Cranberries; ik kan er geen genoeg van krijgen en elk jaar weer van oktober tot en met december maak ik standaard liters van deze cranberrysaus. Het is een eenvoudig recept maar verschrikkelijk lekker. En nog beter; het past bij hartige gerechten, maar ook net zo goed bij zoete gerechten!

Zelf cranberrysaus maken

Maak zelf de allerlekkerste cranberrysaus!

Zoals beloofd hierbij het ultieme recept voor cranberrysaus. Het recept is eenvoudig maar zo ontzettend lekker dat ik het in het seizoen standaard in de koeling heb staan.

Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten dan is die mooi kort maar de smaak… de smaak dames en heren.. is niet te evenaren. Nou ja, ik ben er gek op en deze saus is heerlijk bij kalkoen, varkensvlees en menig dessert zoals de eerder genoemde mascarpone frambozen trifle. Heel erg multi functioneel dus en ik maak er tegenwoordig in de cranberry tijd een voorraadje van. Dit gaat de vriezer in zodat ik ook de rest van het jaar kan genieten van deze saus!

Wat gaat er in de cranberrysaus?

Naar aanleiding van wat vragen die in de loop der tijd zijn binnengekomen hier nog wat faq.

zelf cranberrysaus maken
Kan ik de suiker vervangen door honing/ahornsiroop/kokosbloesemsuiker in de cranberrysaus?

Ja dat kan. De smaak verandert dan natuurlijk dus probeer het vooral even uit, maar in de basis is de suiker of de suikervervanger puur bedoeld om het zure van de cranberries te neutraliseren dus kijk wat voor jou werkt

Kan ik de verse cranberries vervangen voor gedroogde cranberries om cranberrysaus te maken?

Nee. We hebben dit wel een keer uitgeprobeerd maar de structuur wordt meer jam-achtig en veel, veel zoeter. Ik zou dus zeker alleen verse cranberries gebruiken als je echt een lekkere friszoete saus wilt. Er zijn mensen die zeggen dat je ze wel kunt gebruiken als je ze eerst een flinke tijd laat wellen en daarna pas verder verwerkt, maar ik zou altijd voor verse gaan.

Moet ik water toevoegen om de cranberries te koken?

Nee, het sinaasappelsap is voldoende. Je kunt eventueel wel het sap vervangen voor water maar dat beïnvloed de smaak wel. Wil je dat doen; probeer het dan uit. Ik vind het zelf het lekkerste met sinaasappelsap.

Moet ik de cranberrysaus zeven?

Nee dat hoeft niet. Dat is een persoonlijke keus. Als je hem na het koken zo laat heb je in weze een cranberry compote. Je kunt hem ook pureren en niet zeven. Dan is het wat fijner als de compote maar wat grover dan de saus. Alledrie lekker. Ik gebruik meestal de staafmixer om de saus te pureren en laat het verder zo. De saus wordt dan wat dikker door de mee gepureerde velletjes.

Hoe lang kan ik cranberrysaus bewaren?

In de koeling blijft de cranberrysaus zeker een week goed. Haal voor gebruik wel uit de koeling want hij dikt ook iets in door de kou. Even goed doorroeren voor gebruik. Wil je hem langer bewaren vries het dan in en ontdooi voor gebruik. Je kunt de saus dus heel goed al ruim voor de kerst maken. Scheelt weer kerststress.

Kan ik de cranberrysaus maken met bevroren cranberries van vorig jaar

Ja dat kan prima. Even laten ontdooien natuurlijk maar verder zal dat hetzelfde smaken als verse. Een pakje cranberries uit de supermarktvriezer gebruiken kan uiteraard ook.

Waarmee kan ik de cranberrysaus het beste pureren?

Je kunt hiervoor het beste een goede staafmixer gebruiken, maar in een blender gaat het ook. Let dan wel op dat de vloeistof niet te heet is want dan komt het er meestal door de stoom uit. Dus in dat geval eerst laten afkoelen. Het gladste resultaat krijg je in een high speed blender.

cranberrysaus
cranberrysaus
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
4.12 van 26 stemmen

De ultieme cranberry saus

De allerlekkerste cranberrysaus voor bij je feestelijke gerechten!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 1 pot saus

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 250 gr cranberries
  • 3 stuks steranijs
  • 2 stokjes kaneel
  • 200 gram suiker – minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima
  • 360 ml sinaasappelsap vers

Instructies

  • Doe alle ingrediënten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.
  • Laat het zachtjes koken tot alle cranberry’s zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes. Doe in een blender en pureer tot het glad is. Let even op als de saus nog warm in de blender want de stoom wil dan ontsnappen met alle gevolgen van dien. Best even af laten koelen dus.
  • Zodra gepureerd haal je de saus door een zeef om alle velletjes te verwijderen.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: cranberries

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1066kcal, Koolhydraten: 271g, Eiwit: 4g, Vet: 2g, Verzadigd vet: 1g, Natrium: 11mg, Kalium: 976mg, Vezels: 14g, Suiker: 240g, Vitamine A: 870IU, Vitamine C: 213mg, Calcium: 99mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Cranberry saus recept | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!