.. (haha) is het zelf maken van tahini. Wat is tahini vraag je je nu misschien af. Eigenlijk is tahini niets meer of niets minder als een pasta van sesamzaadjes. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen ik voor het eerst hummus ging maken. Tegenwoordig heb ik altijd wel een pot in de kast staan en de kwaliteit van de tahini die je kunt kopen (tegenwoordig zelfs bij Albert Heijn) is in principe prima. Wil je echter een keertje zelf proberen om het te maken dan is dit het (supersimpele) recept.

Je kunt de tahini natuurlijk niet alleen gebruiken in je hummus maar maak er ook eens een dressing mee, een lekkere dip of saus.

Zelf tahini maken

Zelf tahini maken is echt heel erg eenvoudig. Het enige dat een beetje tijd kost is het roosteren van de sesamzaadjes. Dat is nodig want het geeft de smaak aan de tahini. Let wel op dat je het in de gaten houdt want té donkere sesamzaadjes is echt niet lekker!

Ingredienten:

 • 350-500 gram sesamzaadjes
 • zout
 • goede olijfolie

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 C en zodra warm spreid je de sesamzaadjes uit op een grote bakplaat. Schuif in de oven en laat roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Dit zal ongeveer 15-20 minuten duren. Hou een oogje in het zeil want te donker is niet lekker.
 2. Zodra de zaadjes de juiste kleur hebben haal je het uit de oven en laat je het ietsje afkoelen. Doe ze dan over in de kom van je keukenmachine. Draai de zaadjes tot een pasta en voeg er dan beetje bij beetje de olijfolie bij. Voeg zout naar smaak toe.
 3. Bewaar in een afgesloten pot maximaal twee weken. Waarschijnlijk langer als je zorgt dat de tahini onder een laagje olie staat. De mijne ging niet zo lang mee!

 

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

 1. Heerlijk spul is het inderdaad. Maar je bedoelt 350-500 gram sesamzaadjes….om uiteindelijk om te toveren tot tahini! 😉

 2. hmmm zou het even uitproberen

 3. Bedankt voor het recept. Ik heb er een linkje naartoe op mijn blog gezet.

 4. Pingback: Hazelnoot bonen hamburgers. Wat vindt jij er van? - Eetman

 5. Pingback: Hazelnoot bonen hamburgers. Wat vindt jij er van? - Eetman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *