Deze lekkere frisse vegan cheesecake met frambozen hoef je niet te bakken, maar moet wel goed opstijven in de vriezer voor je het kunt eten.

Vegan cheesecake met frambozen

Vegan cheesecake met frambozen

In mijn jeugdjaren was ik bij ons thuis vaak degene die bij verjaardagen zorgde voor de baksels. Mijn moeder hield niet van koken en ik vond bakken toen ook al leuk. Nu moet je je daar ook niet al teveel bij voorstellen hoor, want mijn repertoire bestond uit kwarktaart, appeltaart en arretje nof. Kwarktaart was in die tijd vreselijk hip. Maar dan wel uit een pakje. Althans, ik wist niet beter of dat is hoe je de kwarktaart maakte.

Vegan cheesecake met frambozen

Kwarktaart uit een pakje

Het pak kwarktaart bevatte standaard een soort papieren bakvorm, een zakje voor de vulling en volgens mij ook een zakje voor de bodem. Het zakje voor de vulling mengde je met kwark, even roeren en klaar. Uitstorten op de bodem en je had een “heerlijke” kwarktaart. Eentje die vooral mierzoet was en lekker chemisch. Dat dan weer wel. De smaken waren beperkt. Je kon kiezen uit vanille, aardbei en later geloof ik zelfs ook nog limoen. Dr. Oetker maakt dit soort wanstaltige kwarktaarten nog steeds. Bestaande uit niet meer dan suiker (hoofdingrediënt) en gelatine (2e ingrediënt) en een hoop toevoegingen.

En dat terwijl het zelf maken echt niet ingewikkeld is. Overigens heb ik nadat ik het ouderlijk huis verliet nooit meer een kwarktaart gemaakt.

No bake cheesecake

Vegan cheesecake

Ik stortte me al snel op het maken van cheesecake. De versie die je moet bakken in de oven. Ik maakte mijn allereerste aardbeien cheesecake in 2009 en er volgden vele andere, waaronder eentje die je in vijf minuten op tafel zet. Zonder te bakken uiteraard.

Maar een vegan versie maakte ik nog niet eerder. Deze vegan cheesecake met frambozen is er eentje die ook niet gebakken hoeft te worden, hij is glutenvrij en vegan. Toegevoegde suiker zit er ook niet in en toch is het echt een traktatie.

Nee dat is niet gezond

Nee ik ga dit geen “gezonde” cheesecake noemen want laten we eerlijk zijn: je eet geen cheesecake als je gezond wilt eten toch? En deze heeft dan weliswaar geen rare toevoegingen maar het blijft natuurlijk een calorieën bommetje en eentje die je met mate moet eten. Bovendien is een klein stukje in dit geval echt meer dan genoeg, want hij vult flink. Maar man wat is het lekker! Ik was heel benieuwd of de vegan cheesecake met frambozen eenmaal uit de vriezer in elkaar zou storten maar dat was gelukkig niet het geval. Je kunt hem zelfs goed half bevroren eten maar het lekkerste is het als je hem even op temperatuur laat komen.

Snijden gaat het beste als de cheesecake nog half bevroren is, je kunt hem dan al eten, maar iets verder ontdooit eet het wel lekkerder.

No bake cheesecake met frambozen topping | simoneskitchen.nl

Vegan cheesecake zonder bakken

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenVegan

Let op dat je de cashewnoten voor dit recept eerst moet weken! Dit is niet inbegrepen in de bereidingstijd.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Vriezertijd4 uur
totaal 4 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

  • Springvorm 24 cm

Ingrediënten

Voor de bodem:

Vulling:

  • 4 bananen rij[
  • 160 gr rauwe cashewnoten geweekt en afgegoten
  • 5 el kokosolie gesmolten
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el vanille extract
  • 1/2 tl zeezout
  • 125 gr verse frambozen

  • Doe de pecannoten, kokos, dadels, zeezout en de specerijen in een keukenmachine en draai tot het een kruimelig mengsel wordt. Het moet bij elkaar blijven plakken als je het tussen twee vingers knijpt.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier op de bodem en de zijkanten. Doe je bodem mengsel erin en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • De cashewnoten kun je het beste een nacht laten weken maar als je dat vergeten bent (zoals mij altijd overkomt) giet er dan kokend water overheen en laat een half uurtje staan of zolang als mogelijk. Giet af en doe in de keukenmachine.
  • Voeg de rest van de ingredienten voor de vulling toe behalve de frambozen en draai tot het glad is. Een high speed blender is hier het beste maar de keukenmachine lukt ook prima. Zal iets minder glad worden.
  • Verdeel de vulling over de bodem en strijk glad.
  • Pureer de frambozen met een vork of de keukenmachine en verdeel dit over de top van je cheesecake. Strijk weer glad.
  • Doe in de vriezer voor minimaal 3 uur.
  • Zodra je klaar bent om de cheesecake te eten haal je hem minimaal 10 minuten voor serveren uit de vriezer. Laat tien minuten staan voor je hem aansnijdt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 302kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 4g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Natrium: 198mg | Kalium: 444mg | Vezels: 5g | Suiker: 20g | Vitamine A: 62IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 29mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.