Stoofpeertjes zonder suiker. Geserveerd met kokosyoghurt

Mooie rode stoofpeertjes

Volgens mij heb ik het al eens een keer eerder geroepen, maar toen ik opgroeide dacht ik altijd dat die stoofpeertjes die mijn moeder steevast elke herfst maakte rood werden als je ze ging koken. Sterker nog; ik verdenk mijn moeder er van dat ze dat wel eens verteld heeft.

Kun je je de teleurstelling voorstellen toen ik jaren later voor het eerst stoofpeertjes maakte en… ze gewoon wit bleven! Desillusie alom. Lekker waren ze wel maar stoofpeertjes die niet rood zijn? Dat klopt gewoon niet in mijn hoofd. Toch?

Stoofpeertjes zonder toegevoegde suiker

Enig speurwerk leverde al snel als resultaat op dat er zoiets bestond als perenrood. Gewoon suiker met kleurstof vermoed ik. Niet mijn ding. Dus ontdekte ik een recept van Levine waarbij ze de peertjes in de wijn liet sudderen in de slowcooker met als resultaat heerlijke peertjes. Top.

Echter nog steeds met flink wat suiker. De uitdaging bestond dit keer dus uit het maken van stoofpeertjes zonder suiker. Toegegeven dat het (natuurlijke) druivensap ook zoet is. plus ik voegde een klein beetje honing toe aan het geheel.

Maar hoe mooi zijn ze geworden?? Dat zijn toch peertjes die iedereen wel wil serveren als “gezond” kerstdessert? Ik zeg even gezond tussen aanhalingstekens want het is gezonder maar helemaal gezond natuurlijk niet.

Ik serveerde de stoofpeertjes met kokosyoghurt wat echt verslavend lekker was, maar je kunt het natuurlijk ook serveren met wat lekker vanille-ijs. Wil je het dessert vegan maken dan kun je heel eenvoudig de honing vervangen voor ahornsiroop.

Stoofpeertjes met kokosyoghurt 1

Stoofpeertjes met kokosyoghurt

5 van 1 stem

Toen ik opgroeide maakte mijn moeder vaak stoofpeertjes. Ik dacht altijd dat die rood van zichzelf waren, dus stel je de teleurstelling voor toen ik voor het eerst zelf stoofpeertjes bereidde. Bleek dat mijn moeder er “perenroodsuiker” doordeed. Maar ook zonder dat kun je heerlijk rode peertjes krijgen!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 stoofperen
  • 1 liter rood druivensap
  • 500 gr kokosyoghurt
  • 1-2 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 2 ster anijs

  • Giet het druivensap in een pan die niet al te groot is. Als je er straks de peren indoet moeten ze onder staan.
  • Schil de peren en zet ze in het druivensap. Doe de kaneelstokjes en de steranijs erbij en breng aan de kook.
  • Laat ongeveer 40 minuten koken of tot een vork met gemak door de stoofpeertjes heen gaat. Hoe lang het precies duurt ligt aan hoe dik de stoofpeertjes zijn.
  • Laat de peertjes iets afkoelen in het vocht.
  • Als je klaar bent om ze te serveren doe je kokosyoghurt op een bord en hierop zet je de stoofpeertjes neer. Besprenkel met de honing en serveer.

Notities

Bij de berekening van de voedingswaarde wordt het druivensap meegeteld. Dit ‘eet’ je in principe niet op natuurlijk maar gebruik je mogelijk wel als extra sap

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 516kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwit: 4g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 24g | Natrium: 31mg | Kalium: 741mg | Vezels: 6g | Suiker: 57g | Vitamine A: 65IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 75mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.