Couronne met abrikozen

Couronne met abrikozen en marsepein

Voor de 3e editie van de Daring Kitchen koos ik voor een couronne. Charlotte en ik kwamen die tegen tijdens het bladeren in een van de boeken van Paul Hollywood en het leek ons wel een goede uitdaging. Ik kende de couronne nog niet eigenlijk, maar het klonk lekker.

Lekker!

Nou dat lekker mag je wel met hoofdletters spellen want jee, dit is echt een waanzinnig lekker brood. Of brood is misschien niet eens het goede woord, want dit is meer gebak dan brood. Zoet, knapperig en verslavend lekker dus.

Maken van de couronne

Als ik me niet vergis is couronne eenvoudigweg de naam van een krans maar dan in het Frans? Bovendien heb je zowel hartige als zoete varianten hiervan. De hartige variant wordt vaak gemaakt in de vorm van diverse bolletjes die tezamen een krans vormen.

Maar wij gingen dus voor de zoete variant. Ik heb een paar howto foto’s gemaakt om je een idee te geven hoe je dit waanzinnig lekkere brood dus maakt. Ik weet nu al dat ik dit waarschijnlijk met kerst ga maken. Het perfecte kerstbrood als je het mij vraagt.

Deeg maken

De eerste stap is natuurlijk het maken van het deeg en de vulling. Het deeg heeft tijd nodig om te rijzen dus in de tussentijd kun je de vulling maken die bestaat uit suiker en abrikozen. Als extra gaat er dan ook nog eens een plak marsepein overheen.

Door de hoeveelheid vulling en die plak marsepein is het mooi oprollen van dit gevaarte best nog een uitdaging. Zoals je kunt zien aan de foto’s hieronder was dat niet meteen mijn sterkste punt. Maar uiteindelijk maakt dat niet zoveel uit want eenmaal gebakken komt het allemaal weer goed.

De vulling voor de couronne vond ik ook wat dik en onhandig om te verdelen, maar misschien hebben we te weinig vocht gebruikt of hoort het gewoon zo. Hoe dan ook, zoals ik al zei, is het in het eindresultaat echt niet te zien.

Abrikozenjam

Na het bakken is het tijd om de couronne te bestrijken met abrikozenjam. Daardoor gaat het mooi glanzen en blijft de geroosterde amandel er goed op plakken. In het recept stond behoorlijk veel abrikozenjam, maar je hebt maar 1-2 eetlepels nodig. Even verwarmen en dan het warme brood mee bestrijken.

Couronne met abrikozen en marsepein

Icing voor de couronne

Als laatste kun je de couronne dan nog besprenkelen met wat icing. Ik maakte eenvoudig een icing met wat citroensap. Vind ik persoonlijk een lekkere combi, maar dit is echt geen must. Het brood is ook zonder dat onwaarschijnlijk lekker.

Zo lekker zelfs dat ik me genoodzaakt voelde om het merendeel mee te geven aan Charlotte, die het weer uit ging delen aan haar collega’s. En dan achteraf denken ‘oooo, had ik nu maar meer gehouden’. Kortom, heel, heel, heel lekker.

Had ik al verteld hoe lekker dit is? 😉

Wil je ook meedoen met de Daring Kitchen? Geef je dan op voor de instagram pagina of de facebook pagina. Zeker weten dat je niks mist? Dan is het handig om je in te schrijven voor de speciale nieuwsbrief.

Couronne met abrikozen

Couronne maken met abrikozen en marsepein

5 van 1 stem
GangBrood, Koek en gebak

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 2 uur
bereiding 30 minuten
totaal 2 uur 30 minuten

12 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gr patentbloem plus extra om te bestuiven
  • 5 gr zout
  • 7 gr droge gist = 1 zakje
  • 50 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 135 ml volle melk warm, niet heet
  • 1 medium ei op kamertemperatuur, losgeklopt

Vulling

  • 90 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 70 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gr gedroogde abrikozen gehakt en in 150 ml sinaasappelsap geweekt
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 35 gr bloem
  • 60 gr rozijnen
  • 65 gr walnootstukjes
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 200 gr marsepein

Om af te maken

  • 50 gr abrikozenjam
  • 100 gr poedersuiker gezeefd
  • 25 gr amandelschaafsel

  • Om het deeg te maken doe je de bloem in een grote mengkom. Voeg het zout aan een kant en de gist aan de andere kant. Voeg de zachte boter, melk en het ei toe en meng het deeg met je vingers. Gebruik ze hierbij als een soort schepje totdat je al de bloem van zijkanten van de kom hebt gemengd. Blijf kneden tot je een zachte bal deeg hebt.
  • Stort het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het door voor 10-12 minuten. Het deeg zal in het begin wat nat zijn, maar blijf kneden tot je een zacht, glad oppervlak hebt. Zodra het zacht en zijde-achtig voelt doe je het deeg over in een kom die je licht invet met wat olie. Dek af met een droge theedoek en laat het op een warme plek rijzen voor ongeveer een uur of tot het brooddeeg in volume verdubbeld is.
  • Terwijl het deeg rijst maak je de vulling. Doe de zachte boter, suiker, uitgelekte abrikozen, bloem, rozijnen, walnoten en sinaasappelrasp in een kom en meng dit goed door. Zet apart tot je het nodig hebt.
  • Leg het gerezen deeg op een licht bebloemd aanrecht. Probeer het zonder de lucht eruit te stompen, uit te rollen tot een rechthoek van ongeveer 25 x 33 cm. Draai het deeg zo, dat je een van de lange kanten het dichts bij jou hebt.
  • Verdeel het abrikozenmengsel gelijkmatig over het deeg.
  • Rol de marsepein op een met bloem bestoven oppervlak dun uit en leg dit op het abrikozenmengsel
  • Rol het dan op als een Zwitserse rol en probeer dit zo strak mogelijk te doen. Je rolt het dus in de lengte op zodat je zometeen een lange rol hebt. Zorg dat de naad goed dicht zit. Doe dit met je handen eventueel dichtknijpen.
  • Snij de rol in de lengte doormidden terwijl je één kant niet helemaal doorsnijdt. Dat maakt het makkelijker om het brood te vormen.
  • Vlecht de twee repen deeg nu samen. En rol dit vervolgens op tot de ‘kroon’. Verplaats je deeg nu voorzichtig naar een klaarstaande bakplaat met bakpapier.
  • Dek het deeg af met een grote plastic zak en laat het zo nog eens 30-45 minuten rijzen tot het deeg terugveert als je het lichtjes met een vinger inprikt.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Zodra de couronne klaar is om te bakken, haal je het plastic van de bakplaat af en je bakt het brood in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rek.
  • Verwarm de abrikozenjam lichtjes met een klein beetje water en haal dan door een zeef. Bestrijk het warme brood hiermee als een glazuur. Meng de poedersuiker met genoeg water om een dunne icing te maken. Drizzle dit over het brood en serveer met het geroosterde amandelschaafsel. Laat afkoelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.