Simone's Kitchen

Wat is tahini en hoe maak je het zelf?

Zelf tahini maken | simoneskitchen.nl

Tahini zelf maken

Tahini kennen de meesten van ons wel als de sesampasta die veel gebruikt wordt in de keuken van het Middenoosten. Kon je vroeger niet heel makkelijk aan dit fijne goedje komen, tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om tahini te vinden. Maar natuurlijk is het nóg leuker om het zelf te maken. En kinderlijk eenvoudig. Wat heb je ervoor nodig? Gepelde sesamzaadjes (dat zijn de witte) en olijfolie.

Tahini kun je goed gebruiken om allerlei dressings van te maken. Het is bovendien een belangrijk bestanddeel in bijna elke hummus en baba ganoush. Tahini wordt ook wel ardeh genoemd (in het Persisch) Het wordt vaak geserveerd als een soort dip met citroen en knoflook.

Zelf tahini maken simoneskitchen.nl

Om het zelf te maken heb je dus alleen wat geduld nodig om de sesamzaadjes eerst te roosteren in de oven. Dit duurt even maar geeft wel de smaak aan het eindresultaat. Bewaar het vervolgens in de koeling onder een klein laagje olie, dan blijft het weken lang goed. Bij mij overleeft het nooit zo lang maar voor het geval je een grote hoeveelheid hebt gemaakt.

Probeer ook zeker eens mijn pompoenhummus uit of de hummus met geroosterde knoflook!

All recepten waar ik tahini in heb gebruikt vind je hier.

Zelf tahini maken
Voorbereiding
20 mins
Kooktijd
5 mins
Totale tijd
25 mins
 
Zelf tahini maken is echt heel erg eenvoudig. Het enige dat een beetje tijd kost is het roosteren van de sesamzaadjes. Dat is nodig want het geeft de smaak aan de tahini. Let wel op dat je het in de gaten houdt want té donkere sesamzaadjes is echt niet lekker!
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 350-500 gram sesamzaadjes
  • zout
  • goede olijfolie
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 C en zodra warm spreid je de sesamzaadjes uit op een grote bakplaat. Schuif in de oven en laat roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Dit zal ongeveer 15-20 minuten duren. Hou een oogje in het zeil want te donker is niet lekker.
  2. Zodra de zaadjes de juiste kleur hebben haal je het uit de oven en laat je het ietsje afkoelen. Doe ze dan over in de kom van je keukenmachine. Draai de zaadjes tot een pasta en voeg er dan beetje bij beetje de olijfolie bij. Voeg zout naar smaak toe.
  3. Bewaar in een afgesloten pot maximaal twee weken. Waarschijnlijk langer als je zorgt dat de tahini onder een laagje olie staat. De mijne ging niet zo lang mee!

8 comments

  1. Heerlijk spul is het inderdaad. Maar je bedoelt 350-500 gram sesamzaadjes….om uiteindelijk om te toveren tot tahini! 😉

  2. hmmm zou het even uitproberen

  3. Bedankt voor het recept. Ik heb er een linkje naartoe op mijn blog gezet.

  4. Pingback: Hazelnoot bonen hamburgers. Wat vindt jij er van? - Eetman

  5. Pingback: Hazelnoot bonen hamburgers. Wat vindt jij er van? - Eetman

  6. Pingback: Geroosterde knoflook-tomaat hummus | Simone's Kitchen

  7. wat vindt je goede olie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos