Simone's Kitchen

Daring Bakers Mei – PÃO DE QUEIJO

20140515-MH2A0483

Ooit, heel lang geleden, bakte ik elke maand mee met de Daring Bakers. Ik miste er geen eentje als ik het even kon voorkomen. Maar op de een of andere manier waren er op gegeven moment andere prioriteiten en ik kan me serieus niet meer herinneren hoe lang geleden het is dat ik een Daring Bakers challenge heb gedaan. Maar bij het overzetten van mijn oude posts kwam ik natuurlijk de nodige challenges tegen. En een gedeelte van de lol van de Daring Bakers was het feit dat je vaak iets moet maken wat je normaal echt nóóit  zou bedenken. En dat hoeft niet eens echt elke keer een geweldig recept te zijn, maar het is wel leuk om andere dingen uit te proberen. En het recept voor deze maand is een voorbeeld daarvan.

This month’s Daring Bakers’ Challenge took us on a trip to beautiful Brazil! Renata of “Testado, Provado & Aprovado!” taught us how to make Pao De Queijo, tasty cheese buns that make the perfect snack or treat, and that will make your taste buds samba!

Brazilie, binnenkort het alom tegenwoordige onderwerp tijdens de voetbal gekte die al snel zal losbarsten. Even voor de goede orde, ik geef echt helemaal niks om voetbal. Dus verwacht van mij geen voetbal onderwerpen hier… Neuh… Maar hoe perfect wel dat deze maand in het teken staat van een braziliaanse snack, de pão de queijo. Ik had er nog nooit van gehoord maar ze zagen er lekker uit, het recept was niet al te ingewikkeld en duurde niet de hele dag dus ik dacht; ik ga ervoor!

20140515-MH2A0488

Ik moet wel iets bekennen. Of eigenlijk moet ik twee dingen bekennen; het eerste is dat ik het recept compleet om zeep heb geholpen. Want ergens in het recept stond iets van 750 ml kaas en tussen haakjes stond dat dat 250 grams was. Dus je kunt het gerust aan mij overlaten om dan te lezen dat ik 750 gr kaas nodig heb. Ik vond het al een beetje veel maar niet nog eens nagekeken… Tja… Ik besloot al meteen dat ik niet het hele recept wilde maken want 80 balletjes leek me wat overdreven dus ik deed de boel door de helft. Wat betekende dat ik maar liefst 375 gr geraspte kaas nodig had.

Het maken van het deeg was makkelijk en zo gebeurd. Het koste wel wat moeite om de kaas erdoor te mengen maar – zo dacht ik – dat zou vast wel zo horen. Dus ik rolde mijn kleine balletjes en deed ze in de oven.

Na ongeveer 15 minuten keek ik nog eens in de oven en zag ineens hele platte dingen liggen. Hmmm, dit moesten toch balletjes worden?? Het recept zei dat ik ze niet te bruin moest laten worden dus ik haalde ze eruit en deed de tweede helft in de oven.

Ergens halverwege die tweede batch deed iets me besluiten om nog eens naar het recept te kijken en ja hoor…. viel het me toch ineens op dat er 250 grams stond… Pffttt. Dat betekende dat mijn helft drie keer de hoeveelheid was die eigenlijk nodig was!

 

That first cheesy batch

De eerste kaasrijke batch

Het mengsel was dus veeeeeel te kazig. Ik twijfelde nog even of ik het over zou doen, maar ik had nog wat tapioca starch en ik had nog een stuk cheddar liggen dat ik kon gebruiken dus maakte dit keer 1/4 van het oorspronkelijke recept met veel minder kaas. En ja hoor. Dat zag er toch een heel stuk beter uit!

20140515-MH2A0487

Deze kleine beauties kwamen mooi omhoog en werden geen platte pannenkoekjes en de smaak was ook veel beter. En over smaak gesproken; nu komt bekentenis nummer 2; ze waren wel ok maar ik vond ze nou niet echt om over naar huis te schrijven. Misschien moet je ze met iets eten en niet zo zonder meer en misschien was de cheddar niet de beste kaas om het mee te maken. Ik heb op de Daring Kitchen site wel voorbeelden gezien waar mensen dit als een soort broodjes gebruiken en grillen. Nou lijkt dat me dan wel weer een succes, want daar leent de smaak zich heel goed voor. Maar dan moeten ze dus een stukkie groter gerold worden.

Maar zelfs al vond ik de smaak niet meteen fantastisch, ik vond het wel leuk om weer eens een Daring Bakers challenge te doen! Whooho!

Print recept Pin recept
No ratings yet

PÃO DE QUEIJO

Hieronder de aantallen die ik uiteindelijk heb aangehouden. Je maakt hier 20 kleine balletjes van
Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

 • 125 gr tapioca starch dit is een soort zetmeel van tapioca en kun je vinden in de goed gesorteerde toko
 • 65 ml volle melk
 • 10 gr boter
 • 1/4 tl zout
 • 65 gr geraspte kaas naar keuze
 • 1 ei

Instructies

 • Verwarm melk, boter en zou samen in een steelpannetje en breng aan de kook. Haal van het vuur en zet aan de kant.
 • Zeef de tapioca boven een grote kom en giet het hete mengsel van de melk en boter erbij en roer met een vork. Het is niet genoeg om een deeg te vormen maar roer het wel zo goed mogelijk door en breek de kleinere klontjes in stukken. Blijf roeren met de vork en kleiner maken tot het mengsel lauwwarm is.
 • Verwarm nu je oven voor op 200 C.
 • Voeg de geraspte kaas toe en meng dit goed door met je handen.
 • Klop je ei even door en voeg die toe aan je mengsel en kneed het geheel tot een plakkerig deeg. Je hoeft het niet door te kneden als het een bal vormt is het goed.
 • Maak balletjes op de gewenste maat en leg deze op een ingevette bakplaat. Als het nodig is kun je je handen met olie insmeren om het rollen makkelijker te maken.
 • Bak de balletjes voor ongeveer 25 minuten of tot de onderkant bruin begint te kleuren. Je wilt ze niet te bruin want dan worden ze hard en bitter.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

 1. Hi Simone,
  leuk dat jij ze ook gemaakt hebt. Zien er supermooi uit! Ik twijfelde in eerste instantie ook even aan de smaak, toen ik de eerste stiekem in de keuken proefde. Maar eenmaal op tafel bij de koffie (jawel!) waren ze zó op! Het kan dus 😉 . Groet Tessa

 2. En ze zien er wel prachtig uit. Leuk dat je er gewoon weer voor bent gegaan 🙂

  Liefs Suus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.