Zelf de allerlekkerste cranberry saus maken

cranberry saus | simoneskitchen.nl

Maak zelf de allerlekkerste cranberry saus!

Zoals beloofd hierbij het ultieme recept voor cranberry saus. Eigenlijk is het amper iets heel bijzonders te noemen. Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten dan is die mooi kort maar de smaak… de smaak dames en heren.. is niet te evenaren. Nou ja, ik ben er gek op en deze saus is heerlijk bij kalkoen, varkensvlees en menig dessert zoals de eerder genoemde mascarpone frambozen trifle. Heel erg multi functioneel dus en ik maak er tegenwoordig in de cranberry tijd een voorraadje van. Dit gaat de vriezer in zodat ik ook de rest van het jaar kan genieten van deze saus!

De saus smaakt fantastisch bij mijn mascarpone frambozen trifle!

Naar aanleiding van wat vragen die in de loop der tijd zijn binnengekomen hier nog wat faq.

Kan ik de suiker vervangen door honing/ahornsiroop/kokosbloesemsuiker ed?

Ja dat kan. De smaak verandert dan natuurlijk wel dus probeer het uit, maar in de basis is de suiker of suikervervanger puur bedoeld om het zurige van de cranberries te neutraliseren dus kijk wat voor jou werkt.

Kan ik de verse cranberries vervangen door gedroogde cranberries?

Nee. We hebben dit wel een keer uitgeprobeerd maar de structuur wordt meer jam-achtig en veel, veel zoeter. Ik zou dus zeker alleen verse cranberries gebruiken als je echt een lekkere friszoete saus wilt.

Moet ik nog water toevoegen aan de cranberries?

Nee, het sinaasappelsap is voldoende. Je kunt eventueel wel het sap vervangen voor water maar dat beïnvloed de smaak wel. Wil je dat doen; probeer het dan uit. Ik vind het zelf het lekkerste met sinaasappelsap.

Moet ik de saus zeven?

Nee dat hoeft niet. Dat is een persoonlijke keus. Als je hem na het koken zo laat heb je in weze een cranberry compote. Je kunt hem ook pureren en niet zeven. Dan is het wat fijner als de compote maar wat grover dan de saus. Alledrie lekker.

Hoe lang kan ik de saus bewaren?

In de koeling blijft de saus zeker een week goed. Haal voor gebruik wel uit de koeling want hij dikt ook iets in door de kou. Even goed doorroeren voor gebruik. Wil je hem langer bewaren vries het dan in en ontdooi voor gebruik. Je kunt de saus dus heel goed al voor de kerst maken. Scheelt weer kerst stress.

Kan ik de saus maken met bevroren cranberries van vorig jaar?

Ja dat kan prima. Even laten ontdooien natuurlijk maar verder zal dat hetzelfde smaken als verse.

De ultieme cranberry saus

Ingredients:

  • 250 gr cranberries
  • 3 stuks steranijs
  • 2 kaneel stokjes
  • 200 gram (1 cup) suiker - minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima
  • 360 ml (1,5 cup) verse sinaasappelsap

Directions:

  1. Doe alle ingredienten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.
  2. Laat het zachtjes koken tot alle cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes. Doe in een blender en pureer tot het glad is. Let even op als de saus nog warm in de blender want de stoom wil dan ontsnappen met alle gevolgen van dien. Best even af laten koelen dus.
  3. Zodra gepureerd haal je de saus door een zeef om alle velletjes te verwijderen.

Cranberry saus recept | simoneskitchen.nl

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur (IO) Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

53 comments

  1. Ik neem aan dat het 250 gr. cranberries moet zijn?

  2. Als dit je oude recept is dan kan ik alleen maar zeggen simpel en heerlijk, heb het vorig jaar gemaakt.

  3. Pingback: Cranberry pannacotta - simoneskitchen.nl

  4. Hallo Simone kun je mij vertellen hoe veel is 1cup suiker in grammen zijn .Groetjes nel

  5. Goede morgen Simone,

    Allereerst mijn bewondering voor de prachtige foto’s en recepten.

    Is voor de cranberry saus de suiker te vervangen door ahornsiroop?

    Ik mag geen andere suikers hebben.

    Met vriendelijk groet,
    Ans

    • Simone van den Berg

      Goedenmorgen Ans!
      Ja ik denk dat je dat gerust kunt doen, al zal de smaak wel anders worden. Ahornsiroop heeft een uitgesproken smaak vind ik, maar het gaat erom dat je het zurige van de cranberries iets verminderd dus ahornsiroop moet zeker lukken.
      Succes!
      Simone

  6. Hallo Simone,
    Ik was van plan deze saus voor Kerst te maken.
    Nu heb ik nog een vraag. Steranijs kon ik niet krijgen maar wel staafjes anijs van 6.3 gram. Kan ik deze gebruiken en hoeveel moet ik dan toevoegen.
    Ook zou ik graag weten wat je precies bedoelt met anderhalve cup sinaasappelsap. Is dat anderhalf kopje en mag het ook pakje sinaasappelsap zijn dan kan ik het vandaag nog maken.
    Alvast erg bedankt voor het antwoord en fijne dagen gewenst!

    • Simone van den Berg

      He Marjan! Staafjes anijs weet ik niet zo goed wat dat zijn, maar ik denk dat die oplossen of niet? En als ze oplossen dan is de smaak denk ik te heftig. Als je geen steranijs kunt vinden is het ook geen drama om het weg te laten. De saus is ook lekker met alleen kaneel erin. Dus dat is ook een oplossing.
      Anderhalve cup sinaasappelsap is ongeveer gelijkt aan 360 ml en je kunt gewoon sinaasappelsap uit een pak gebruiken. Geen probleem. Doe ik ook regelmatig als ik dat heb staan! Lukt het zo?
      Groetjes en succes en fijne dagen Marjan!

  7. Pingback: Beenham met sticky marmelade glazuur en cranberry sausSimone's Kitchen

  8. Hoi Simone,

    Hmmm dat ziet er lekker uit! Ik wil het maken bij varkensvlees, voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    Hartelijke groetjes,

    Karen

    • Simone van den Berg

      He Karin. Voor hoeveel personen is een beetje afhankelijk van hoeveel saus je gebruikt maar hou voor zeker vier personen aan. Heb je waarschijnlijk nog wat over om de volgende ochtend lekker over de yoghurt met cruesli te schenken! 🙂

  9. Hoi Simone,

    Enig idee hoelang de saus goed blijft?
    Ik wil hem ivm tijdgebrek 2 dagen voor kerst gaan maken.

  10. Pingback: Op de snijplank... Cranberries | Simone's Kitchen

  11. Pingback: Mascarpone frambozen trifle | Simone's Kitchen

  12. Prachtige simpele saus. Heb hem net gemaakt voor de kerst en hij is verrukkelijk! 

  13. Kan dit ook met gedroogde cranberries?

  14. En de saus is weer klaar! Had een zak cranberries in de diepvries gedaan, gaat prima. Ik vind het trouwens niet nodig om na de staafmixer nog door een zeef te halen, hij is fijn genoeg voor mij. Nog een beetje amaretto erbij en heerlijk weer 🙂 
    Heel veel beterschap Simone en nogmaals hele fijne dagen. 

  15. Hoi Simone

    Ik wil jouw saus maken maar moet ik bij de bessen nog water toevoegen?
    Alvast dank voor je reactie.

  16. Goedemorgen Simone,
    Gisteravond heb ik twee mascarpone frambozen trifles en de cranberry saus gemaakt. Met de saus heb ik alles x 2 gedaan omdat we twee trifles hebben, maar helaas heb ik voor 1 portie suiker toegevoegd(200gr)..vergissing..de saus is daardoor nu toch wat aan de zure, bittere kant. Heb je een tip voor me om het nu nog wat zoeter te maken? Suiker lost niet meer op in de koude saus toch? Zou je bijvoorbeeld nog een keer op kunnen warmen en de suiker toevoegen?
    Alvast heel erg bedankt en hele fijne kerstdagen gewenst!

    • Simone van den Berg

      He Henriette. O ja dat wordt dan inderdaad een beetje zurig! Je kunt het prima nog een keer verwarmen hoor en extra suiker toevoegen tot het op smaak is. Dat moet op zich geen probleem zijn. Het hoeft ook niet heel heet, gewoon tot de suiker is opgelost. Geniet ervan en fijne kerstdagen!

  17. Ik heb hem gemaakt en lekker van smaak! Net een mooi zuurtje er in.
    Bedankt!

  18. Hoi!

    Wat een geweldig recept! Is het ook goed te houden in gesteriliseerde potten? Ipv vriezer ivm weinig vriesruimte

  19. Hoi Simone, ik ga het ook eens proberen maar Stefanie kon ik ook niet vinden maar wel gemalen anijszaad. Zou ik dit kunnen gebuiken? Enig idee hoeveel?

  20. Sorry bedoel natuurlijk steranijs☺️

    • Simone van den Berg

      Hahaha… Ja ik denk al, moet er stefanie in? :))
      Gemalen anijszaad kun je wel gebruiken maar begin met niet al teveel. Ik denk dat de smaak daarvan snel gaat overheersen. Het meekoken van de steranijs is een subtielere smaak. Begin met een halve tl en proef het daarna even. Kun je altijd nog een beetje meer toevoegen indien nodig!

  21. Hallo Simone,
    na een tijd zoeken naar een goed recept bij jou terechtgekomen.
    Inmiddels is mijn huis gevult met de ultieme Kerstgeur: cranberry’s,
    steranijs en kaneel. Ik heb een kilo cranberry’s gebruikt en alle 
    ingrediënten ook in verhouding verhoogd. En ja, dit is de ultieme
    cranberrysaus!

  22. Dit jaar ook weer deze saus gemaakt. Alleen heb ik inderdaad nu minder suiker gebruikt (180g) . Dan vind ik het zuur/zoet iets mooier in balans. Maar hij is makkelijk en erg lekker. Fijne ?dagen.

  23. Supersaus! Heerlijk was ie en makkelijk. Wat wil je nog meer. ???

  24. Beste Simone,

    Heel fijn dat ik zo simpel recept heb gevonden van jou. Mijn saus smaakt alleen heel erg naar steranijs. Ik heb alles 2x gedaan, aangezien ik voor een grote groep de saus maak. De steranijs overheerst echt enorm, kan jij mij tips geven hoe ik dat kan oplossen? Ik heb al meer suiker toegevoegd. Is meer jus nodig of kaneel misschien?
    Ik hoor het graag en alvast bedankt!

    • Simone van den Berg

      O dat is jammer. De beste oplossing zou zijn om meer cranberries toe te voegen (en dan natuurlijk niet nog meer steranijs) maar ik weet niet of je nog cranberries hebt. Dan wordt de smaak van de steranijs als het ware verdund. Ik ben bang dat meer suiker of kaneel niet gaat helpen.

  25. Hoi! Kan je deze saus ook warm serveren?

  26. Ik heb een pot cranberriecompote, kan ik daar ook saus van maken. Zo ja hoe moet ik dat dan doen? Groetjes Imca

  27. Pingback: Happy Holidays! | Simone's Kitchen

  28. Pingback: Food Blogger's Favorites: Simone van Simone's Kitchen - Vance

  29. Beste Simone,

    Ik was op zoek naar een lekkere cranberry saus die ik bij uw recepten vond. Deze heb ik nl. nodig voor een kerstijstaart in cakevorm. Bij de bewuste ijstaart zijn ook merinques schuimkoekjes nodig in de smaak pistache waar ik moeilijk aan kan komen . Heb al overal geinformeerd,
    Nu zag ik bij u op de foto ook een ijstaart in cakevorm afgebeeld die ik ook erg mooi vond en me erg lekker leek. Heeft u daar ook een recept van en zo ja, waar kan ik dit vinden. Bij voorbaat veel dank voor de moeite.

  30. Pingback: Kalkoen met bacon boter | Simone's Kitchen

  31. Pingback: Beenham met sticky marmelade glazuur en cranberry saus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *