Het is misschien wel een van mijn favoriete specerijen; steranijs. Maar wat is het nou eigenlijk precies en wat kun je er allemaal mee doen?

Wat is steranijs?

Wat is steranijs?

Steranijs is de vrucht van een boom en moet je dus niet verwarren met anijszaad. Dit laatste is namelijk het zaad van een plant. De bomen groeien voornamelijk in Azië en het zal dus niet vreemd klinken dat steranijs één van de basis ingrediënten is in het Chinese vijfkruidenpoeder (five spice).

De anijssmaak wordt veroorzaakt door de stof anethol. Dit zit behalve in steranijs ook een beetje in venkel en in anijszaad. Dit geeft de specifieke smaak.

Sterretje

De gedroogde vruchten lijken op een sterretje en doen je qua uiterlijk en geur dan ook snel denken aan warme winteravonden. Hoewel steranijs er bijzonder decoratief uitziet, moet je nooit zomaar een ‘steranijs’ uit een bloemstukje of iets dergelijks pakken.

Deze sier steranijs is namelijk vaak van een Japanse boomvariant afkomstig en deze is zeer giftig!

Mee laten koken

Een van de fijnste manieren om steranijs te gebruiken is om het mee te laten koken in bijvoorbeeld een curry of in een saus. Op die manier kan de specerij haar smaken subtiel afgeven aan het gerecht. Mijn favoriete gerecht met deze geurige specerij is denk ik toch wel mijn cranberrysaus en de stoofpeertjes. Zonder is het gewoon niet compleet vind ik persoonlijk. Zeker eens proberen. Niet vergeten om de specerijen na het koken er weer uit te vissen. Ik heb ze wel eens meegenomen in de blender en hoewel het ook niet vies is wordt de smaak dan wel behoorlijk overheersend.

Gebruik je de gemalen variant, pas dan op dat je niet teveel gebruikt want het kan snel overheersend worden.

Gebruik het bijvoorbeeld eens in een heerlijke appelmoes of appelcompote of maak met de feestdagen een alcoholvrij appeldrankje waarbij je steranijs lekker laat meetrekken tijdens het koken.

Je gebruikt deze specerij dus zowel in de zoete als in de hartige keuken. Een aantal topcombinaties zijn met onder andere buikspek of wat dacht je van een vleugje steranijs in je cranberrysaus.

Delen is fijn!