Deze vegan cheesecake maak je met lekker veel verse cranberries, cashewnoten en een bodem van dadels en pecan.

Vegan cheesecake met cranberries

Vegan cheesecake met cranberries

De allereerste keer dat ik een vegan cheesecake ging maken was nog een beetje een spannend moment. Zeker als je een no bake variant maakt zoals deze is het proces van invriezen en daarna weer ontdooien best even spannend. Ik vroeg me af of de cheesecake wel heel zou blijven of dat het na ontdooien als een plumpudding in elkaar zou zakken.

Hoe het chemisch precies werkt durf ik je niet te vertellen maar feit is dat de vegan cheesecake prima in elkaar blijft zitten nadat het eenmaal goed bevroren is geweest.

Vegan cheesecake met cranberry

Wat heb je nodig voor een vegan cheesecake?

Om te beginnen gebruik je natuurlijk geen kaas bij een vegan cheesecake. De naam is dus eigenlijk een beetje misleidend, maar omdat het qua structuur het origineel benaderd noemt iedereen het wel zo. Dus ik ook. 🙂 Wat gaat er dan wel in?

  • dadels
  • cashewnoten
  • ahornsiroop
  • kokosolie
  • koekkruiden
  • cranberries

En dan nog wat extra ingrediënten om het een geheel te maken.

Hoeveel tijd heb je nodig voor het maken van de cheesecake?

Voor het maken van de vegan cheesecake heb je wel wat tijd nodig. Als je het volgens de regels wilt doen dan begin je met het weken van de cashewnoten. Dit doe je het beste een hele nacht, maar als je – zoals ik – dat nog wel eens vergeet dan werkt het ook als je de cashewnoten een half uur in heet water laat weken. Overigens geeft dat niet helemaal hetzelfde romige effect, dus het is wel echt beter om het de hele nacht te laten weken. Het half uur is een noodoplossing die ook prima werkt maar wel wat nadelen heeft.

Vegan cheesecake met cranberries

Hoe maak je de bodem?

Eenmaal geweekt maak je de bodem van dadels, pecannoten, kokosrasp en koekkruiden. Dadels zijn fantastisch voor dit soort gerechten en zorgen ervoor dat alles lekker aan elkaar blijft plakken. Gebruik wel medjool dadels. Die zijn lekker zacht en plakkerig en perfect voor de vegan cheesecake.

Als je eenmaal alles hebt gedraaid in de keukenmachine neem je een springvorm bekleed met bakpapier en hier stort je de vulling in. Druk dit goed aan met je handen of met de onderkant van een recht glas zodat het stevig in de vorm zit. Zet dit in de koeling tot gebruik.

Nu is het de beurt aan de cranberrysaus. In principe is dat een normale cranberrysaus maar in plaats van suiker gebruik je hiervoor het zoeten ahornsiroop. Ik gebruikte 50 gr ahornsiroop maar check vooral even hoeveel jij lekker vindt. Het is makkelijk om nog iets extra’s toe te voegen.

In een zakje

Om de specerijen weer makkelijk uit de cranberrysaus te kunnen plukken doe je ze in een zakje. (je kunt hiervoor van die theezakjes gebruiken die je ongevuld koopt) Niet verplicht maar ik loop altijd eeuwig te vissen naar die steranijs. Dus zo’n zakje scheelt een hoop speurwerk.

De cranberrysaus pureer je vervolgens met een staafmixer tot deze mooi glad is en je laat het afkoelen.

Maken van de cheesecake vulling

Voor het maken van de cashewvulling spoel je de geweekte cashewnoten goed af. Je doet deze in een blender samen met kokosolie, ahornsiroop, citroensap, vanille en wat zout. Het gladste effect krijg je door dit in een high speed blender te doen, maar een gewone blender kan ook. Het eindresultaat wordt dan iets minder glad.

Je stort de cashewvulling op de bodem, strijkt dit glad en dan doe je hier voorzichtig de cranberrysaus op. Nu gebruik je een lepeltje om de cranberries voorzichtig door de cashew te roeren. Je wilt dat het mengt maar niet helemaal. Op die manier krijg je straks drie aparte lagen, zoals je goed kunt zien op de foto.

Vriezen

Als alles klaar is kan de vegan cheesecake de vriezer in. Laat hem minimaal vier uur staan voordat je het er weer uithaalt.

Het ontdooien duurt ook wel even dus wacht niet te lang als je het wilt serveren. Het snijdt het makkelijkste als de cheesecake half ontdooid is. Snij dan ook meteen de hele cheesecake in punten zodat je het weer terug kunt zetten in de koeling (hoeft dus niet meer in de vriezer) en kunt serveren wanneer het helemaal ontdooid is.

Vegan cheesecake met cranberries

Vegan cheesecake met cranberries

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenGezonde keuken

Begin met het maken van de vegan cheesecake ruim van tevoren en hou rekening met weektijd van de cashewnoten en koeltijd van het eindproduct.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 15 minuten
Koeling4 uur
totaal 4 uur 45 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

Bodem:

Cheesecake/cranberry vulling

Cashewvulling


  • Begin met het maken van de bodem. Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de zijkanten in.
  • Doe kokosrasp, pecannoten, medjool dadels, koekkruiden en zeezout in de kom van de keukenmachine en draai tot een plakkerig geheel.
  • Stort uit in je bakvorm en druk goed aan met de platte onderkant van bijvoorbeeld een glas.
  • Zet in de koelkast om stevig te worden.
  • Maak de cranberrysaus door de cranberries in een steelpannetje te doen. Voeg hier aan toe het sinaasappelsap, ahornsiroop, kaneel en steranijs en laat rustig koken tot alle cranberries gepopt zijn.
  • Verwijder de kaneel en steranijs en pureer het geheel met een staafmixer (of blender)
  • Doe de overige ingrediënten in de blender en draai tot een glad geheel. Je moet een dik romig mengsel krijgen.
  • Stort je cheesecake mengsel in de springvorm en strijk het een beetje glad. Doe hierover de cranberrysaus.
  • Neem nu een lepel en schep voorzichtig de cranberrysaus een beetje door de cheesecakevulling. Je krijgt zo uiteindelijk de drie laagjes.
  • Zet voor 4 uur in de vriezer om op te stijven. Voor het serveren haal je de cheesecake ruim op tijd uit de vriezer om te ontdooien. Snij in punten als het nog een beetje bevroren is en serveer als het helemaal ontdooid is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 257kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 5g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Natrium: 150mg | Kalium: 355mg | Vezels: 4g | Suiker: 19g | Vitamine A: 51IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 36mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze vegan cheesecakes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.