Dit makkelijke cranberry taartje maak je in een koekenpan en serveer je vervolgens met vers gemaakte vanillesaus of een flinke dot slagroom.

Taartje met granaatappel en cranberries | simoneskitchen.nl

Cranberry taartje met granaatappel

Het oorspronkelijke recept van dit cranberry taartje was met rabarber en kwam van de hand van Donna Hay. Omdat rabarber vrij zuur is van zichzelf en cranberries natuurlijk ook, leek me dat de perfecte vervanging voor de rabarber. Natuurlijk is dit zeker de moeite waard om eens te maken met rabarber als dat in het seizoen is, maar voor nu dus met verse cranberries.

Ik vind cranberries een van de leukste vruchten om mee aan de gang te gaan in het seizoen. Sterker nog ik koop altijd een extra hoeveelheid in, zodat ik ze kan invriezen. Cranberries kun je zo in de zak waarin je ze koopt invriezen zonder enige moeite. Je hoeft ze niet voor te koken. Gewoon zak kopen en hop de vriezer in. Dan kun je dit cranberry taartje het hele jaar door maken. Ik zeg win-win situatie.

Granaatappel en cranberry taartjes | simoneskitchen.nl

Maken van het cranberry taartje

Het grappige van dit cranberry taartje is dat je het anders dan anders maakt. Je doet 2/3 van de granaatappelpitjes door het beslag maar de cranberries hou je apart. Die komen namelijk op de bodem van je vorm terecht. Dat maakt dit taartje super handig om te maken in een koekenpan. Ik heb hiervoor een lodge koekenpan die ik ideaal vind om allerlei baksels te maken, maar voor de foto’s gebruikte ik een witte koekenpan. De diameter was 20 cm, dus niet mega groot.

Je maakt de vulling door de cranberries te mengen met de suiker, kaneel en vanille. Dit schep je om en je doet dit op de bodem van je pan. Wel handig om die goed in te smeren zodat je zeker weet dat het er goed uitkomt.

Scheppen in plaats van punten

Dit is geen taart waar je een punt van maakt. Het cranberry taartje schep je uit de pan en serveer je in kommetjes of op een bordje. Ik vind een kommetje het handigste omdat het meer een dessert is dan gebak. Plus dat is handig als je er vanillesaus bij serveert.

Granaatappel en cranberry taartje | simoneskitchen.nl

Niet heel zoet

Het cranberry taartje is niet mega zoet. Dat betekent dat het wel lekker is om er iets van vanille of slagroom bij te serveren. Nu kun je natuurlijk ook wat extra suiker bij de cranberries doen. Dat is zeker een goede optie.

Het taartje is behoorlijk zwaar dus hou daar rekening mee met je porties. Je kunt er zeker 8 mensen mee serveren als je de porties niet al te groot maakt. Ook lekker denk ik met cranberrysaus, al heb je dan wellicht een overdosis cranberries.

Taartje met granaatappel en cranberries | simoneskitchen.nl

Granaatappel cranberry taartje met geroosterde amandelen

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenFeest

Dit is een heerlijk maar machtig dessert. Omdat de cranberries die we gebruikten vrij zurig waren heb je echt iets zoetigs erbij nodig (slagroom of vanillesaus) maar iets meer suiker gebruiken kan natuurlijk ook.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

8 personen

Ingrediënten

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr boter
  • 110 gram suiker
  • 160 ml karnemelk
  • 2 tl vanille extract
  • 25 gr amandelschaafsel
  • 1 tl kaneel
  • 700 gr cranberries vers
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • 150 gram suiker
  • merg uit 2 vanille stokjes

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C.
  • Doe bakmeel, boter en suiker bij elkaar in een keukenmachine en draai tot een los kruimelig deeg. Giet de karnemelk er al draaiend bij en laat dit samenkomen. Doe over in een kom en roer 2/3 van de granaatappelpitjes door het deeg. Het deeg is vrij plakkerig dus dat klopt.. 😉
  • Doe in een andere kom de cranberries, suiker, kaneel, de rest van de granaatappelpitjes en het vanillemerg bij elkaar en roer dit goed door.
  • Neem ovenschaaltjes, pannetjes of wat je ook voor vorm wilt gebruiken en schep dit vol met het cranberry mengsel.
  • Neem twee lepels en schep het deeg in klontjes op je vulling en strijk het een beetje uit. Het mag hobbelig zijn dat hoort bij dit baksel.
  • Bestrooi met amandelschaafsel en zet in de voorverwarmde oven voor 40-45 minuten of tot het deeg goudbruin en gaar is.
  • Serveer met vanillesaus en/of slagroom

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 525kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwit: 7g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 56mg | Natrium: 185mg | Kalium: 197mg | Vezels: 5g | Suiker: 39g | Vitamine A: 712IU | Vitamine C: 14mg | Calcium: 55mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.