Simone's Kitchen

Snel pittig brood uit de koekenpan

Snel pittig brood uit de koekenpan

Brood bakken maar dan makkelijk

Ja brood bakken… het lijkt erop dat heel Nederland massaal aan het brood bakken is geslagen, getuige het gebrek aan gist in de supermarkt. Blijkbaar is het nog wel te vinden bij de lokale molens, maar als dat niet lukt? Kun je dit alsnog maken want gist heb je hier zeker niet bij nodig!

Foto:Saskia Lelieveld

Even roeren en klaar

Voor dit pittige brood heb je een lepel nodig, een pan en dat is het ongeveer. Je roert alles door elkaar, giet het in een loeihete pan en je brood is er al bijna. Even rustig laten garen en je kunt het eten. Ik vind dit echt een van de lekkerste broden ever.

Ondanks dat het dus super eenvoudig is. Als rijsmiddel gebruik je bakpoeder en je bakt hem af in de oven.

Gietijzeren pan

Ik geef de voorkeur aan het bakken van dit pittige brood om het in een gietijzeren pan te doen. Dat geeft het beste resultaat. De pan die ik gebruik is 24 cm in diameter. Het brood is afgeleid van dit chipotle brood dat ik ooit maakte ergens in 2014 geloof ik. Het is niet mega lang houdbaar, maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat het de volgende dag een kick-ass tosti is.

Foto Saskia Lelieveld

Het is natuurlijk plat dus dat maakt het al meteen handig in een tosti apparaat. Of ik bedoel eigenlijk zo’n paniniding, want een tosti apparaat lukt natuurlijk niet. Snij het brood open, beleg met allerlei lekkers en rooster in de oven of onder het panini apparaat en smullen maar. Dat is misschien nog lekkerder dan vers uit de oven.

Heerlijk bij een curry

Dit pittige brood is bij uitstek geschikt om te eten bij een lekkere soep of bij een stevige curry om te dippen. Of eet het gewoon zo, warm uit de oven.

Snel brood uit de koekenpan
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pittig snel brood uit de koekenpan

Bereidingstijd: 30 min
Porties: 1 brood

Benodigdheden

  • gietijzeren pan 24 cm

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/4 tl zout
  • 1 el yellow curry pasta ik gebruikte koh thai
  • 2 el verse koriander gehakt
  • 70 gr gedroogde cranberries
  • 150 ml melk
  • 2 el honing
  • 1 ei licht geklopt
  • 45 gr roomboter gesmolten
  • 1 el plantaardige olie

Instructies

  • Dit brood is het makkelijkste om te bakken in een gietijzeren koekenpan van 24 cm doorsneden. Het is een relatief plat brood. Hoe kleiner de pan, hoe dikker het brood wordt.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Zeef bloem en bakpoeder in een kom en voeg peper en zout toe. Roer de currypasta en verse koriander in een andere kom goed door.
  • Voeg de cranberries toe aan het bloemmengsel en roer even door met een lepel, tot alle cranberries een beetje bloem om zich heen hebben. Klop de melk, honing en ei in een aparte kom en roer de currypasta erdoor. Smelt de boter in een pannetje en voeg toe. Doe het hele mengsel bij de bloem en roer door tot het net gemengd is. Overmix het niet.
  • Laat een eetlepel olie goed heet worden in de koekenpan. Als je het deeg erin doet moet het sissen. Zet het vuur uit, schuif de koekenpan in de oven en bak 15-30 minuten, of tot het midden terugveert als je er zachtjes op duwt. Het brood moet goudbruin zijn en krokant aan de randjes. Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rek.
  • Snijd het pas als het volledig is afgekoeld.
Gang: Brood
Trefwoord: brood, koekenpan

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!