Deze stoofperentaart heeft alle smaken in zich waar ik dol op ben in dit seizoen. Kaneel, stoofpeer én cranberries. Dan kan het voor mij al niet meer stuk. Hoe je deze galette of stoofperentaart maakt zie je hieronder!

Stoofperentaart met cranberries

Stoofperentaart met cranberries

Van een herfstshoot voor VanderSterre hadden we hele speciale stoofperen over. Karmozijn stoofperen. Ik had er nog nooit van gehoord eerlijk gezegd maar deze peren zijn dus al roze van binnen als je ze opensnijdt. Check de foto hieronder maar. Hoe mooi is dat wel niet? Helaas worden ze na het koken wel egaal roze. Beetje jammer is dat wel natuurlijk maar ze smaken er niet minder om.

Ik had in eerste instantie een totaal andere taart bedacht dan deze stoofperentaart maar ik vond dat de stoofperen meer in de hoofdrol moesten en dus leek een galette me een goed idee.

Stoofperen en cranberries

Stoofperengalette

Het is dus eigenlijk een stoofperengalette in plaats van een stoofperentaart, maar what’s in a name zeg ik altijd maar. Hoe je het noemt is tenslotte niet perse heel belangrijk. Om deze heerlijke taart te maken kook je de stoofperen wel even voor. De karmozijn peren waren vrij snel gaar. Eigenlijk was 10 minuten koken al teveel. Check dus even als je de gewone stoofperen gebruikt hoe lang ze moeten. Even testen of een vork of mes er makkelijk in gaat.

Een minuutje of 15 zou voldoende moeten zijn. Een en ander ook afhankelijk natuurlijk van hoe groot je de stukken snijdt of hoe groot je peren zijn. Gewone stoofperen zijn nogal klein. De karmozijnperen die ik had waren redelijk groot.

Stoofpeertaart met cranberries

Opbouwen

Eenmaal gekookt is het verder een kwestie van de stoofperen netjes over je deeg verdelen met genoeg ruimte aan de zijkant. Je wilt de zijkant om de peren heen kunnen vouwen zoals je op de foto ziet. Dus hou een centimeter of 5-8 over aan de zijjkant. Leg de peren netjes in het midden van de taart, verdeel de gehakte abrikozen en de rauwe cranberries erover en ertussen en vouw de randen van je deeg om.

Bestrooi nu met de extra suiker en de amandelen en bak het in het midden van de oven gaar en goudbruin.

De taart serveer je vervolgens met lekker wat lobbige slagroom. Of vanilleijs. Dat kan ook. O of cranberrysaus als je dan nog meer into de cranberries bent.

Stoofpeertaart met cranberries

Stoofpeertaart met cranberries

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenKerst

Deze galette is feestelijk en perfect voor dit seizoen!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 1 rol deeg voor quiche & taart (Tante Fanny) – koelvak
  • 650 gr stoofperen schoon gewicht
  • 75 gr suiker
  • 100 gr cranberries (rauw)
  • 1 el panko
  • 1 el gedroogde abrikozen gehakt
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • 3 el amandelschaafsel
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 el melk

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Snij de schoongemaakte stoofperen in vieren (klokhuis verwijderen) en doe hier de 75 gr suiker plus water bij. Ze moeten net onder staan. Breng aan de kook en kook de peren voor ongeveer 15 minuten of tot gaar.
  • Giet af en laat uitlekken op een stuk keukenpapier zodat het meeste vocht eruit is.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hou ongeveer 5 -7 centimeter vrij van de rand en bestrooi het midden met de panko en de gedroogde abrikoos.
  • Verdeel de stoofperen over het midden en vouw de randen van het deeg over de peren heen. Strooi de cranberries er overheen en vul er de gaatjes mee op.
  • Bestrooi nu met de extra eetlepels suiker, de kaneel en het amandelschaafsel.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 25-30 minuten of tot goudbruin en gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 295kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 4g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 21mg | Natrium: 157mg | Kalium: 199mg | Vezels: 5g | Suiker: 22g | Vitamine A: 128IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 35mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.