Simone's Kitchen

Wat is Steranijs

Wat is steranijs?

Wat is steranijs?

Steranijs is de vrucht van een boom en moet je dus niet verwarren met anijszaad. Dit laatste is namelijk het zaad van een plant. De bomen groeien voornamelijk in Azië en het zal dus niet vreemd klinken dat steranijs één van de basis ingrediënten is in het Chinese vijfkruidenpoeder (fivespice).

Sterretje

De gedroogde vruchten lijken op een sterretje en doen je qua uiterlijk en geur dan ook snel denken aan warme winteravonden. Hoewel steranijs er bijzonder decoratief uitziet, moet je nooit zomaar een ‘steranijs’ uit een bloemstukje of iets dergelijks pakken.

Deze sier steranijs is namelijk vaak van een Japanse boomvariant afkomstig en deze is zeer giftig!

Mee laten koken

Een van de fijnste manieren om steranijs te gebruiken is om het mee te laten koken in bijvoorbeeld een curry of in een saus. Op die manier kan de specerij haar smaken subtiel afgeven aan het gerecht.

Gebruik je de gemalen variant, pas dan op dat je niet teveel gebruikt want het kan snel overheersend worden.

Gebruik het bijvoorbeeld eens in een heerlijke appelmoes of appelcompote of maak met de feestdagen een alcoholvrij appeldrankje waarbij je steranijs lekker laat meetrekken tijdens het koken.

Je gebruikt deze specerij dus zowel in de zoete als in de hartige keuken. Een aantal topcombinaties zijn met onder andere buikspek of wat dacht je van een vleugje steranijs in je cranberrysaus.

Alle recepten met steranijs vind je hier terug.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.