Stoofpeertjes zonder suiker met kokosyoghurt
Mooie rode stoofpeertjes
Volgens mij heb ik het al eens een keer eerder geroepen, maar toen ik opgroeide dacht ik altijd dat die stoofpeertjes die mijn moeder steevast elke herfst maakte rood werden als je ze ging koken. Sterker nog; ik verdenk mijn moeder er van dat ze dat wel eens verteld heeft.
Kun je je de teleurstelling voorstellen toen ik jaren later voor het eerst stoofpeertjes maakte en… ze gewoon wit bleven! Desillusie alom. Lekker waren ze wel maar stoofpeertjes die niet rood zijn? Dat klopt gewoon niet in mijn hoofd. Toch?
Stoofpeertjes zonder toegevoegde suiker
Enig speurwerk leverde al snel als resultaat op dat er zoiets bestond als perenrood. Gewoon suiker met kleurstof vermoed ik. Niet mijn ding. Dus ontdekte ik een recept van Levine waarbij ze de peertjes in de wijn liet sudderen in de slowcooker met als resultaat heerlijke peertjes. Top.
Echter nog steeds met flink wat suiker. De uitdaging bestond dit keer dus uit het maken van stoofpeertjes zonder suiker. Toegegeven dat het (natuurlijke) druivensap ook zoet is. plus ik voegde een klein beetje honing toe aan het geheel.
Maar hoe mooi zijn ze geworden?? Dat zijn toch peertjes die iedereen wel wil serveren als “gezond” kerstdessert? Ik zeg even gezond tussen aanhalingstekens want het is gezonder maar helemaal gezond natuurlijk niet.
Ik serveerde de stoofpeertjes met kokosyoghurt wat echt verslavend lekker was, maar je kunt het natuurlijk ook serveren met wat lekker vanille-ijs. Wil je het dessert vegan maken dan kun je heel eenvoudig de honing vervangen voor ahornsiroop.
Stoofpeertjes met kokosyoghurt
Ingrediënten
- 4 stoofperen
- 1 liter rood druivensap
- 500 gr kokosyoghurt
- 1-2 el honing
- 1 kaneelstokje
- 2 ster anijs
Instructies
- Giet het druivensap in een pan die niet al te groot is. Als je er straks de peren indoet moeten ze onder staan.
- Schil de peren en zet ze in het druivensap. Doe de kaneelstokjes en de steranijs erbij en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 40 minuten koken of tot een vork met gemak door de stoofpeertjes heen gaat. Hoe lang het precies duurt ligt aan hoe dik de stoofpeertjes zijn.
- Laat de peertjes iets afkoelen in het vocht.
- Als je klaar bent om ze te serveren doe je kokosyoghurt op een bord en hierop zet je de stoofpeertjes neer. Besprenkel met de honing en serveer.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik lees net dat je de peertjes niet rood kan koken?! Neem GiezeWildeman peertjes , 2 kilo, zet ze op met 2,5 dl. water en een klein beetje suiker, breng aan de kook , zet ze op een vlamverdeler, en laat ze 2 à drie uur zachtjes pruttelen en ik garandeer je mooie rode peertjes!
Euh sorry maar honing is ook suiker. Lichaam maakt niet uit of het honing, agavesiroop of tafelsuiker of rietsuiker is maar herkent het als suiker en slaat het ook als zodanig op
Recept ziet er wel lekker uit maar titel vind ik dus niet kloppen, stoofperen zonder suiker….
Daar heb je gelijk in dat honing ook suiker is. Maar de stoofpeertjes zelf worden zonder suiker of honing gemaakt. Je kunt er alleen optioneel wat overheen doen bij het serveren. Dus ja honing is suiker maar de stoofperen worden bereid zonder suiker of honing.