Stoofpeertjes uit de slowcooker; super makkelijk om te maken en extra lekker doordat de smaken lekker lang in kunnen trekken. Alles in de slowcooker, drie uur wachten en dan genieten!

De geur van de herfst; dat is voor mij de combinatie van kaneel, steranijs en kardemom. Het zorgt direct voor een beeld van een knetterend haardvuur en gezelligheid met vrienden en familie. Niet dat ik perse een haardvuur heb, maar je snapt vast wat ik bedoel.

Stoofperen uit de slowcooker

Rode stoofperen

Stoofperen was een van die gerechtjes die bij ons thuis vroeger veel op tafel kwam. Prachtig knalrood waren ze altijd. Dus de allereerste keer dat ik zelf stoofperen ging maken ging ik er automatisch vanuit dat ze vanzelf rood zouden worden. Ik kwam helaas enigszins bedrogen uit.

Het bleek dat mijn moeder altijd gebruik maakte van een bepaald soort suiker met de naam ‘perenrood’. De naam zegt het al. Door de kleurstof in de suiker werden onze stoofpeertjes thuis mooi knalrood. Ik had in mijn onschuld gewone witte suiker gebruikt en het resultaat waren witte peertje. Nu schijnt het zo te zijn dat peren ook van zichzelf rood zouden moeten kleuren maar die ene keer bleven ze in ieder geval wit. Desillusie.

Rode wijn

Het recept voor de stoofpeertjes met rode wijn saus was de eerste keer dat ik prachtig rode peertjes had na afloop. Al gauw kwam ik er natuurlijk achter dat je niet alleen perenrood hoeft te gebruiken, maar dat er meerdere manier zijn om die mooie dieprode kleur te krijgen. Suiker met een kleurtje leek me zeker niet de goede manier. En ook dit keer voor de stoofperen in de slowcooker ging ik uit van een vloeistof met een rode kleur.

Stoofperen uit de slowcooker

Cranberrysap

Bij de stoofperen in de slowcooker deed ik dit keer cranberrysap. Ik had nog een beetje staan van een literfles. Het sap was enigszins gezoet dus ik besloot om het qua suiker daarbij te laten. Stoofperen zonder suiker maken is in principe niet heel ingewikkeld al heeft het wel een beetje iets van suiker of een zoetstof nodig, want de peertjes zijn van zichzelf niet heel zoet.

Met port

Omdat mijn fles cranberrysap niet meer helemaal vol zat heb ik er wat lekkere port doorheen gedaan. Dat is optioneel, want met alleen cranberrysap is het ongetwijfeld net zo lekker.

Wat gaat er in de stoofpeertjes uit de slowcooker?

Wat je nodig hebt:

  • kaneel
  • stoofpeertjes
  • cranberrysap (licht gezoet)
  • port
  • steranijs
  • mandarijnschil
  • kardemom

Hoe lang moeten de stoofperen in de slowcooker?

De precieze tijd ligt een beetje aan het merk van je slowcooker. In mijn geval gebruikte ik de instantpot en deze liet ik drie uur aanstaan op de normale stand. Ze waren in die tijd goed gaar. Maar mijn ‘gewone’ slowcooker gaat iets harder dan de instantpot dus dan zou er waarschijnlijk minder tijd nodig zijn. Uiteindelijk maakt het niet heel erg veel uit of je ze iets langer of korter erin laat. Check alleen wel goed of ze mooi gaar zijn.

Welke soort stoofperen moet ik gebruiken?

De standaard stoofperen zijn Gieser Wildeman en die heb ik hier ook gebruikt. Maar wist je trouwens dat er echt heel veel soorten stoofpeer zijn? Er blijken duizend soorten te zijn! Hoe bizar is dat als je bedenkt dat je er altijd maar een soort van kunt vinden! Vorig jaar maakte ik trouwens wel deze stoofperengalette met een ander soort stoofpeer. Maar die stoofperen kwamen uit de groothandel. Ik ga dit jaar toch eens echt op zoek naar andere soorten!

Stoofperen uit de slowcooker

Stoofperen uit de slowcooker

4 van 2 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse

Het ultieme herfstgerecht met deze heerlijke stoofperen uit de slowcooker
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 3 uur
totaal 3 uur 15 minuten

1 kilo

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofpeertjes geschild
  • 3 stokjes kaneel
  • 3 stukjes steranijs
  • 1 mandarijn schil
  • 5 peulen kardemom even gekneusd
  • 1 liter cranberrysap gezoet
  • 150 ml rode port optioneel

  • Zet de stoofpeertjes met de steeltjes omhoog in de slowcooker. Voeg hier het cranberrysap, de port (als je die gebruikt) en de specerijen en mandarijnschil aan toe.
  • Zet de slowcooker aan op de stand normaal en laat voor ongeveer 3 uur staan.
  • Je kunt checken of de stoofpeertjes goed gaar zijn door er een vork in te prikken. Als de vork er zonder problemen ingaat zijn de peertjes gaar.
  • Zet de slowcooker uit en laat de peertjes nog even een poosje in het vocht staan zodat de smaken nog meer in kunnen trekken. Dat is optioneel. Je kunt ze direct gebruiken.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten met stoofpeer

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.