New York Cheesecake met aardbeien
Wie houdt er nu niet van een heerlijk romige cheesecake? Deze New York Cheesecake is alles wat je van een cheesecake verwacht en meer. Zo lekker!

New York Cheesecake
Het grappige is dat ik tot voor kort eigenlijk geen idee had waarom een cheesecake nou een New York cheesecake heet. Het blijkt dat het toevoegen van de roomkaas min of meer een gelukkig foutje was door een chef uit New York en dat het sinds die tijd een standaard toevoeging is aan het recept. Wil je de hele geschiedenis van de cheesecake lezen, check dan hier even.
Officieel is het dus zo dat je een New York Cheesecake serveert zonder fruit erop. Daar ben ik dan al de fout mee ingegaan, maar deze cheesecake die je hier op de foto ziet is mijn allereerste cheesecake ooit geweest. Gebakken cheesecake dan. Niet gebakken noem ik een kwarktaart maar dat even terzijde.

The Daring Bakers
Mijn allereerste cheesecake die ik at was ronduit gezegd een mislukking. Het was zwaar, klef en gewoon niet erg lekker. Ik was dus niet perse een fan toen ik de allereerste Daring Bakers challenge zag waar ik aan mee deed. Een New York cheesecake was de opdracht. Maar een challenge is geen challenge als je meteen al opgeeft dus ik besloot hem dan maar te maken en te zien wat het zou worden.
Voor deze cheesecake moest er gebruik gemaakt worden van een waterbad. Want dan zou de cheesecake niet breken na afkoelen. Nou zoals je kunt zien aan de foto van de kale cheesecake is dat niet gelukt. Het grappige is dat ik sinds die tijd vele cheesecake heb gemaakt en dat breken is zelden een echt probleem. Bovendien doe je er toch vaak iets op en dan zie je die hele scheuren niet meer. Problem solved.

Afkoelen
Het grappige van een goede New York Cheesecake is dat het – direct na het bakken – nog niet echt heel erg gaar eruit ziet. Het wiebelt een beetje en je vraagt je waarschijnlijk af of het wel gaar is. Het goede nieuws is dat de cake steviger wordt naarmate je het langer laat staan en het meer afkoelt. Ik had mijn twijfels toen de cheesecake uit de oven kwam, maar die twijfel was niet terecht. Het is met recht een van de lekkerste cheesecakes die ik ooit at.
Ik serveerde de New York Cheesecake met geprakte aardbeien en frambozen maar een flinke klodder slagroom is ook erg lekker.
Kan ik de cheesecake ook bakken zonder waterbad?
Eerlijk is een waterbad met een springvorm echt heel onhandig. De kans is groot dat er water in de vorm lekt en je moet dat dus eigenlijk eerst afdichten of een dichte vorm gebruiken. Maar dat vind ik dan weer niet handig met het uit de vorm halen. Ik gebruik dus tegenwoordig nooit meer een waterbad. Wel of niet; ik heb nog niet echt een goed verschil kunnen merken. Maar probeer het gewoon eens uit. Kijk wat jou het beste bevalt.
Waar kan ik de biscuitjes mee vervangen?
Mijn eerste New York Cheesecake maakte ik met standaard biscuitjes. Maar ik vind bastognekoeken altijd lekkerder. Dus dat is een goede vervanging. Je kunt het zelfs vervangen voor glutenvrije koekjes (zoals bijvoorbeeld deze glutenvrije speculaasjes) als je een glutenvrije cheesecake wilt maken.
Kan ik de monchou vervangen?
Ja je kunt elke soort roomkaas gebruiken. Mijn favorieten zijn monchou of Philadelphia naturel roomkaas.

New York Cheesecake
Benodigdheden
- Springvorm van 24 cm
Ingrediënten
Korst
- 180 gr biscuitjes
- 120 gr boter
- 24 gr suiker
- 1 tl vanille extract
Cheesecake
- 680 gr monchou
- 210 gr suiker
- 3 grote eieren
- 220 gr slagroom
- 1 el limoensap
- 1 el vanille extract
- 1 el likeur naar smaak optioneel
Instructies
- Verhit de oven voor op 180˚C. Begin vast met het voorbereiden van een pan met kokend water voor het waterbad.
- Meng de ingredienten voor de korst en druk dit in je bakvorm. Je kunt alleen de bodem bedekken of ook de zijkant. Jouw keus.
- Combineer de roomkaas en suiker in een mixer en klop tot glad en romig. Voeg de eieren een voor een toe, en klop elk ei eerst erdoorheen voor je volgende toevoegt. Schraap de kanten van de kom tussendoor af en toe schoon. Voeg slagroom, vanille, citroensap en alcohol toe en klop tot het glad en romig is.
- Giet je beslag in de voorbereide bakvorm en klop de vorm even een paar keer op je aanrecht om de bubbels eruit te halen. Zet de vorm in een grotere vorm en vul deze met water. Als het niet luchtdicht is kun je de binnenste vorm afdekken met folie zodat het water niet naar binnen kan.
- Bak voor 45-55 minuten tot het bijna gaar is. Dit is lastig om te zien maar als je naar de cake kijkt moet hij samenhangend zijn maar nog een beetje wiebelig in het midden. In dit stadium hoeft het nog niet helemaal stevig te zijn. Doe de deur van de oven dicht, zet de temperatuur uit en laat nog een uur afkoelen in de oven. Hierdoor kan de cake verder bakken en voorzichtig afkoelen zodat het niet breekt aan de bovenkant. Na een uur kun je de cheesecake voorzichtig uit het waterbad tillen. laat afkoelen op je aanrecht, dek dan af en zet in de koelkast om volledig op te stijven.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wat is lekkere likeur om er in te doen?
O dat ligt eraan wat je lekker vind. Ik hou van amaretto maar voor iets frisser is limoncello ook leuk 😉
Dit is nog steeds mijn favoriete basisrecept voor cheesecake! 🙂
Jaaa. Zo lekker he!
Het ziet er weer verrukkelijk uit! Ik heb nog nooit een cheesecake gemaakt, misschien toch uitproberen!
Zeker doen! Is echt wel een aanrader (en verslavend ook…:)
Wat leuk dat je deze opnieuw deelt! Ziet er verrukkelijk uit!
Dankjewel Emma! Ja was erg lekker!