Aardbei limoen cheesecake | simoneskitchen.nl

Aardbei limoen cheesecake en jeugdherinneringen!

In mijn jeugd leefden we nagenoeg op cheesecake of zoals we het toen noemden, kwarktaart. Nu is de cheesecake zoals het in de rest van de wereld wordt genoemd nogal anders als de gewone kwarktaart zoals we hem meestal eten. Het is in het engels verwarrend wanneer je het over een cheesecake hebt, dus technisch gezien zou het wellicht een quark cake of zoiets moeten heten maar dat klinkt natuurlijk ook voor geen meter. De kwarktaart is over het algemeen wat lichter als de echte cheesecake aangezien er geen of minder room in zit. Er zit wel veel suiker in dus of het nu echt magerder is dat durf ik dan weer te betwijfelen, maar dat terzijde.

En waarom maakten we dan wel al die kwartaarten vraag je je misschien af? Mijn ouders zijn beiden behoorlijke zoete kauwen. Dat heb ik dan blijkbaar van hun overgenomen, samen met de hartige ‘tand’ zullen we dan maar zeggen. Hoe dan ook, er moest eigenlijk altijd wel een cake zijn voor het weekend, verjaardagen of familie bijeenkomsten. Je moet weten dat mijn moeder uit een familie met zes kinderen komt en mijn vader uit een gezin met negen kinderen. Dus al mijn tantes en ooms samen zit je al aan iets van dertig mensen. Voeg daar alle neven en nichten bij en je hebt een hoop familie, een hoop verjaardagen en een hoop feestjes waar we moesten verschijnen. Waar ik overigens een vreselijke hekel aan had!

familyfoto

Niet dat we er ook maar iets over hadden te zeggen hoor. We werden gewoon meegesleept en Yvonne, mijn oudere zus en ik, waren de oudste kleinkinderen met de uitzondering van een afgrijselijk vervelend neefje dat we hadden. Hij was de enige van onze leeftijd en hem vonden we vooral stom. Dat is door de jaren heen nooit echt veranderd eigenlijk, waarschijnlijk ook omdat hij de zoon was van mijn minst favoriete oom en tante. Ik vond het ook echt niet fijn om zoveel ooms en tantes te hebben. Natuurlijk waren er ook heus wel leuke neven en nichten en toen we ouder werden was het wel ok om daar mee om te gaan tijdens verjaardagen en feestjes maar ik haatte het feit dat we naar die verjaardagen MOESTEN.

In a circle at family birthdays!

Kun je je nog die verjaardagsfeestjes herinneren waar iedereen bij elkaar zat in een kringetje in de woonkamer? De volwassenen praatten over dingen die de kinderen echt niet interessant vonden en al helemaal niet werden geacht te horen, dus we werden meestal ergens in een achteraf kamer neergezet waar ze spelletjes hadden waar we mee konden spelen. En geloof me als ik zeg dat dat nooit de leuke spelletjes waren… Ik heb ook nooit van bordspelen en dergelijke gehouden dus dat hielp ook niet natuurlijk. Het enige dat ik me vooral van die verjaardagen kan herinneren is dat ze mega saaaaaaaaai waren!

Aardbei limoen cheesecake | simoneskitchen.nl

Als we een verjaardag hadden bij ons thuis dan had ik in ieder geval nog de lol van het maken van de eerder genoemde kwarktaart. Uit een pakje van Dr. Oetker (of zoiets) hoor. Aangezien mijn moeder een hekel had aan bakken en mijn vader niet meer kon bakken dan dat beroemde ei of die ene pannenkoek, was ik altijd degene die de taarten bakte. Niet dat het veel werk was met een pakje waar je volgens mij alleen water aan toe hoefde te voegen. Dus het enige dat je hoefde te doen was een dingetje kwark kopen, in een kom doen, poeder uit het pakje erbij, meng het allemaal en je had een sterk chemisch aardbeien smaakje met veeeeeel kleurstof. Kapotte koekjes op de bodem, de mix er bovenop, in de koeling voor vier uur en voila; je had een kwarktaart. Wist ik veel in die tijd en ik vond het echt wel lekker. Bovendien was de keuze altijd of een kwarktaart of een appeltaart (en zelfs toen was ik al een ster in het bakken van een appeltaart!)

Strawberry lime cheesecake

De eerste keer dat ik een echte cheesecake proefde vond ik er echt niks aan. Het smaakte gewoon vreemd. Het was waarschijnlijk ook niet een erg goed exemplaar maar ik moest me echt inhouden om die ene hap niet weer uit mijn mond te halen (ik vind het altijd geweldig als je een klein kind iets in zijn of haar mond ziet stoppen, een gezicht ziet trekken, mond open en hop daar is het hapje weer. maar op de een of andere manier vind men dat vreemd als je volwassen bent!)

Vanaf dat moment vond ik cheesecake dus niet lekker en bestelde het ook nooit ergens. Waarom zou je dat doen als je denkt dat het niet te eten is toch?

Totdat ik – ergens ver in 2009 – we een Daring Bakers Challenge hadden en ik moest een cheesecake bakken… En ook al dacht ik echt dat het wel niet lekker zou zijn ik vond het fantastisch! Dus dat was het punt dat ik cheesecake lekker ben gaan vinden maar – zoals dat wel vaker gaat – had ik het eigenlijk daarna nooit meer gemaakt. Niet omdat het niet lekker was maar simpelweg omdat er zoveel verschillende dingen zijn om uit te proberen!

Maar geloof me als ik zeg dat deze cheesecake (origineel recept uit de Hummingbird bakery) echt de moeite waard is om over en over te maken. Zoooo lekker!

Aardbei limoen cheesecake

Ingredients:

Voor de bodem:

 • 220 gr bastogne koekjes
 • 100 gr boter

Voor de vulling

 • 600 gr roomkaas (ik geruikte philadelphia)
 • 2 eieren
 • 180 gr suiker
 • 200 gr aardbeien
 • 30 ml limoen sap
 • 1 kaneel stokje
 • 1 ster anijs
 • limoenrasp van 1 limoen

Voor de topping (aardbei coulis);

 • 200 gr aardbeien plus wat extra voor decoratie)
 • rasp van 1 limoen
 • 50 gr suiker
 • 100 ml slagroom plus een beetje suiker om te zoeten

 

Directions:

 1. Begin met het schoonmaken van de aardbeien. Doe ze dan in een klein steelpannetje. Voeg 80 gr suiker toe, 30 ml limoensap, een kaneelstokje en een ster anijs en breng het mengsel aan de kook. Doe het vuur laat en laat het even inkoken zodat de aardbeien zacht worden en de helft van de vloeistof ongeveer is ingedikt. Doe het vuur laag en laat volledig afkoelen voor je het gebruikt.
 2. Verkruimel je bastogne koeken in een keukenmachine en doe ze in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles samen.
 3. Verwarm je oven voor op 150 C.
 4. Bereid je bakblik voor door er een stuk bakpapier op de bodem te liggen. Druk hier je verkruimelde biscuit met de boter in met een lepel. Doe het blik voor ongeveer 20 minuten in de koeling tot een half uur.
 5. Bereid je vulling door de roomkaas met de overgebleven 100 gr suiker in een mengkom te doen en met een staafmixer of een handmixer klop je het glad. Voeg de eieren een voor een toe en meng alles tussendoor steeds. Voeg wat limoen rasp toe aan je roomkaas op dit punt om de limoensmaak te versterken. Roer het afgekoelde aardbei mengsel erdoor (vergeet niet je kaneel en ster anijs te verwijderen!)
 6. Meng de aardbeien door de roomkaas maar meng het niet helemaal zodat je nog wat strepen wit en roze ziet in het mengsel. Doe je beslag in de klaarstaande bakblik en vul tot ongeveer 2/3 van het blik.
 7. Doe aluminium folie strak om de buitenkant van het blik om te voorkomen dat het water er in het waterbad doorheen komt waarin je de cheesecake gaat bakken.
 8. Zet je bakblik in een ovenschaal die hoog genoeg is om hem zover met water te vullen dat het het niveau van de cheesecake in je bakblik haalt. Zet het in de oven en vul met water tot het niveau van je cake
 9. Bak je cheesecake in 45 minuten. De bovenkant van de cheesecake moet stevig zijn maar het midden zal nog een beetje wiebelig zijn. Het is wat hard te omschrijven hoe het eruit moet zien maar de bovenkant moet wat droog lijken. Doe de oven uit en laat nog een uur in de oven staan om af te koelen.
 10. Verwijder de cake uit de oven zodra die afgekoeld is en laat verder afkoelen in de koeling voor minimaal 1-2 uur voor je gaat snijden.
 11. Om je topping voor te bereiden doe je aardbeien in een blender of staafmixer en pureer je ze met de suiker en de rasp. Klop de slagroom met een beetje suiker tot zachte pieken
 12. Vlak voor het serveren doe je de slagroom erop en decoreer je met de overgebleven aardbeien. Sprinkel er nog een beetje kaneel overheen en serveer met de aardbei coulis.