Simone's Kitchen

No bake paleo cheesecake met frambozen topping (vegan)

No bake paleo cheesecake met frambozen topping | simoneskitchen.nl

Kwarktaart

In mijn jeugdjaren was ik bij ons thuis vaak degene die bij verjaardagen zorgde voor de baksels. Mijn moeder hield niet van koken en ik vond bakken toen ook al leuk. Nu moet je je daar ook niet al teveel bij voorstellen hoor, want mijn repertoire bestond uit kwarktaart, appeltaart en arretje nof. Kwarktaart was in die tijd vreselijk hip. Maar dan wel uit een pakje. Althans, ik wist niet beter of dat is hoe je de kwarktaart maakte.

No bake paleo cheesecake met frambozentopping | simoneskitchen.nl

Het pak kwarktaart bevatte standaard een soort papieren bakvorm, een zakje voor de vulling en volgens mij ook een zakje voor de bodem. Het zakje voor de vulling mengde je met kwark, even roeren en klaar. Uitstorten op de bodem en je had een “heerlijke” kwarktaart. Eentje die vooral mierzoet was en lekker chemisch. Dat dan weer wel. De smaken waren beperkt. Je kon kiezen uit vanille, aardbei en later geloof ik zelfs ook nog limoen. Dr. Oetker maakt dit soort wanstaltige kwarktaarten nog steeds. Bestaande uit niet meer dan suiker (hoofdingrediënt) en gelatine (2e ingrediënt) en een hoop toevoegingen.

En dat terwijl het zelf maken echt niet ingewikkeld is. Overigens heb ik nadat ik het ouderlijk huis verliet nooit meer een kwarktaart gemaakt.

No bake cheesecake

Paleo cheesecake

Ik stortte me al snel op het maken van cheesecake. De versie die je moet bakken in de oven. Ik maakte mijn allereerste cheesecake in 2009 en er volgden vele andere, waaronder eentje die je in vijf minuten op tafel zet. Zonder te bakken uiteraard.

Maar een paleo versie maakte ik nog niet eerder. Deze paleo cheesecake is er eentje die ook niet gebakken hoeft te worden, hij is glutenvrij en vegan. Toegevoegde suiker zit er ook niet in en toch is het echt een traktatie.

Nee dat is niet gezond

Nee ik ga dit geen “gezonde” cheesecake noemen want laten we eerlijk zijn: je eet geen cheesecake als je gezond wilt eten toch? En deze heeft dan weliswaar geen rare toevoegingen maar het blijft natuurlijk een calorieën bommetje en eentje die je met mate moet eten. Bovendien is een klein stukje in dit geval echt meer dan genoeg, want hij vult flink. Maar man wat is het lekker! Ik was heel benieuwd of de paleo cheesecake eenmaal uit de vriezer in elkaar zou storten maar dat was gelukkig niet het geval. Je kunt hem zelfs goed half bevroren eten maar het lekkerste is het als je hem even op temperatuur laat komen.

Snijden gaat het beste als de cheesecake nog half bevroren is, je kunt hem dan al eten, maar iets verder ontdooit het wel lekkerder.

Paleo cheesecake zonder bakken
Voorbereiding
15 mins
Totale tijd
15 mins
 
Let op dat je de cashewnoten voor dit recept eerst moet weken! Dit is niet inbegrepen in de bereidingstijd.
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
Voor de bodem:
Vulling:
  • 4 bananen rij[
  • 160 gr rauwe cashewnoten geweekt en afgegoten
  • 5 el kokosolie gesmolten
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el vanille extract
  • 1/2 tl zeezout
  • 125 gr verse frambozen
Instructies
  1. Doe de pecannoten, kokos, dadels, zeezout en de specerijen in een keukenmachine en draai tot het een kruimelig mengsel wordt. Het moet bij elkaar blijven plakken als je het tussen twee vingers knijpt.
  2. Bekleed een springvorm met bakpapier op de bodem en de zijkanten. Doe je bodem mengsel erin en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  3. De cashewnoten kun je het beste een nacht laten weken maar als je dat vergeten bent (zoals mij altijd overkomt) giet er dan kokend water overheen en laat een half uurtje staan of zolang als mogelijk. Giet af en doe in de keukenmachine.
  4. Voeg de rest van de ingredienten voor de vulling toe behalve de frambozen en draai tot het glad is. Een high speed blender is hier het beste maar de keukenmachine lukt ook prima. Zal iets minder glad worden.
  5. Verdeel de vulling over de bodem en strijk glad.
  6. Pureer de frambozen met een vork of de keukenmachine en verdeel dit over de top van je cheesecake. Strijk weer glad.
  7. Doe in de vriezer voor minimaal 3 uur.
  8. Zodra je klaar bent om de cheesecake te eten haal je hem minimaal 10 minuten voor serveren uit de vriezer. Laat tien minuten staan voor je hem aansnijdt.

 

8 comments

  1. Ik heb net de boodschappen gedaan om deze taart te gaan maken. Ik heb echter 2 vragen. De cashewnoten, waarom moeten die rauw zijn? En vwb de pecannoten, moeten die ook rauw zijn? 
    Kun je mij de meerwaarde van rauwe noten (specifiek in dit recept) boven gebrande noten uitleggen. Dank je wel alvast!

    • Simone van den Berg

      He Beline, Als je rauwe cashewnoten gebruikt worden ze veel romiger dan gebrande noten. Gebrande noten werken in dit geval niet om de juiste consistentie van de vulling te krijgen. Ik denk dat het dan heel korrelig wordt. Ze nemen geen vocht meer op of in ieder geval minder goed.
      Pecannoten hoeft niet rauw te zijn omdat ze in de bodem worden gebruikt en daar is wat korrel prima. Daar maakt het niet zoveel verschil dus. Succes! Hoor graag wat je ervan vindt!

  2. Pingback: Glutenvrije cranberry cheesecake | Simone's Kitchen

  3. Heb hem net voor de 2de keer gemaakt, beide keren met vijgen van eigen bomen, gezien de enorme oogst die ik daarvan heb. Ziet er ook super leuk uit (wil er een foto van bijvoegen, wat helaas niet lukt…) En smaakt werkelijk fantastisch! Voor de bodem heb ik gemengde noten gebruikt ipv pecan, smaakt heerlijk!

  4. Pingback: Lekker weekend: Glutenvrije pistachekoekjes | Simone's Kitchen

  5. Wat ziet die er lekker uit! Wil deze taart graag dit weekend maken, maar vraag me af hoe groot de springvorm is die je gebruikt hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos