Cranberry upside down cake
Deze cranberry upside down cake dankt zijn naam aan het feit dat je de cake bakt en daarna “ondersteboven” serveert zodat het fruit aan de bovenkant komt te zitten. Een heerlijk feestelijke cake voor de feestmaanden van het jaar!
Cranberry upside down cake
In deze tijd van het jaar kan ik geen genoeg krijgen van cranberries. Ik koop er altijd veel te veel van, maar gelukkig zijn die mooie rode vruchtjes ook heel makkelijk om in te vriezen. Ik koop ze dus in zakken en vries die zo in of ik koop ze los en verdeel ze in porties in plastic zakjes voor in de vriezer. Zo kan ik het hele jaar door genieten van cranberry saus of andere gerechten met cranberry. Zoals deze heerlijke cranberry upside down cake.
Om de cake te bakken heb je ongeveer 200 gram verse cranberries nodig. Deze gaan op de bodem van je bakvorm en vervolgens komt het beslag hier bovenop. Door het bakken in de oven garen de cranberries en worden ze die heerlijke jamachtige structuur waar ik zo van hou.
Op de bodem
Je begint het maken van de cake met een bodem van boter en suiker. Klinkt misschien een beetje gek maar dat is de laag waar je de cranberries en pecannoten in ‘drukt’. en wordt dus straks de bovenkant van je cake. Snij de pecannoten wat fijner, dat snijdt straks wat makkelijker.
Het is geen hele hoge cake dus als je denkt ‘wat weinig beslag’ dan klopt dat wel. Het rijst nog wel iets tijdens het bakken maar over het algemeen genomen is dit een vrij platte en stevige cake.
Natuurlijk is de cranberry upside down cake heerlijk zo, maar wordt nog lekkerder als je het serveert met een mooie bol vanilleijs of lekker veel vers geklopte slagroom. Eet smakelijk!
Cranberry upside down cake
Benodigdheden
- Springvorm van 20 cm
Ingrediënten
- 135 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl komijn
- 1/2 tl kardamom
- 1/2 tl gember
- 1/2 tl zout
- 210 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 165 gr suiker
- 100 gr gehakte pecannoten
- 200 gram verse cranberries
- 2 grote eieren
- 1 tl vanille extract
- 80 ml volle melk
- 80 gr cranberry jam
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C
- Meng de bloem, het bakpoeder, kaneel, kardemom, gember en zout in een kom. Smelt 90 gr boter in een kleine steelpan. Sprenkel hier 6 eetlepels van de suiker overheen en kook dit totdat het mengsel aan de kook raakt. Giet dit over de bodem van een bakvorm van 20 cm rond. Verdeel de noten hierover en de cranberries. Duw het zachtjes naar beneden met je vingertoppen.
- Met een mixer klop je de resterende 120 gr boter op medium snelheid tot het romig is. Voeg de resterende suiker eraan toe en mix tot het bleek en romig is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg de eieren een voor een toe, elke keer een minuut mixen na elke toevoeging. Voeg de vanille toe.
- Zet je mixer laag en voeg de helft van de droge ingredienten toe. Meng slechts zo lang als het nodig is om het te laten mengen. Meng de melk erbij en dan de resterende droge ingredienten. Schep het beslag over de cranberries en strijk de bovenkant glad met een rubber spatel. Je kunt het gevoel hebben dat je wel heel weinig beslag hebt, maar onthoud dat dit een platte cake is en het rijst ook nog wel een beetje.
- Bak voor ongeveer 40-45 minuten of tot de cake goudbruin is en een dun mes er schoon uitkomt als je die in het midden erin steekt. Haal uit de oven en haal een bot mes langs de zijkanten van je bakblik en de cake. Doe een bord er bovenop en keer het geheel in een keer om.
- Verwarm de jam in een klein pannetje op een laag vuur. Borstel dit voorzichtig over de hete cake.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.