Een pittige rode curry pasta maken is super eenvoudig en met dit makkelijke recept heb je in een handomdraai je eigen voorraadje gemaakt.

Maak zelf je rode curry pasta | simoneskitchen.nl

Zelf je rode curry pasta maken

Sinds ik de ingredientenlijst van artikelen altijd nalees, word ik lang niet altijd heel erg blij van wat er op het etiket vermeld staat. Ik ken niet alle ingrediënten maar als er dingen staan die ik niet kan uitspreken of waar ik nog nooit van gehoord heb? Dan word ik per definitie wat achterdochtig. Daar komt nog bij dat zelf maken leuk is en je weet bovendien precies wat er in het potje gaat.

Zelf rode curry pasta maken | simoneskitchen.nl

Makkelijk om zelf te maken

Neem nu deze rode curry pasta. Heel eenvoudig om zelf te maken en zonder enige gekke toevoegingen. Op zich vind ik overigens dat curry pasta niet al te ingewikkeld is om in de winkel te kopen. Als je even zoekt vind je makkelijk een goede variant. Maar het voordeel van zelf maken is natuurlijk dat je de smaken kunt variëren naar wat jij lekker vindt. Hou je niet van koriander? Dan laat je het weg. Vind je extra pittig fijn? Dan laat je de zaadlijsten erin. Enzovoort.

Bovendien maak je dit echt in een paar minuten tijd. Dus eigenlijk geen reden om het niet zelf te maken.

De basis van de rode curry pasta

Zelf rode curry pasta maken | simoneskitchen.nl

De basis van een rode curry pasta zijn natuurlijk de rode pepers. Nu zijn er ontzettend veel verschillende pepers en de een is veel heter dan de ander. Maar zelfs met een basisingredient als de standaard rode peper die je in de supermarkt kunt vinden kan er veel verschil zijn tussen de pittigheid. Sommige zijn uitgesproken mild en een andere keer weer enorm pittig. Onthoud ook dat een rode curry pasta pittig hóórt te zijn. Je gebruikt het tenslotte in andere gerechten als smaakmaker. Wees dus niet bang als het erg pittig is.

Variatie in pepers

Ben je niet bang voor een beetje experimenten vervang dan de rode pepers eens voor wat andere soorten. In de supermarkt vind je tegenwoordig meestal wel een paar extra soorten zoals madame jeanette of jalapeno’s, maar ook bird eye chilies of rawit kun je nog wel kopen. En ga eens speuren bij een toko in de buurt en je komt er nog veel meer tegen. Je kunt ze ook met elkaar mengen. Ik vind persoonlijk madame jeanette pepers echt te heftig. Maar eentje door deze curry pasta kan prima.

Hoeveel maakt dit recept aan curry pasta?

Afhankelijk van het formaat van je pepers hou je ongeveer tussen de 100-200 gram over aan rode curry pasta. Dat is niet overdreven veel, maar dat maakt het juist ideaal om vaker te maken en elke keer andere ingrediënten toe te voegen. Op die manier heb je uiteindelijk jouw ideale rode curry pasta.

Hoe lang kan ik de pasta bewaren?

Eenmaal gemaakt kun je de rode curry pasta in de koeling ongeveer een week goed houden. Ik zorg altijd dat er een klein laagje olie op de bovenkant staat. Op die manier blijft het het beste. Je kunt het echter ook goed invriezen. Heel handig om een ijsblokjeshouder hiervoor te gebruiken. Op die manier kun je altijd snel de hoeveelheid pakken die je nodig hebt in een gerecht.

Waar kan ik de curry pasta in gebruiken?

Uiteraard is curry pasta de basis van heel veel Aziatische gerechten. Maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld een pittige mayonaise te maken of gebruik een theelepeltje in een dressing voor een salade voor een heel verrassende smaak. Ik doe het ook in mijn pittige zalmburger bijvoorbeeld, maar het kan ook prima door een balletje gehakt!

Gebruik je hele specerijen of gemalen?

In deze snelle versie van een rode curry pasta heb ik gekozen voor gemalen specerijen. Dat is snel en makkelijk, maar heeft ook een risico. De potjes gemalen kruiden die je in de supermarkt vindt staan misschien al heel lang. Ze verliezen dan wat aan kracht op gegeven moment. Dat komt de smaak van je curry niet ten goede. Hele specerijen gebruiken is dan meestal de betere optie.

Voor je hele specerijen gebruik je iets minder dan de aangegeven hoeveelheden hieronder. Zorg ervoor dat je ze eerst even kort roostert in een droge koekenpan zodat de smaken vrij komen. Let wel op dat ze niet verbranden. Dit gebeurt relatief snel.

Bij de kardemom peulen gebruik je alleen de zaadjes aan de binnenkant. Haal die er uit voor je ze roostert. De rest kun je zo verwerken. Maal ze na het roosteren in de staafmixer, samen met de overige ingrediënten.

Maak zelf je rode curry pasta | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
3.77 van 26 stemmen

Zelf rode curry pasta maken

Maakt ongeveer 100-200 gram pasta
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Dieetsoort glutenvrij, paleo

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 5 rode pepers in grove stukken gehakt
  • 1/2 tl kardemom gemalen
  • 1/2 tl kruidnagel gemalen
  • 3/4 tl gember vers geraspt
  • 4 tl komijn gemalen
  • 4 tl koriander gemalen
  • 2 tl zout
  • 1/2 tl citroengras vers geraspt
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 el limoensap
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 el olijfolie of meer indien nodig

Instructies

  • Doe alle ingredienten (behalve de olijfolie) bij elkaar in het bakje van de staafmixer en maal tot het een grove pasta is geworden. Voeg de olijfolie toe en draai tot het glad is.
  • Zo glad als in de winkel wordt het overigens niet maar dat is ook niet nodig. Is het mengsel te dik voeg dan nog wat extra olijfolie toe. Bewaar in de koeling liefst onder een klein laagje olie. Zo blijft het het langste goed.
Gang: Basis
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: kardemom, kruidnagel, rode peper
Dieetsoort: glutenvrij, paleo

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Gebruik je curry pasta in deze recepten:

Delen is fijn!