Stoofperentaart met cranberries
Deze stoofperentaart heeft alle smaken in zich waar ik dol op ben in dit seizoen. Kaneel, stoofpeer én cranberries. Dan kan het voor mij al niet meer stuk. Hoe je deze galette of stoofperentaart maakt zie je hieronder!
Stoofperentaart met cranberries
Van een herfstshoot voor VanderSterre hadden we hele speciale stoofperen over. Karmozijn stoofperen. Ik had er nog nooit van gehoord eerlijk gezegd maar deze peren zijn dus al roze van binnen als je ze opensnijdt. Check de foto hieronder maar. Hoe mooi is dat wel niet? Helaas worden ze na het koken wel egaal roze. Beetje jammer is dat wel natuurlijk maar ze smaken er niet minder om.
Ik had in eerste instantie een totaal andere taart bedacht dan deze stoofperentaart maar ik vond dat de stoofperen meer in de hoofdrol moesten en dus leek een galette me een goed idee.
Stoofperengalette
Het is dus eigenlijk een stoofperengalette in plaats van een stoofperentaart, maar what’s in a name zeg ik altijd maar. Hoe je het noemt is tenslotte niet perse heel belangrijk. Om deze heerlijke taart te maken kook je de stoofperen wel even voor. De karmozijn peren waren vrij snel gaar. Eigenlijk was 10 minuten koken al teveel. Check dus even als je de gewone stoofperen gebruikt hoe lang ze moeten. Even testen of een vork of mes er makkelijk in gaat.
Een minuutje of 15 zou voldoende moeten zijn. Een en ander ook afhankelijk natuurlijk van hoe groot je de stukken snijdt of hoe groot je peren zijn. Gewone stoofperen zijn nogal klein. De karmozijnperen die ik had waren redelijk groot.
Opbouwen
Eenmaal gekookt is het verder een kwestie van de stoofperen netjes over je deeg verdelen met genoeg ruimte aan de zijkant. Je wilt de zijkant om de peren heen kunnen vouwen zoals je op de foto ziet. Dus hou een centimeter of 5-8 over aan de zijjkant. Leg de peren netjes in het midden van de taart, verdeel de gehakte abrikozen en de rauwe cranberries erover en ertussen en vouw de randen van je deeg om.
Bestrooi nu met de extra suiker en de amandelen en bak het in het midden van de oven gaar en goudbruin.
De taart serveer je vervolgens met lekker wat lobbige slagroom. Of vanilleijs. Dat kan ook. O of cranberrysaus als je dan nog meer into de cranberries bent.
Stoofpeertaart met cranberries
Ingrediënten
- 1 rol deeg voor quiche & taart (Tante Fanny) – koelvak
- 650 gr stoofperen schoon gewicht
- 75 gr suiker
- 100 gr cranberries (rauw)
- 1 el panko
- 1 el gedroogde abrikozen gehakt
- 1/2 tl kaneel
- 2 el suiker
- 3 el amandelschaafsel
- 1 ei losgeklopt
- 1 el melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Snij de schoongemaakte stoofperen in vieren (klokhuis verwijderen) en doe hier de 75 gr suiker plus water bij. Ze moeten net onder staan. Breng aan de kook en kook de peren voor ongeveer 15 minuten of tot gaar.
- Giet af en laat uitlekken op een stuk keukenpapier zodat het meeste vocht eruit is.
- Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hou ongeveer 5 -7 centimeter vrij van de rand en bestrooi het midden met de panko en de gedroogde abrikoos.
- Verdeel de stoofperen over het midden en vouw de randen van het deeg over de peren heen. Strooi de cranberries er overheen en vul er de gaatjes mee op.
- Bestrooi nu met de extra eetlepels suiker, de kaneel en het amandelschaafsel.
- Zet in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 25-30 minuten of tot goudbruin en gaar.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hé Trudie. De melk gebruik je om het ei mee los te kloppen en de korst te bestrijken voor deze de oven in gaat. Die abrikozen komen op het midden. Niet bovenop de taart hoor. Zal het even goed neerzetten. 😉
Bij de ingrediënten staat ‘1el melk’, maar ik vind nergens in het recept terug waar dat voor nodig is? Daarnaast staat in de lopende tekst dat de abrikozen bovenop moeten, maar in het recept zelf staat weer dat de abrikozen onderop moeten 🙂