Simone's Kitchen

Stoofpeertjes met rode wijn saus

20111113-_MG_9952

Terwijl je dit leest zitten wij midden in de tweedaagse workshop hier in Almere… Maanden van voorbereidingen zijn er aan vooraf gegaan. Sponsors zoeken, locaties, vervoer en ga zo nog maar even door…. Leuk, spannend en ja, af en toe ook frustrerend.
Maar het is allemaal gelukt en we hebben een geweldige lijst met sponsors gevonden, de locatie in Het Groene Geheim is prachtig en het ziet er naar uit dat zelfs het weer mee gaat werken.
Maar over de workshop later meer! Als je ons ‘live’ wilt volgen dan kan dat via Twitter (@simoneskitchen), Facebook en Instagram via de hashtag #AmsterdamFoto.

Stoofpeertjes in rode wijn saus | simoneskitchen.nl

Maar omdat ik natuurlijk niet weg kon gaan zonder een lekker recept achter te laten heb ik hier een recept van stoofpeertjes gemaakt in de slowcooker met een waanzinnig lekkere rode wijn saus. (En als je mijn boek hebt gekocht, herken je de foto waarschijnlijk ook wel van de cover…)
Het is nog een ietsje vroeg voor stoofpeertjes, maar ik heb ze wel al hier en daar langs zien komen..
Stoofperen doen me altijd denken aan vroeger. Ik heb het waarschijnlijk al vaker gezegd maar mijn moeder kon echt niet koken. Stoofpeertjes waren de uitzondering die de regel bevestigde. Maar ja, laten we eerlijk zijn… Kan ook bijna niet mislukken eigenlijk toch? 😉
Maar die heerlijke lucht! En dan met een plens vanille vla…. Heerlijk!
Deze stoofpeertjes duren een stuk langer maar daardoor worden de smaken van de meegekookte specerijen nog intenser en er komt geen kleurstof aan te pas.
Dat was iets waar ik trouwens nooit bij stil stond. Stoofpeertjes waren rood. Ik dacht vroeger dat ze dat van nature waren, maar blijkt toch dat dat voornamelijk door het “perenrood” komt! ( suiker met rode kleurstof) Kun je je mijn teleurstelling voorstellen toen ik voor de eerste keer stoofpeertjes maakte en ze bleven blank?

Stoofpeertjes in rode wijn saus | simoneskitchen.nl

Maar het leek mij dat het ook anders moest kunnen dus stoven in rode wijn leek mij de ideale manier om mooie rode peertjes te krijgen en meteen de basis te hebben voor een mooie saus bij de peertjes. Het oorspronkelijke recept is van Levine van Doorne!
Wil je geen wijn gebruiken dan is natuurlijk druivensap misschien ook een oplossing, maar dat is een gokje. Gewoon proberen zou ik zeggen!

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Stoofpeertjes in rode wijn saus

Natuurlijk kun je dit ook in een normale pan bereiden en dan zal het geheel veel sneller zijn, maar de smaken hebben minder lang om in te trekken.
Voorbereidingstijd: 10 min
Slowcooker: 4 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 fles fruitige rode wijn
  • 150 gr suiker
  • 3 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 2 kardemom peulen geplet
  • 1 vanillestokje opengesplitst
  • 1 strookje citroenschil
  • 2 kruidnagels
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 1 kilo stoofpeertjes ik gebruikte Wilder Giesseman
  • sap van 1 citroen

Instructies

  • Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Snij een smal plakje van de onderkant af zodat ze straks blijven staan. Doe ze in de citroensap om bruin worden te voorkomen.
  • Giet de wijn in de slowcooker, voeg suiker, honing, kaneel, steranijs, kardemom, vanille, citroenschil, kruidnagel en pepers toe. Doe de deksel op je slowcooker en zet hem hoog voor 30 minuten. Roer af en toe even om tot de suiker is opgelost.
  • Doe de peren in de pan en laat hem op hoog ongeveer 2 tot 4 uur staan, afhankelijk van het formaat van je peertjes.
  • Haal de peren uit de slowcooker met een lepel en doe ze in een schaal. Giet de wijnsaus in een steelpannetje en laat dit inkoken tot het de juiste dikte heeft. Als de saus niet dik genoeg wordt, gebruik dan een beetje maizena om hem in te koken (eerst even oplossen in beetje water om klontjes te voorkomen)
  • Doe de peren in de vloeistof en laat dit allemaal afkoelen
Gang: Dessert
Trefwoord: stoofperen

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

12 comments

  1. Avatar

    Oei dit ziet er echt HEEL lekker uit!

  2. Avatar

    Hoi Simone,

    Dit lijkt me heerlijk om te maken. Ik heb alleen geen slowcooker.
    Als ik dit in de pan doe, hoe lang moet het dan in de pan, en op welk soort vuur?

    Groetjes,
    Lydia

    • Simone van den Berg

      He Lydia,
      Je kunt het in de oven bereiden ipv de slowcooker door het in een pan te doen, oven heel laag te zetten en dan de rest hetzelfde houden. Check dan wel regelmatig hoe het ermee staat en of er niet teveel vocht is verdampt (deksel erop houden) Op het gasfornuis kan het ook, maar dan zal het wel sneller gaan denk ik. Niet heel anders als wanneer je gewoon stoofpeertjes maakt.

  3. Avatar

    Hoi Simone,
    Nogmaals een vraagje van mij: Zou ik ook een beetje kardemonpoeder kunnen gebruiken, i.p.v. kardemonpeulen?
    Groetjes, Lydia

  4. Avatar

    Hoi Simone,
    Ik wilde even melden dat ik ze toch in de pan heb gedaan, 3 uur lang heel laag op het vuur (inductie). Ze zijn fantastisch! Prachtig rood, heerlijk zacht, lekker van smaak!
    Ik had alleen een beetje moeite met het inkoken van de saus, daar heb ik best veel maïzena doorgedaan. Ik hoop dus niet dat het nu in de koelkast te ver stolt.
    Bedankt voor dit heerlijke recept!!
    Groetjes, Lydia

  5. Avatar

    Zo, ik heb net alles wat ik nog niet in huis had gehaald. Van de week ga ik deze maken. Staan al een tijdje op mijn ‘ wish list’

  6. Avatar

    Je had gelijk, deze klinken ook echt heerlijk! 

  7. Pingback: Stoofpeertjes zonder suiker met kokosyoghurt | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!