Cranberrycake met verse cranberries

Heerlijke cranberry cake

Deze heerlijke cranberry cake heeft alles wat je in een cake zoekt: lekker zoet met een fris zuurtje door de cranberries!

Cranberries vind ik echt een van de allerlekkerste seizoensproducten. Sterker nog, als het cranberry seizoen is aangebroken zorg ik altijd dat ik extra zakken inkoop. Die vries ik dan in en op die manier heb ik het hele jaar cranberries.

Invriezen van de cranberries

Het invriezen van cranberries is overigens heel eenvoudig. Ik doe ze in aparte vrieszakjes. Gewoon zo uit de originele verpakking, maar zorg dat eventueel kapotte cranberries er wel uitgehaald zijn.

Ik zet de datum erop met een dikke viltstift en hop zo de vriezer in. Je hoeft ze dus niet eerst te koken of iets. Vorig jaar kreeg ik een doos met een kilo cranberries erin. Die heb ik verdeeld over zakjes en dat was genoeg voor het hele jaar.

Cranberry saus

Mijn all time favorite recept met cranberries is natuurlijk mijn cranberrysaus. Die is overigens óók heel lekker met deze cranberry cake. Een flinke dot slagroom en dan natuurlijk de cranberrysaus… Hemels.

Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Eigenlijk gek als je erover nadenkt, want ik kan het verder best wel met mijn zussen vinden. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar ruzie hebben we ook niet.

We hebben vooral overleg over mijn ouders. Wat moet er gebeuren en wie doet wat. Ik laat het vaak afweten, eerlijk is eerlijk. Mijn baan is onregelmatig en daarmee is het ook meteen heel lastig om op een doordeweekse dag met pa of ma naar de tandarts te gaan.

Als ik kan dan doe ik het zeker, maar als er een shoot gepland staat dan kan ik moeilijk even bellen en zeggen dat ik niet kom. Dat is soms lastig uit te leggen. Een ‘normale’ baan is dan op zekere manier toch net iets flexibeler, hoe gek dat ook klinkt. Je wordt toch eigen ondernemer onder andere omdat je dan meer vrijheid hebt. En dat is natuurlijk ook zo, maar niet altijd! Een ‘normale’ baan is in sommige opzichten flexibeler.

Je kunt vrij vragen en een collega neemt het over. Het is gewoonweg anders. Ik weet niet of mijn zussen dat altijd begrijpen en ik snap ook best dat het irritant is. Maar last minute verzoekjes hebben bij mij zelden succes.

Jee, hoe kom ik in vredesnaam op dit – enigszins beladen – onderwerp? Kerst…. Vind ik – ondanks alles – toch heel erg leuk. Noem het de romanticus in mij die droomt van een witte kerst, lange wandelingen door de sneeuw en dan bij de open haard een warme chocomelk drinken met slagroom. Dat het zelden zo uitpakt (nooit eigenlijk!) doet verder niet ter zake. Ik verslind hele suffe kerstromans, kijk voor de vijftiende keer ‘Miracle on 34th street’ en ‘Santa Clause’ en vind het heerlijk.

Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Cranberry cake

Om de cranberry cake te maken begin je met het kloppen van het ei met de suiker en vanille. Het toevoegen van de citroen is optioneel, maar ik vind het altijd wel extra lekker. Het hoeft niet wat de cranberries zijn natuurlijk ook vrij zuur van zichzelf.

De verse cranberries voeg je als laatste toe en ook hier verwerk je de cranberries zonder ze van tevoren te bereiden. Ze gaan dus rauw de cake in. Cranberries zijn relatief licht dus meestal blijven ze wel goed in het beslag op hun plaats en zakken ze niet allemaal naar onderen.

Wil je zeker weten dat dat niet het geval is dan kun je ze nog even door wat poedersuiker rollen. Daardoor worden ze als het ware wat stroever en blijven ze beter ‘hangen’.

Bak de cake voor ongeveer 35-45 minuten of tot een houten prikker in het midden geprikt er schoon uitkomt.

Check ook mijn 10 favoriete recepten met cranberry!

Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Cranberry cake

3.86 van 7 stemmen
GangKoek
KeukenHollands

Een lekker zoete cake met het frisse zuur van de cranberries
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

10 personen

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr ei op kamertemperatuur (ongeveer 5 eieren, medium formaat)
  • 250 gr suiker
  • 250 gr boter gesmolten (afgekoeld)
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille essence
  • 2 el citroensap
  • 175 gr verse cranberries
  • rasp van 1 citroen
  • poedersuiker

  • Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
  • Doe het ei, de suiker, het zout, citroensap, rasp en vanille in een kom en meng goed door.
  • Mix een paar minuten op hoge stand. Het ei moet drie keer zo veel worden als voorheen.
  • Vouw de bloem door je mengsel en schep de boter er door. Schep als laatste de verse cranberries door het beslag.
  • Doe het beslag over in een cakeblik en bak voor 40-45 minuten in de oven.
  • Check of het gaar is door met een houten prikker in het midden te steken. Als het er schoon uitkomt is je cake klaar.
  • Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 410kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 6g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 14g | Cholesterol: 147mg | Natrium: 254mg | Kalium: 80mg | Vezels: 1g | Suiker: 26g | Vitamine A: 770IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 25mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Cranberry cake | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.