Een heerlijke en makkelijke traybake met bloemkool en gehaktballetjes. Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd met lekker veel groente.

Traybake met bloemkool en gehaktballetjes

Traybake van bloemkool met gehaktballetjes

Soms heb je van die dingen die al heel lang bestaan, maar die ineens een andere naam krijgen. Of ineens heel populair worden. De traybake is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk is de naam Engels maar klinkt net wat lekkerder dan bakplaat. Alhoewel het niet veel meer of minder is. Neem nu deze traybake van bloemkool met lekkere gehaktballetjes.

Daar zitten al mijn favoriete smaken in; bloemkool, kruiden, gehaktballetjes en geroosterde perziken. Voor perzik is het misschien nog een tikkie vroeg (afhankelijk van het moment waarop je dit leest natuurlijk, maar die kun je eventueel ook goed vervangen voor bijvoorbeeld gegrilde appel.

Het fijne van een traybake en dus ook van deze traybake met bloemkool is dat het makkelijk klaar te maken is. Je doet alles bij elkaar op een bakplaat, schuift het in de oven en dan maar wachten tot je eten klaar is. Het kan bijna niet eenvoudiger. Je hoeft hier overigens niet perse een oven voor te hebben.

In de koekenpan

Je kunt dit gerecht ook bereiden in de koekenpan. In dat geval kook je de bloemkoolroosjes tot beetgaar. De balletjes gehakt bak je in wat olie en de perziken of appelstukjes gril je ook even kort in de koekenpan. Appel wat langer dan perzik overigens. Dat kan in een grilpan maar werkt ook prima in de koekenpan.

Serveer je traybake van bloemkool en gehaktballetjes vervolgens met verse kruiden en strooi er wat granaatappelpitjes overheen.

Ben je ook groot fan van bloemkool? Check dan alle recepten met bloemkool hier. Wil je meer lekkere traybake recepten die ook nog eens snel op tafel staan/ Check dan het boek van Rukmini Iyer die bekend is geworden met haar boeken over verschillende traybakes.

Wat is een traybake eigenlijk?

Letterlijk vertaald betekent traybake simpelweg; bakplaat. Dus in dat opzicht betekent het eigenlijk helemaal niks. Inmiddels is de term synoniem geworden voor het bakken van gerechten – zoet of hartig – op een bakplaat. Goedbeschouwd is het iets wat we voorheen waarschijnlijk al deden toen we brownies bakten of een plaatkoek. Maar tegenwoordig wordt het dus gebruikt voor letterlijk alles wat je bereidt op een bakplaat.

Het is vooral handig omdat je op deze manier alles op 1 bakplaat bereidt. Het is eigenlijk een soort eenpansgerecht maar dan uit de oven.

Traybake met bloemkool en gehaktballetjes

Traybake met bloemkool en gehaktballetjes

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een lekkere traybake met bloemkool en gehaktballetjes.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 400 gr gehakt
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el gehakte salie
  • 1 el gehakte koriander
  • 1 tl komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • Peper en zout
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 5 verse perziken of nectarines
  • granaatappelpitjes
  • verse peterselie

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Meng het gehakt met de verse kruiden en de specerijen en peper en zout. Meng goed door en draai hier kleine gehaktballetjes van ter grootte van een ping pong balletje.
  • Neem een bakplaat en verdeel hier de bloemkool, de perziken en de gehaktballetjes over. Besprenkel met wat olijfolie en zet in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de balletjes gaar zijn en de bloemkool ook.
  • Serveer met verse kruiden en granaatappelpitjes erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 373kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 22g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 113mg | Kalium: 1104mg | Vezels: 6g | Suiker: 19g | Vitamine A: 1068IU | Vitamine C: 85mg | Calcium: 80mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer uit de oven:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.