Simone's Kitchen

Mijn allereerste (erg lekkere) cheesecake uit 2009

20090413-8051

Je komt nog eens dingen tegen he, als je de oude posts aan het nalopen bent… Zes jaar geleden had ik al ontelbare kwarttaarten gemaakt, want dat was de taart die wij van huis uit altijd op tafel zette bij feesten en partijen. Uit een pakje hoor, dat dan weer wel. Biscuit verkruimelen, kwark door een of ander chemisch zakje doen en klaar is kees. Dat was de ‘cheesecake’ die ik kende. Ik had ooit wel eens een echte cheesecake gegeten maar vond die totaal niet lekker. Zó machtig en zwaar! Naar alle waarschijnlijkheid was het niet de allerbeste die ik toen proefde, maar dat was mijn enige referentie op dat moment.

20090413-8060

Dus toen bleek dat mijn allereerste uitdaging voor de Daring Bakers bestond uit een cheesecake, was ik niet meteen blij. Sterker nog: ik dacht iets in de trant van ‘gadverdamme’. Maar goed, he, het heet niet voor niks een uitdaging dus ik kon niet meteen bij de eerste de beste afhaken. Gelukkig gaf de uitdaging wel de nodige vrijheid om dingen naar je hand te zetten dus dat begon al met het uitzoeken van een roomkaas die ik lekker vind. Ik vond die allereerste cheesecake die ik at namelijk veel te zuur (misschien was ie gewoon wel bedorven!) en dat wilde ik dus zeker niet.

Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier over een gebakken cheesecake. Geen kwarttaart uit de koelkast. Dat we dat even hebben opgehelderd.

20090412-79961

My three containers

Volgens het recept moest je de cheesecake bakken in een waterbad om te voorkomen dat de bovenkant zou breken. Of dat nou zo is, of dat ik het alsnog fout heb gedaan, who knows, maar het feit was dat mijn korst alsnog brak. (sinds deze heb ik vele andere cheesecakes gemaakt en eigenlijk nooit meer in een waterbad. Het breken van de korst is zelden een issue!) Ik had drie verschillende vormpjes gebruikt zoals je hierboven ziet, maar echt handig waren die ook niet.

20090412-8000

Zoals je ziet aan de foto was de ene kant een beetje te donker, de cheesecake was best een heel eind ingezakt en ik moest echt lang wachten voor ik hem kon proeven! Voor zover ik het kon zien was het een mega mislukking… Gelukkig…. bleek niets van dat alles waar te zijn want dit was absoluut overheerlijk. Ik had het originele recept nagenoeg aangehouden behalve iets meer citroen en een beetje cointreau in de mix gedaan maar dat was het. Maar deze ene cheesecake zorgde er vervolgens wel voor dat ik definitief om was en me realiseerde dat cheesecake hartstikke lekker is!

Print recept Pin recept
No ratings yet

Aardbeien cheesecake

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 55 min
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Korst

Cheesecake

 • 680 gr monchou
 • 210 gr suiker
 • 3 grote eiren
 • 220 gr slagroom
 • 1 el limoensap
 • 1 el vanille extract
 • 1 el likeur naar smaak optioneel

Instructies

 • Verhit de oven voor op 180˚C. Begin vast met het voorbereiden van een pan met koken water voor het waterbad.
 • Meng de ingredienten voor de korst en druk dit in je bakvorm. Je kunt alleen de bodem bedekken of ook de zijkant. Jouw keus.
 • Combineer de roomkaas en suiker in een mixer en klop tot glad en romig. Voeg de eieren een voor een toe, en klop elk ei eerst erdoorheen voor je volgende toevoegt. Schraap de kanten van de kom tussendoor af en toe schoon. Voeg slagroom, vanille, citroensap en alcohol toe en klop tot het glad en romig is.
 • Giet je beslag in de voorbereide bakvorm en klop de vorm even een paar keer op je aanrecht om de bubbels eruit te halen. Zet de vorm in een grotere vorm en vul deze met water. Als het niet luchtdicht is kun je de binnenste vorm afdekken met folie zodat het water niet naar binnen kan.
 • Bak voor 45-55 minuten tot het bijna gaar is. Dit is lastig om te zien maar als je naar de cake kijkt moet hij samenhangend zijn maar nog een beetje wiebelig in het midden. In dit stadium hoeft het nog niet helemaal stevig te zijn. Doe de deur van de oven dicht, zet de temperatuur uit en laat nog een uur afkoelen in de oven. Hierdoor kan de cake verder bakken en voorzichtig afkoelen zodat het niet breekt aan de bovenkant. Na een uur kun je de cheesecake voorzichtig uit het waterbad tillen. laat afkoelen op je aanrecht, dek dan af en zet in de koelkast om volledig op te stijven.

20090413-8064

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.