Deze overheerlijke stoofpeertjes met rode wijn saus maak je in de slowcooker met – uiteraard – rode wijn en lekker veel specerijen.

Stoofpeertjes met rode wijn saus

Stoofpeertjes met rode wijn saus

Het oorspronkelijke recept voor deze stoofpeertjes met rode wijnsaus komt van Levine van Uit de keuken van Levine. Het was de allereerste keer dat ik stoofpeertjes in de slowcooker maakte en ik was eigenlijk verbaasd hoe eenvoudig het is. Het is tegenwoordig mijn standaard manier om stoofpeertjes te maken.

In dit geval worden de peertjes af gemaakt met een rode wijnsaus. Hoe die tot stand komt zie je hieronder. Om te beginnen moeten de peertjes natuurlijk in de slowcooker.

Stoofpeertjes in rode wijn saus | simoneskitchen.nl

Specerijen

Voor de lekkerste smaak kies je een fruitige rode wijn. Ga niet voor een hele goedkope, want de smaak van de rode wijn bepaalt natuurlijk voor het grootste gedeelte de smaak van je saus. Goedkoop is in dit geval echt niet handig. Tenzij het een goede goedkope is natuurlijk. Die heb je uiteraard ook. Maar denk niet; ik heb nog dat bocht staan van x-jaar geleden. Die doe ik in de slowcooker. Niet doen!

Ook bepalend voor de smaak van de saus zijn natuurlijk de specerijen die je hier gebruikt. In dit geval steranijs, kaneel, kardemom, kruidnagel, peper en schil van een citroen. Die laat je gedurende de hele tijd lekker meepruttelen.

Klaarmaken van de peertjes

Voor de peertjes schil ik ze en snij een klein plakje af van de onderkant. Je kunt het klokhuis verwijderen, maar dat vind ik met die kleine peertjes altijd een gedoe en het wordt toch minder mooi. Ik laat het klokhuis er dus inzitten.

Je kunt de peertjes even besprenkelen met wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Je moet namelijk eerst de suiker in de slowcooker oplossen.

Eerst even op hoog

Om de vloeistof op gang te brengen zet je de slowcooker eerst op hoog. Heb je een instantpot dan kun je hem eerst even op sauté zetten waarna je de wijn en de suiker toevoegt. Het heeft ongeveer een half uurtje nodig op hoog om de suiker op te lossen. Gebruik je de sauté functie dan gaat het uiteraard sneller.

Stoofpeertjes in rode wijn saus | simoneskitchen.nl

Peertjes toevoegen

Vervolgens voeg je de peertjes toe en je zet het geheel lager. Laat ze voor ongeveer 2-4 uur rustig garen. Hoe lang het precies duurt is afhankelijk van het formaat van je peertjes. Ik heb meestal iets van 3 uur nodig voor kleine peertjes. Het ligt ook aan je slowcooker, maar check het na twee uur. Als een vork er zonder weerstand in gaat zijn de peertjes gaar.

Je laat ze nu eerst volledig afkoelen in de vloeistof. Ook tijdens het afkoelen nemen ze nog smaak op dus lekker om ze nog even te laten staan.

Maken van de rode wijnsaus

Vervolgens is het de beurt aan de rode wijnsaus. Hiervoor giet je de inhoud van je slowcooker over in een kleine steelpan. Breng dit aan de kook en laat rustig pruttelen. Het mag zeker de helft minder worden en indikken. Om het indikken een beetje te helpen kun je een eetlepel maizena toevoegen. Maak dit eerst tot een papje met wat van het kookvocht zodat je geen klontjes krijgt.

Er zijn overigens meerdere manieren om een saus wat te laten indikken. Ik gebruik ook graag wat ontbijtkoek. Daar wordt de saus echter wel zoeter van, maar als je dat prima vindt dan is dat een goede optie. Hiervoor verkruimel je wat ontbijtkoek in de saus en je laat dit oplossen tot het de goede dikte heeft. Eventuele klontjes kun je voorkomen of oplossen door even een staafmixer door de saus te halen.

Liever geen alcohol?

Wil je liever geen alcohol in je stoofpeertjes? Dan kun je in plaats van de rode wijn ook rood druivensap of cranberrysap gebruiken.

Slowcooker stoofpeertjes

Stoofpeertjes in rode wijn saus

4.50 van 2 stemmen
GangDessert
KeukenKerst

Natuurlijk kun je dit ook in een normale pan bereiden en dan zal het geheel veel sneller zijn, maar de smaken hebben minder lang om in te trekken.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
Slowcooker4 uur
totaal 4 uur 10 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 fles fruitige rode wijn
  • 150 gr suiker
  • 3 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 2 kardemom peulen geplet
  • 1 vanillestokje opengesplitst
  • 1 stukje citroenschil
  • 2 kruidnagels
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 1 kilo stoofpeertjes ik gebruikte Wilder Giesseman
  • sap van 1 citroen

Rode wijnsaus

  • Kookvocht van de stoofpeertjes
  • 1 el maizena

  • Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Snij een smal plakje van de onderkant af zodat ze straks blijven staan. Doe ze in de citroensap om bruin worden te voorkomen.
  • Giet de wijn in de slowcooker, voeg suiker, honing, kaneel, steranijs, kardemom, vanille, citroenschil, kruidnagel en pepers toe. Doe de deksel op je slowcooker en zet hem hoog voor 30 minuten. Roer af en toe even om tot de suiker is opgelost.
  • Doe de peren in de pan en laat hem op hoog ongeveer 2 tot 4 uur staan, afhankelijk van het formaat van je peertjes.
  • Haal de peren uit de slowcooker met een lepel en doe ze in een schaal. Giet de wijnsaus in een steelpannetje en laat dit inkoken tot het de juiste dikte heeft. Als de saus niet dik genoeg wordt, gebruik dan een beetje maizena om hem in te koken (eerst even oplossen in beetje vloeistof om klontjes te voorkomen)
  • Doe de peren in de vloeistof en laat dit allemaal afkoelen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 312kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 0.3g | Vet: 0.4g | Verzadigd vet: 0.01g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.02g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium: 10mg | Kalium: 202mg | Vezels: 1g | Suiker: 40g | Vitamine A: 4IU | Vitamine C: 0.2mg | Calcium: 28mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer recepten met stoofpeertjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.