Simone's Kitchen

Snel kerstbrood uit de koekenpan

Kerstbrood uit de koekenpan

Snel kerstbrood uit de koekenpan

Een echt goede kerststol heb ik nog niet gebakken moet ik eerlijk bekennen. Misschien dat ik me daar dit jaar eens aan ga wagen. Net als een ander project waar ik op 15 december meer over ga vertellen. Het is onderdeel van de eerste Daring Kitchen challenge!

Maar goed terug naar dit kerstbrood uit de koekenpan. Het idee werd geboren doordat ik ooit een pittig brood uit de koekenpan maakte. Wat superlekker was en makkelijk. En ook nog eens snel.

kerstbrood uit de koekenpan

Kruising tussen een brood en een cake

Ik veranderde het recept zodat het nu een soort kruising is geworden tussen een kerstbrood en een kerstcake. Maar wel heel lekker! Dus wil je nog last minute een kerstbrood maken en je hebt geen tijd of zin om een echte kerststol te bakken? Probeer dan eens het kerstbrood uit de koekenpan!

Aandachtspuntjes

Een paar dingen om rekening mee te houden als je het kerstbrood uit de koekenpan gaat maken. Ten eerste is het handig om te zorgen dat je koekenpan niet al te heet is als je het beslag erin doet. Die van mij was eigenlijk net een tikkie te heet en dan wordt de onderkant zwart. Dat komt door de hoeveelheid suikers die erin zitten van de honing, cranberries en marsepein.

kerststolcake

Dus zet de pan niet te hoog en laat het even kort bakken voor je het geheel de oven in schuift.

Welk gedroogd fruit je gebruikt in het kerstbrood uit de koekenpan is een beetje afhankelijk van wat je nog hebt liggen en van wat je lekker vindt. In dit geval koos ik voor gedroogde cranberries en abrikozen. Verse cranberries is misschien nog wel een beter idee. Dat ga ik een volgende keer proberen.

Die zijn wel iets zuurder dus kan zijn dat je dan een tikkie suiker nodig hebt in het beslag om dat uit te balanceren. Ik ga het proberen en zal het dan hieronder laten weten hoe het is gelukt.

Serveren

Het kerstbrood uit de koekenpan kun je vervolgens serveren met lekker dik roomboter en nog een vleugje poedersuiker eroverheen. Ik heb het niet uitgeprobeerd maar gek genoeg denk ik dat het ook heel lekker is met iets hartigs erbij.

Kerstbrood uit de koekenpan
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kerstbrood uit de koekenpan

Een kruising tussen een kerststol en een kerstcake is dit snelle kerstbrood
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 15 gr bakpoeder = 1 zakje
  • ¼ tl zout
  • 140 gr cranberries en fijn gesneden abrikozen
  • 100 gr marsepein in kleine blokjes gesneden
  • 300 ml melk
  • 8 el honing
  • 2 eieren
  • 90 gr roomboter gesmolten
  • 1 el koekkruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Je kunt dit brood bakken in een ovenbestendige koekenpan. Dat is de makkelijkste manier.
  • Doe bloem, bakpoeder, zout en koekkruiden in een kom en meng dit door.
  • Voeg het gesneden gedroogde fruit toe en de stukjes marsepein. Meng dit even goed door zodat alle stukjes wat van de bloem krijgen.
  • Voeg de eieren, melk, honing en gesmolten boter erdoor en roer even goed door tot het gemengd is. Roer niet te lang.
  • Verhit ondertussen een koekenpan op het vuur met ruim boter.
  • Giet je beslag in de koekenpan en bak even kort. Zet dan in de oven en laat voor 20 minuten bakken of tot gaar en goudbruin.
  • Serveer met roomboter.
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: kerst, kerststol

Voedingswaarde

Calorieën: 574kcal, Koolhydraten: 93g, Eiwit: 11g, Vet: 19g, Verzadigd vet: 9g, Cholesterol: 89mg, Natrium: 177mg, Kalium: 476mg, Vezels: 3g, Suiker: 48g, Vitamine A: 552IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 210mg, Ijzer: 4mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.