Simone's Kitchen

Cranberry cake: Perfect voor kerst maar altijd top!

Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Heerlijke cranberry cake

Deze heerlijke cranberry cake heeft alles wat je in een cake zoekt: lekker zoet met een fris zuurtje door de cranberries!

Stiekem vind ik het wel een klein beetje jammer dat we dit jaar met kerst niet thuis zijn. Dat is voor de tweede keer in, nou ja, in zo lang ik me kan herinneren. Niet dat ik nou van die warme gevoelens heb aan kerst vieren want er zitten toch een hoop verplichte nummers aan vast. Kerst met mijn familie was zelden echt gezellig. Het blonk voornamelijk uit in ongemakkelijke situaties, ruzie en scheve gezichten. Je snapt dus dat ik dat al jaren uit de weg ga.

Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Eigenlijk gek als je erover nadenkt, want ik kan het verder best wel met mijn zussen vinden. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar ruzie hebben we ook niet.

We hebben vooral overleg over mijn ouders. Wat moet er gebeuren en wie doet wat. Ik laat het vaak afweten, eerlijk is eerlijk. Mijn baan is onregelmatig en daarmee is het ook meteen heel lastig om op een doordeweekse dag met pa of ma naar de tandarts te gaan.

Als ik kan dan doe ik het zeker, maar als er een shoot gepland staat dan kan ik moeilijk even bellen en zeggen dat ik niet kom. Dat is soms lastig uit te leggen. Een ‘normale’ baan is dan op zekere manier toch net iets flexibeler, hoe gek dat ook klinkt. Je wordt toch eigen ondernemer onder andere omdat je dan meer vrijheid hebt. En dat is natuurlijk ook zo, maar niet altijd! Een ‘normale’ baan is in sommige opzichten flexibeler.

Je kunt vrij vragen en een collega neemt het over. Het is gewoonweg anders. Ik weet niet of mijn zussen dat altijd begrijpen en ik snap ook best dat het irritant is. Maar last minute verzoekjes hebben bij mij zelden succes.

Jee, hoe kom ik in vredesnaam op dit – enigszins beladen – onderwerp? Kerst…. Vind ik – ondanks alles – toch heel erg leuk. Noem het de romanticus in mij die droomt van een witte kerst, lange wandelingen door de sneeuw en dan bij de open haard een warme chocomelk drinken met slagroom. Dat het zelden zo uitpakt (nooit eigenlijk!) doet verder niet ter zake. Ik verslind hele suffe kerstromans, kijk voor de vijftiende keer ‘Miracle on 34th street’ en ‘Santa Clause’ en vind het heerlijk.

Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Cranberry cake

Maar genoeg over de familie perikelen. Tijd om te focussen op deze overheerlijke cranberry cake.

Om de cake te maken heb je niet veel nodig en het is eenvoudig en snel om te maken. Je kunt er verse cranberries doorheen doen zoals ik hier heb gedaan of cranberries uit de diepvries. Waar je wel even op moet letten als je dat doet is dat de cranberries niet te nat zijn. Diepvries wil nog wel eens wat natter zijn, dus dep ze in dat geval een beetje droog met keukenpapier voor je het in het beslag doet.

Omdat de planning dus is om met kerst in Madeira te zijn dit jaar voor ons geen kerstkoken.

Daarom, en natuurlijk alleen daarom, heb ik nu alvast deze heerlijke cranberry cake. Misstaat niet op de kersttafel maar is ook gewoon zo hartstikke lekker. Ik ben cranberry fan. Elk jaar weer kan ik niet weerstaan om er stapels van te kopen. In de koeling bewaard blijven ze ook redelijk lang goed. Het zijn stevige bessen. Niet vergelijkbaar met fragiele dingetjes zoals blauwe bessen (om maar wat te noemen) en Tom vertelt jullie aanstaande zondag nog veel meer over die mooie glanzende bessen en wat je er allemaal voor lekkers mee kunt doen en maken.

PS. Die hele reis naar Madeira ging niet door omdat ik zo nodig mijn enkel moest verbrijzelen in Noorwegen begin december.

Cranberry cake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4 van 4 stemmen

Cranberry cake

Een lekker zoete cake met het frisse zuur van de cranberries
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 40 min
Totale tijd: 55 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr ei op kamertemperatuur (ongeveer 5 eieren, medium formaat)
  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter gesmolten (afgekoeld)
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille essence
  • 2 el citroensap
  • 175 gr verse cranberries
  • rasp van 1 citroen
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
  • Doe het ei, de suiker, het zout, citroensap, rasp en vanille in een kom en meng goed door.
  • Mix een paar minuten op hoge stand. Het ei moet drie keer zo veel worden als voorheen.
  • Vouw de bloem door je mengsel en schep de boter er door. Schep als laatste de verse cranberries door het beslag.
  • Doe het beslag over in een cakeblik en bak voor 35-40 minuten in de oven.
  • Check of het gaar is door met een houten prikker in het midden te steken. Als het er schoon uitkomt is je cake klaar.
  • Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Gang: Koek
Keuken: Hollands
Trefwoord: cranberries

Voedingswaarde

Calorieën: 410kcal, Koolhydraten: 45g, Eiwit: 6g, Vet: 23g, Verzadigd vet: 14g, Cholesterol: 147mg, Natrium: 254mg, Kalium: 80mg, Vezels: 1g, Suiker: 26g, Vitamine A: 770IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 25mg, Ijzer: 1mg
Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

28 comments

  1. Prachtig! Hele toffe layout!

  2. Hele mooie lay-out!! Ziet er fris en overzichtelijk uit!

  3. wat een prachtige lay-out ! een plaatje
    en het recept ziet er heerlijk uit, ik ben ook dol op cranberry’s

  4. Oke, ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen, dus ik vraag het gewoon. Hoe bedenk je het om een eierschil er bij te leggen? Het staat echt perfect op de foto, maar ik zou daar dus nooit op komen.

  5. Lijkt me een super lekekre cake Simone, maar moet er nog iets speciaals met die cranberries gebeuren? Stast niet in de instructie.

  6. Mooie strakke layout met weer prachtige foto’s, die altijd inspireren tot het maken van de lekkere gerechten!

  7. Ik vind je website heel mooi geworden. lekker fris. Past goed bij je, voor nu 😉
    De cranberries staan inderdaad niet in de instructie maar neem aan dat die er op het laaste moment door het beslag moeten?
    Klinkt wel heel lekker, eens kijken of ik van de week nog wat ga bakken….
    Liefs sabine

  8. De nieuwe lay-out ziet er keurig uit.
    Deze cake ga ik binnenkort zeker maken want hij ziet er zoooo lekker uit!! De foto’s zijn (zoals gewoonlijk) ook weer ontzettend mooi. Nog één vraagje, de stand van de oven, is dat voor gas of hete lucht. (Dit staat heel vaak niet aangegeven in kookboeken/tijdschriften of bij foodbloggers, daar kun jij natuurlijk allemaal niets aandoen ?begrijp me niet verkeerd en natuurlijk is iedere oven weer anders maar het zou wel handig zijn). Dus aan heel bloggend Nederland die dit allemaal leest… alsjeblieft zet het er even bij, al is het alleen maar voor mij ☺☺
    En voor jou nog Simone, geniet van je vakantie op Madeira.

  9. Ja jeetje, nu denk je zo meteen, heeft ze überhaupt weleens een receptje van mij gemaakt als de vraag nu pas komt. Ja, dat heb ik zeker. Even nadere uitleg, ik had altijd een gasoven en die zette ik dan op de temperatuur die aangegeven stond ( bij foodbloggers in kookboeken e.d). Maar sinds kort heb ik er heteluchtoven en nu denk ik opeens, ja wat is het nou, gas of hetelucht. Vandaar…

    • Haha Marieke. Nou dat dacht ik niet hoor.. 😉 Maar wel leuk dat je wel vaker een recept hebt gemaakt. De oven; ik heb een hetelucht oven. Ik ga er eigenlijk een beetje vanuit dat de meeste mensen geen gasoven meer hebben. Maar dan nog gebruik ik vaak voor bakrecepten de onder- en bovenwarmte. Dat is vaak voor gebak gelijkmatiger. Je hebt wel gelijk. Ik ga proberen om eraan te denken om het er tegenwoordig bij te zetten!

  10. Hallo Simone en Tom,

    Mij lijkt de granberrycake heel erg lekker dus ga ik die ook bakken. Echter bij het lezen van het recept zie ik dat er 250gram ei in moet.Nu heb ik geen keukenweegschaal en weet ik niet hoeveel eieren er nodig zijn voor 250 gram ei. Wil je mij bij benadering verklappen hoeveel M-eieren ik nodig heb of hoeveel L-eieren? Heél hartelijk dank. groetjes leohans

    • Hallo Leohans. Nou dan wordt het ook een uitdaging om je bloem te wegen denk ik..;) Een keukenweegschaal is zeker bij bakken wel onmisbaar hoor. Maar een gemiddeld ei is ongeveer 60 gram. Ik zou voor medium 5 eieren aanhouden en Large vier. Succes!

      • Dank je wel Simone. In een pak zelfrijzend bakmeel zit 250 gram dus daar ga ik niet mee in de boot Een pakje boter heeft ook 250 gram, Suiker gooit ik in een maatbeker. Dat levert m.i. geen problemen op. Nu heb ik die cranberries gekocht bij AH en één geproefd maar die dingen zijn tamelijk zuur. Worden die in de cake wel wat zoeter en wat zachter? Ik ga de cake komende vrijdag bakken. Nou dat zal me dan wat worden. gr leo

        • He Leo,
          Cranberries zijn ongebakken niet echt lekker en inderdaad heel erg zuur.. 🙂 Ze worden in de cake absoluut zachter en door de suiker in de cake ook een stuk lekkerder. Mocht je nog over hebben dan heb ik ook nog een heel lekker recept voor cranberry saus op de site staan. Succes!

  11. ik heb alleen gedroogde cranberries op voorraad, kan het ook daarmee?

  12. Ik wil deze cake maken voor kerst.
    Op hoeveel graden moet een elektrische oven?

    • Hoi Anouk,
      Met een electrische oven bedoel je denk ik de standaard oven toch? Ik heb zelf een hete lucht oven en die zet ik op 175˚C. Dat is dus electrisch. Onder en boven warmte kan ook. Dat is dan ongeveer dezelfde instelling. Na een half uur even checken hoe het er voor staat en vanaf die tijd even goed in de gaten houden. Als de cake mooi bruin is even checken of hij al gaar is. Zo niet dan afdekken met aluminiumfolie en nog even laten doorbakken.

  13. Hij staat in de oven, vrees alleen dat mijn vorm aan de kleine kant is. Ik mis vaak bij recepten de inhoud/maat van de vorm. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.