Snel pittig brood uit de koekenpan
Wil je een snel brood maken? Probeer dan eens dit heerlijke recept voor een snel pittig brood uit de koekenpan met chipotle. Geen tijd nodig om te rijzen en je kunt er oneindig mee variëren.
Brood bakken maar dan makkelijk
Ja brood bakken… het lijkt erop dat heel Nederland massaal aan het brood bakken is geslagen, getuige het gebrek aan gist in de supermarkt. Blijkbaar is het nog wel te vinden bij de lokale molens, maar als dat niet lukt? Kun je dit alsnog maken want gist heb je hier zeker niet bij nodig!
Even roeren en klaar
Voor dit pittige brood heb je een lepel nodig, een pan en dat is het ongeveer. Je roert alles door elkaar, giet het in een loeihete pan en je brood is er al bijna. Even rustig laten garen en je kunt het eten. Ik vind dit echt een van de lekkerste broden ever.
Ondanks dat het dus super eenvoudig is. Als rijsmiddel gebruik je bakpoeder en je bakt hem af in de oven.
Gietijzeren pan
Ik geef de voorkeur aan het bakken van dit pittige brood om het in een gietijzeren pan te doen. Dat geeft het beste resultaat. De pan die ik gebruik is 24 cm in diameter. Het brood is afgeleid van een chipotle brood dat ik ooit maakte ergens in 2014 geloof ik. Het is niet mega lang houdbaar, maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat het de volgende dag een kick-ass tosti is.
Het is natuurlijk plat dus dat maakt het al meteen handig in een tosti apparaat. Of ik bedoel eigenlijk zo’n paninitoaster, want een tosti apparaat lukt natuurlijk niet. Snij het brood open, beleg met allerlei lekkers en rooster in de oven of onder het panini apparaat en smullen maar. Dat is misschien nog lekkerder dan vers uit de oven.
Wat gaat er allemaal in het pittige brood uit de koekenpan
- bloem
- bakpoeder
- zwarte peper
- zout
- yellow curry pasta
- verse koriander
- gedroogde cranberries
- melk
- honing
- ei
- roomboter
- plantaardige olie
Vervangingen
- De bloem en bakpoeder kun je vervangen voor zelfrijzend bakmeel. De gele curry pasta kun je vervangen door elke andere curry pasta. Hou er wel rekening mee dat sommige pasta’s veel pittiger zijn dan andere. Dit verschilt per merk.
- Melk kan vervangen worden voor amandelmelk of willekeurig welke andere melksoort. Kokosmelk (uit blik) kan hier ook gebruikt worden.
- De honing kun je vervangen door ahornsiroop of vergelijkbaar.
- Roomboter kun je vervangen voor een plantaardige boter als je dat wilt.
Heerlijk bij een curry
Dit pittige brood is bij uitstek geschikt om te eten bij een lekkere soep of bij een stevige curry om te dippen. Of eet het gewoon zo, warm uit de oven.
Dit brood is heel lekker om te serveren bij een curry maaltijd, maar je kunt het ook goed serveren om mee te dippen zoals bijvoorbeeld met een lekkere hummus.
Het zal misschien een minder krokante korst hebben, maar ik vermoed dat het ook in een gewone koekenpan wel lukt. Ik heb dit zelf niet uitgeprobeerd maar gewoon doen zeg ik.
Je kunt hier van alles voor gebruiken. Ik heb hier een eetlepel curry pasta gebruikt, maar je kunt ook 1 of 2 chipotle pepers (in adobosaus) gebruiken. Snij die dan heel fijn en voeg ze toe aan het beslag.
Ja dat kan prima. Ik vind het lekker omdat het ook een beetje een zoet smaakje geeft, maar je kunt ze vervangen voor rozijnen of helemaal weglaten.
Zoete variant
Het grappige van dit lekkere brood is, dat je er echt heel veel variaties mee kunt maken. Ik maakte er bijvoorbeeld al een keer een soort kerststol van uit de koekenpan. Nee het lijkt niet perse op een echte stol maar is wel een prima alternatief. Je kunt dus echt heel goed allerlei variaties maken op dit thema.
Pittig snel brood uit de koekenpan
Benodigdheden
- gietijzeren pan 24 cm
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zwarte peper
- 1/4 tl zout
- 1 el yellow curry pasta ik gebruikte koh thai
- 2 el verse koriander gehakt
- 70 gr gedroogde cranberries
- 150 ml melk
- 2 el honing
- 1 ei licht geklopt
- 45 gr roomboter gesmolten
- 1 el plantaardige olie
Instructies
- Dit brood is het makkelijkste om te bakken in een gietijzeren koekenpan van 24 cm doorsneden. Het is een relatief plat brood. Hoe kleiner de pan, hoe dikker het brood wordt.
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Zeef bloem en bakpoeder in een kom en voeg peper en zout toe. Roer de currypasta en verse koriander in een andere kom goed door.
- Voeg de cranberries toe aan het bloemmengsel en roer even door met een lepel, tot alle cranberries een beetje bloem om zich heen hebben. Klop de melk, honing en ei in een aparte kom en roer de currypasta erdoor. Smelt de boter in een pannetje en voeg toe. Doe het hele mengsel bij de bloem en roer door tot het net gemengd is. Overmix het niet.
- Laat een eetlepel olie goed heet worden in de koekenpan. Als je het deeg erin doet moet het sissen. Zet het vuur uit, schuif de koekenpan in de oven en bak 15-30 minuten, of tot het midden terugveert als je er zachtjes op duwt. Het brood moet goudbruin zijn en krokant aan de randjes. Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rek.
- Snijd het pas als het volledig is afgekoeld.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.