Simone's Kitchen

Zelf de allerlekkerste cranberrysaus maken

Zelf cranberrysaus maken

Maak zelf de allerlekkerste cranberrysaus!

Zoals beloofd hierbij het ultieme recept voor cranberrysaus. Eigenlijk is het amper iets heel bijzonders te noemen. Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten dan is die mooi kort maar de smaak… de smaak dames en heren.. is niet te evenaren. Nou ja, ik ben er gek op en deze saus is heerlijk bij kalkoen, varkensvlees en menig dessert zoals de eerder genoemde mascarpone frambozen trifle. Heel erg multi functioneel dus en ik maak er tegenwoordig in de cranberry tijd een voorraadje van. Dit gaat de vriezer in zodat ik ook de rest van het jaar kan genieten van deze saus!

De saus smaakt fantastisch bij mijn mascarpone frambozen trifle!

Naar aanleiding van wat vragen die in de loop der tijd zijn binnengekomen hier nog wat faq.

cranberry saus | simoneskitchen.nl

Kan ik de suiker vervangen door honing/ahornsiroop/kokosbloesemsuiker ed?

Ja dat kan. De smaak verandert dan natuurlijk wel dus probeer het uit, maar in de basis is de suiker of suikervervanger puur bedoeld om het zurige van de cranberries te neutraliseren dus kijk wat voor jou werkt.

Kan ik de verse cranberries vervangen door gedroogde cranberries?

Nee. We hebben dit wel een keer uitgeprobeerd maar de structuur wordt meer jam-achtig en veel, veel zoeter. Ik zou dus zeker alleen verse cranberries gebruiken als je echt een lekkere friszoete saus wilt.

Moet ik nog water toevoegen aan de cranberries?

Nee, het sinaasappelsap is voldoende. Je kunt eventueel wel het sap vervangen voor water maar dat beïnvloed de smaak wel. Wil je dat doen; probeer het dan uit. Ik vind het zelf het lekkerste met sinaasappelsap.

Moet ik de cranberrysaus zeven?

Nee dat hoeft niet. Dat is een persoonlijke keus. Als je hem na het koken zo laat heb je in weze een cranberry compote. Je kunt hem ook pureren en niet zeven. Dan is het wat fijner als de compote maar wat grover dan de saus. Alledrie lekker.

Hoe lang kan ik de cranberrysaus bewaren?

In de koeling blijft de cranberrysaus zeker een week goed. Haal voor gebruik wel uit de koeling want hij dikt ook iets in door de kou. Even goed doorroeren voor gebruik. Wil je hem langer bewaren vries het dan in en ontdooi voor gebruik. Je kunt de saus dus heel goed al ruim voor de kerst maken. Scheelt weer kerststress.

Kan ik de cranberrysaus maken met bevroren cranberries van vorig jaar?

Ja dat kan prima. Even laten ontdooien natuurlijk maar verder zal dat hetzelfde smaken als verse. Een pakje cranberries uit de supermarktvriezer gebruiken kan uiteraard ook.

zelf cranberrysaus maken
Print recept Pin recept
4.12 van 18 stemmen

De ultieme cranberry saus

De allerlekkerste cranberrysaus voor bij je feestelijke gerechten!
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 1 pot saus

Ingrediënten

  • 250 gr cranberries
  • 3 stuks steranijs
  • 2 stokjes kaneel
  • 200 gram suiker – minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima
  • 360 ml sinaasappelsap vers

Instructies

  • Doe alle ingrediënten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.
  • Laat het zachtjes koken tot alle cranberry’s zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes. Doe in een blender en pureer tot het glad is. Let even op als de saus nog warm in de blender want de stoom wil dan ontsnappen met alle gevolgen van dien. Best even af laten koelen dus.
  • Zodra gepureerd haal je de saus door een zeef om alle velletjes te verwijderen.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: cranberries

Voedingswaarde

Calorieën: 1066kcal, Koolhydraten: 271g, Eiwit: 4g, Vet: 2g, Verzadigd vet: 1g, Natrium: 11mg, Kalium: 976mg, Vezels: 14g, Suiker: 240g, Vitamine A: 870IU, Vitamine C: 213mg, Calcium: 99mg, Ijzer: 2mg
Cranberry saus recept | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.