Stoofpeertjes met rode wijn saus
Deze overheerlijke stoofpeertjes met rode wijn saus maak je in de slowcooker met – uiteraard – rode wijn en lekker veel specerijen.
Stoofpeertjes met rode wijn saus
Het oorspronkelijke recept voor deze stoofpeertjes met rode wijnsaus komt van Levine van Uit de keuken van Levine. Het was de allereerste keer dat ik stoofpeertjes in de slowcooker maakte en ik was eigenlijk verbaasd hoe eenvoudig het is. Het is tegenwoordig mijn standaard manier om stoofpeertjes te maken.
In dit geval worden de peertjes af gemaakt met een rode wijnsaus. Hoe die tot stand komt zie je hieronder. Om te beginnen moeten de peertjes natuurlijk in de slowcooker.
Inhoud van deze post
Specerijen
Voor de lekkerste smaak kies je een fruitige rode wijn. Ga niet voor een hele goedkope, want de smaak van de rode wijn bepaalt natuurlijk voor het grootste gedeelte de smaak van je saus. Goedkoop is in dit geval echt niet handig. Tenzij het een goede goedkope is natuurlijk. Die heb je uiteraard ook. Maar denk niet; ik heb nog dat bocht staan van x-jaar geleden. Die doe ik in de slowcooker. Niet doen!
Ook bepalend voor de smaak van de saus zijn natuurlijk de specerijen die je hier gebruikt. In dit geval steranijs, kaneel, kardemom, kruidnagel, peper en schil van een citroen. Die laat je gedurende de hele tijd lekker meepruttelen.
Klaarmaken van de peertjes
Voor de peertjes schil ik ze en snij een klein plakje af van de onderkant. Je kunt het klokhuis verwijderen, maar dat vind ik met die kleine peertjes altijd een gedoe en het wordt toch minder mooi. Ik laat het klokhuis er dus inzitten.
Je kunt de peertjes even besprenkelen met wat citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. Je moet namelijk eerst de suiker in de slowcooker oplossen.
Eerst even op hoog
Om de vloeistof op gang te brengen zet je de slowcooker eerst op hoog. Heb je een instantpot dan kun je hem eerst even op sauté zetten waarna je de wijn en de suiker toevoegt. Het heeft ongeveer een half uurtje nodig op hoog om de suiker op te lossen. Gebruik je de sauté functie dan gaat het uiteraard sneller.
Peertjes toevoegen
Vervolgens voeg je de peertjes toe en je zet het geheel lager. Laat ze voor ongeveer 2-4 uur rustig garen. Hoe lang het precies duurt is afhankelijk van het formaat van je peertjes. Ik heb meestal iets van 3 uur nodig voor kleine peertjes. Het ligt ook aan je slowcooker, maar check het na twee uur. Als een vork er zonder weerstand in gaat zijn de peertjes gaar.
Je laat ze nu eerst volledig afkoelen in de vloeistof. Ook tijdens het afkoelen nemen ze nog smaak op dus lekker om ze nog even te laten staan.
Maken van de rode wijnsaus
Vervolgens is het de beurt aan de rode wijnsaus. Hiervoor giet je de inhoud van je slowcooker over in een kleine steelpan. Breng dit aan de kook en laat rustig pruttelen. Het mag zeker de helft minder worden en indikken. Om het indikken een beetje te helpen kun je een eetlepel maizena toevoegen. Maak dit eerst tot een papje met wat van het kookvocht zodat je geen klontjes krijgt.
Er zijn overigens meerdere manieren om een saus wat te laten indikken. Ik gebruik ook graag wat ontbijtkoek. Daar wordt de saus echter wel zoeter van, maar als je dat prima vindt dan is dat een goede optie. Hiervoor verkruimel je wat ontbijtkoek in de saus en je laat dit oplossen tot het de goede dikte heeft. Eventuele klontjes kun je voorkomen of oplossen door even een staafmixer door de saus te halen.
Liever geen alcohol?
Wil je liever geen alcohol in je stoofpeertjes? Dan kun je in plaats van de rode wijn ook rood druivensap of cranberrysap gebruiken.
Stoofpeertjes in rode wijn saus
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 fles fruitige rode wijn
- 150 gr suiker
- 3 el honing
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 2 kardemom peulen geplet
- 1 vanillestokje opengesplitst
- 1 stukje citroenschil
- 2 kruidnagels
- 2 zwarte peperkorrels
- 1 kilo stoofpeertjes ik gebruikte Wilder Giesseman
- sap van 1 citroen
Rode wijnsaus
- Kookvocht van de stoofpeertjes
- 1 el maizena
Instructies
- Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten. Snij een smal plakje van de onderkant af zodat ze straks blijven staan. Doe ze in de citroensap om bruin worden te voorkomen.
- Giet de wijn in de slowcooker, voeg suiker, honing, kaneel, steranijs, kardemom, vanille, citroenschil, kruidnagel en pepers toe. Doe de deksel op je slowcooker en zet hem hoog voor 30 minuten. Roer af en toe even om tot de suiker is opgelost.
- Doe de peren in de pan en laat hem op hoog ongeveer 2 tot 4 uur staan, afhankelijk van het formaat van je peertjes.
- Haal de peren uit de slowcooker met een lepel en doe ze in een schaal. Giet de wijnsaus in een steelpannetje en laat dit inkoken tot het de juiste dikte heeft. Als de saus niet dik genoeg wordt, gebruik dan een beetje maizena om hem in te koken (eerst even oplossen in beetje vloeistof om klontjes te voorkomen)
- Doe de peren in de vloeistof en laat dit allemaal afkoelen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Stoofpeertjes zonder suiker met kokosyoghurt | Simone's Kitchen
Je had gelijk, deze klinken ook echt heerlijk!
Ja he. Haha. Ik denk een combi met de sherry ?
Zo, ik heb net alles wat ik nog niet in huis had gehaald. Van de week ga ik deze maken. Staan al een tijdje op mijn ‘ wish list’
Hoi Simone,
Ik wilde even melden dat ik ze toch in de pan heb gedaan, 3 uur lang heel laag op het vuur (inductie). Ze zijn fantastisch! Prachtig rood, heerlijk zacht, lekker van smaak!
Ik had alleen een beetje moeite met het inkoken van de saus, daar heb ik best veel maïzena doorgedaan. Ik hoop dus niet dat het nu in de koelkast te ver stolt.
Bedankt voor dit heerlijke recept!!
Groetjes, Lydia
Hè Lydia. Wat goed dat het in de pan ook gelukt is! Ja die saus heb ik volgens mij ook best lang moeten koken. Het is alweer een tijdje terug dat ik ze gemaakt heb.
Hoi Simone,
Nogmaals een vraagje van mij: Zou ik ook een beetje kardemonpoeder kunnen gebruiken, i.p.v. kardemonpeulen?
Groetjes, Lydia
He Lydia,ja dat kan wel, maar ik vind persoonlijk de smaak van kardemom peulen veel sterker en lekkerder. Maar je kunt ook poeder gebruiken!
Hoi Simone,
Dit lijkt me heerlijk om te maken. Ik heb alleen geen slowcooker.
Als ik dit in de pan doe, hoe lang moet het dan in de pan, en op welk soort vuur?
Groetjes,
Lydia
He Lydia,
Je kunt het in de oven bereiden ipv de slowcooker door het in een pan te doen, oven heel laag te zetten en dan de rest hetzelfde houden. Check dan wel regelmatig hoe het ermee staat en of er niet teveel vocht is verdampt (deksel erop houden) Op het gasfornuis kan het ook, maar dan zal het wel sneller gaan denk ik. Niet heel anders als wanneer je gewoon stoofpeertjes maakt.
Oei dit ziet er echt HEEL lekker uit!
En ik kan je ook verklappen dat het heel erg lekker is!