Heb je ooit tapas gegeten dan heb je ongetwijfeld wel eens genoten van albondigas. Die lekkere pittige Spaanse gehaktballetjes. Maar met dit albondigas recept kun je ze ook nog eens heel makkelijk thuis maken.

albondigas - Pittige spaanse gehaktballetjes met chorizo

Albondigas zelf maken

Albondigas ken je wellicht wel als je vaker tapas eet. Het is een klassiek tapas gerecht dat veel tijdens de tapas maaltijd wordt geserveerd. Meestal eet je het met een lekker pittige tomatensaus erbij. Welke kruiden en specerijen je in de albondigas verwerkt is natuurlijk enigszins flexibel.

Traditioneel verwerk je in de albondigas gerookte paprikapoeder, chilipoeder en soms komijn. Omdat ik het een twist wilde geven besloot ik om er dit keer wat chorizo doorheen te doen.

Chorizo uitbakken

Daarvoor bak je de chorizo eerst in blokjes uit in een koekenpan. Voeg geen vet aan de pan toe want er komt veel vet uit de worst. Deze laat je vervolgens goed uitlekken op keukenpapier voordat je het in een bakje (van de staafmixer) tot kleine kruimels hakt.

Dit chorizomengsel voeg je vervolgens toe aan het gehakt en dit breng je verder op smaak met alle specerijen. Let op met de hoeveelheid zout. De chorizo is al zout van zichzelf dus heeft niet zoveel extra meer nodig.

Paleo albondigas

Omdat ik hier een paleo versie van de albondigas wilde maken heb ik amandelmeel gebruikt in plaats van paneermeel. Uiteraard kun je ook paneermeel gebruiken als je dat liever doet. Dat maakt voor de smaak niet zoveel uit. De hoeveelheid chilipoeder is een beetje afhankelijk van je eigen voorkeur.

Onthoud ook dat sommige chorizo heel pittig is, dus afhankelijk van welk type je hebt gebruikt zul je de hoeveelheid chili moeten aanpassen.

Spaanse gehaktballetjes - albondigas met pittige tomatensaus

Wil je zeker weten dat je balletjes op smaak zijn? Dan is het handig om alvast 1 klein balletje te bakken in de pan en die even te proeven. Dan weet je zeker dat het genoeg pit heeft. Als je ze eenmaal gebakken hebt kun je er nu eenmaal niks meer aan toe voegen.

Tomatensaus

Vervolgens is het tijd om de tomatensaus voor de Albondigas te maken. Want de Spaanse gehaktballetjes zijn natuurlijk niet compleet zonder een bijbehorende pittige tomatensaus.

De makkelijke versie daarvan is eenvoudigweg een blik tomatenblokjes gebruiken. Die kun je eventueel nog even een beetje pureren met de staafmixer.

Om de saus te maken bak je eerst de ui en de knoflook in een kleine koekenpan. Voeg nu de tomaten toe en bak dit even mee. Breng het geheel op smaak met peper en zout. De gerookte paprika en de chilipoeder zit natuurlijk ook al in de balletjes maar het is ook lekker om nog wat hiervan aan de saus toe te voegen.

Ook lekker voor bij de tapas zijn patatas bravas of chorizo in wijn.

albondigas met chorizo | simoneskitchen.nl

Albondigas – Spaanse gehaktballetjes

5 van 1 stem
GangTapas
KeukenSpaanse keuken

Een traditioneel Spaans gerecht met deze lekkere pittige gehaktballetjes in tomatensaus
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

20 balletjes

Ingrediënten

  • 350 gr gehakt half om half
  • 50 gr chorizo
  • 1 tl gerookt paprika poeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • snufje gemberpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • handje peterselie fijngehakt
  • 15 gr amandelmeel

Tomatensaus

  • 1 bilk tomatenstukjes van 400 gr
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui in halve ringen gesneden
  • peper en zout
  • 1/2 tl gerookte paprika
  • 1/2 tl chilipoeder

  • Bak de chorizo goed stevig uit zodat het merendeel van het vet verdwijnt. Laat uitlekken op keukenpapier en draai dan tot grove kruimels in een staafmixer bakje. Doe dit bij je gehakt.
  • Doe vervolgens alle specerijen plus de peterselie ook bij het gehakt en breek 1 ei erboven. Meng alles goed. Is het te vochtig doe dan wat amandelmeel erbij (of paneermeel als je gewoon eet)
  • Draai mooie kleine balletjes van het mengsel en bak deze even stevig aan in een koekenpan.
  • Ondertussen snij je de ui en de knoflook fijn en bak deze zachtjes uit in een grote wok. Voeg de balletjes er aan toe zodra de uien zacht zijn en de balletjes bruin. Voeg de tomaten eraan toe.
  • Zet het vuur laag en bak het geheel voor ongeveer tien minuten tot de balletjes gaar zijn. Maak op smaak met zout en peper en eventueel nog wat chilipoeder en gerookte paprika

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 69kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 4g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 1g | Cholesterol: 22mg | Natrium: 130mg | Kalium: 123mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 142IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 15mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.