Albondigas – Pittige Spaanse gehaktballetjes
Heb je ooit tapas gegeten dan heb je ongetwijfeld wel eens genoten van albondigas. Die lekkere pittige Spaanse gehaktballetjes. Maar met dit albondigas recept kun je ze ook nog eens heel makkelijk thuis maken.
Albondigas zelf maken
Albondigas ken je wellicht wel als je vaker tapas eet. Het is een klassiek tapas gerecht dat veel tijdens de tapas maaltijd wordt geserveerd. Meestal eet je het met een lekker pittige tomatensaus erbij. Welke kruiden en specerijen je in de albondigas verwerkt is natuurlijk enigszins flexibel.
Traditioneel verwerk je in de albondigas gerookte paprikapoeder, chilipoeder en soms komijn. Omdat ik het een twist wilde geven besloot ik om er dit keer wat chorizo doorheen te doen.
Chorizo uitbakken
Daarvoor bak je de chorizo eerst in blokjes uit in een koekenpan. Voeg geen vet aan de pan toe want er komt veel vet uit de worst. Deze laat je vervolgens goed uitlekken op keukenpapier voordat je het in een bakje (van de staafmixer) tot kleine kruimels hakt.
Dit chorizomengsel voeg je vervolgens toe aan het gehakt en dit breng je verder op smaak met alle specerijen. Let op met de hoeveelheid zout. De chorizo is al zout van zichzelf dus heeft niet zoveel extra meer nodig.
Paleo albondigas
Omdat ik hier een paleo versie van de albondigas wilde maken heb ik amandelmeel gebruikt in plaats van paneermeel. Uiteraard kun je ook paneermeel gebruiken als je dat liever doet. Dat maakt voor de smaak niet zoveel uit. De hoeveelheid chilipoeder is een beetje afhankelijk van je eigen voorkeur.
Onthoud ook dat sommige chorizo heel pittig is, dus afhankelijk van welk type je hebt gebruikt zul je de hoeveelheid chili moeten aanpassen.
Wil je zeker weten dat je balletjes op smaak zijn? Dan is het handig om alvast 1 klein balletje te bakken in de pan en die even te proeven. Dan weet je zeker dat het genoeg pit heeft. Als je ze eenmaal gebakken hebt kun je er nu eenmaal niks meer aan toe voegen.
Tomatensaus
Vervolgens is het tijd om de tomatensaus voor de Albondigas te maken. Want de Spaanse gehaktballetjes zijn natuurlijk niet compleet zonder een bijbehorende pittige tomatensaus.
De makkelijke versie daarvan is eenvoudigweg een blik tomatenblokjes gebruiken. Die kun je eventueel nog even een beetje pureren met de staafmixer.
Om de saus te maken bak je eerst de ui en de knoflook in een kleine koekenpan. Voeg nu de tomaten toe en bak dit even mee. Breng het geheel op smaak met peper en zout. De gerookte paprika en de chilipoeder zit natuurlijk ook al in de balletjes maar het is ook lekker om nog wat hiervan aan de saus toe te voegen.
Ook lekker voor bij de tapas zijn patatas bravas of chorizo in wijn.
Albondigas – Spaanse gehaktballetjes
Ingrediënten
- 350 gr gehakt half om half
- 50 gr chorizo
- 1 tl gerookt paprika poeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 ei
- snufje gemberpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 tl zwarte peper
- handje peterselie fijngehakt
- 15 gr amandelmeel
Tomatensaus
- 1 bilk tomatenstukjes van 400 gr
- 1 teen knoflook
- 1 ui in halve ringen gesneden
- peper en zout
- 1/2 tl gerookte paprika
- 1/2 tl chilipoeder
Instructies
- Bak de chorizo goed stevig uit zodat het merendeel van het vet verdwijnt. Laat uitlekken op keukenpapier en draai dan tot grove kruimels in een staafmixer bakje. Doe dit bij je gehakt.
- Doe vervolgens alle specerijen plus de peterselie ook bij het gehakt en breek 1 ei erboven. Meng alles goed. Is het te vochtig doe dan wat amandelmeel erbij (of paneermeel als je gewoon eet)
- Draai mooie kleine balletjes van het mengsel en bak deze even stevig aan in een koekenpan.
- Ondertussen snij je de ui en de knoflook fijn en bak deze zachtjes uit in een grote wok. Voeg de balletjes er aan toe zodra de uien zacht zijn en de balletjes bruin. Voeg de tomaten eraan toe.
- Zet het vuur laag en bak het geheel voor ongeveer tien minuten tot de balletjes gaar zijn. Maak op smaak met zout en peper en eventueel nog wat chilipoeder en gerookte paprika
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik ben dol op albondigas, deze lijken me dan ook erg lekker. Lekker pittig 🙂