Wat is er nou lekkerder dan een schaal vol met heerlijke gehaktballetjes voor bij de borrel. Natuurlijk met een lekkere dip! Hoe je deze eenvoudige gehaktballetjes maakt zie je hieronder!

Gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes voor bij de borrel

Of je oud- en nieuw of kerst nu alleen of met een mini groepje viert dit jaar, lekkere snacks komen altijd van pas. Deze gehaktballetjes zijn super eenvoudig om te maken en kun je naar wens aanpassen met meer of minder kruiden. Ik deed er hier eigenlijk alleen peper, zout en wat cayennepeper in maar je kunt de gehaktballetjes zo aankleden als jezelf wilt.

Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van verse gember, knoflook, Italiaanse kruiden en een snufje kaneel. Niet noodzakelijkerwijs allemaal tegelijkertijd. Dat is het fijne van dit soort snacks, ze zijn heel eenvoudig naar je eigen hand te zetten.

Snel klaar

Omdat je de balletjes lekker klein draait, in tegenstelling tot een grote gehaktbal, zijn ze ook nog eens lekker snel klaar. Een minuutje of wat in de koekenpan en ze zijn klaar. Zorg dat je de balletjes warm serveert dan zijn ze het lekkerste, maar even oppiepen is zo gebeurd. Let wel op dat je genoeg vet in de balletjes hebt zitten. Maak je ze met bijvoorbeeld rundergehakt dan worden ze sneller droog. Half om half is in dit geval een beter idee.

Dip

Voor bij de gehaktballetjes maak ik een eenvoudige dip van mayonaise. Ik vind dat het lekkerste, maar een bakje met ketchup doet het natuurlijk ook altijd goed. Of curry of wat je dan ook lekker vindt om mee te dippen. Er zijn legio mogelijkheden voor dipsauzen. Van homemade tot kant- en klaar. Dus kies gewoon wat jij het lekkerste vindt en dan kan het eigenlijk niet fout gaan.

Gehaktballetjes

Pittige gehaktballetjes met dip

4 van 4 stemmen
GangSnack
KeukenKerst

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr gehakt half om half
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • 1 el olijfolie

Dip

  • 3 el mayonaise
  • ½ tl gerookte paprika
  • Rasp van ½ limoen
  • Peper en zout naar smaak

  • Meng het gehakt met de cayennepeper, zout en peper en meng goed door. Draai er kleine balletjes van.
  • Verhit een koekenpan met de olie en bak de balletjes hierin gaar en goudbruin.
  • Maak een dip van de mayonaise, gerookte paprika, limoenrasp en voeg peper en zout naar smaak toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 293kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 13g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 1g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 415mg | Kalium: 213mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 105IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 16mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.