Simone's Kitchen

Meerzaden brood – Bakken met Esmee

Meerzaden brood bakken | simoneskitchen.nl

Je kent wel een beetje mijn historie als het gaat om brood bakken, toch? Het is niet dat ik het nooit geprobeerd heb, maar brood en ik, lijken niet op zulke hele goede voet te staan. Ik ben gek op brood. Ik zou kunnen overleven op een dieet van brood alleen als dat ooit nodig mocht zijn (niet dat ik dat zou willen maar als het zou moeten…) Ik had al eerder een complete puinhoop gemaakt van Esmee’s brioche (van het blog Es Factory) en Esmee, aardig persoon die ze is, bood aan om een baksessie bij haar thuis te organiseren.

Esmee en ik hadden al veel contact via twitter gehad en we konden het goed vinden met elkaar maar nog nooit in levende lijve ontmoet. Nu laat ik je zeggen dat ze in het echt nog veel leuker is als online… 😉

Brood bakken | simoneskitchen.nl

We hadden een enorme hoop lol die dag. We konden niet stoppen met kletsen over van alles en nog wat en tussendoor werd er serieus gebakken. Nou ja, om heel eerlijk te zijn deed Esmee al het bakken en vroeg ik een eindeloze reeks met wetenswaardigheden over brood. Maar ik was meteen fan van haar manier van bakken… Mijn soort bakken zullen we maar zeggen… Nadat ik al eerder een broodcursus had gevolgd en een workshop bij Levine en nu dan uitgebreid heb staan kijken hoe Esmee brood bakt ben ik eraan toe om er zelf weer eens in te duiken.

Wat hebben we gemaakt? We bakten twee soorten fougasse, eentje met olijf en eentje met ansjovis. De versie met olijven was zo lekker dat hij het bijna niet tot aan huis redde, maar we hadden het diezelfde avond nog voor diner. De andere ligt in de vriezer dus ik kan je pas vertellen hoe die smaakt nadat ik hem gegeten heb. Maar dat gaat niet lang duren!

Brood bakken | simoneskitchen.nl

We maakten walnoten brood en hazelnoot brood en ik heb een berg deeg mee naar huis genomen voor meerzaden brood van een van de boeken van Peter Reinhart. En dat is het brood waar ik het recept hier aan je ga vertellen. Ik heb nog niet alle broden gegeten aangezien we welgeteld 8 stuks hebben gemaakt! Wow… Hoezo productie draaien… En van de walnoot broden is verorberd en jee, die is echt lekker! En terwijl ik zo aan het kletsen was met Esmee ben ik er eindelijk achter dat het niet zozeer het brood maken op zich is wat bij mij fout gaat maar het is mijn ongeduldige aard. Brood bakken vergt nu eenmaal tijd en een beetje liefde.

meerzaden brood bakken | simoneskitchen.nl

Levine had me al laten zien dat het echt niet zo eng was eigenlijk, maar toch… het helpt altijd om dingen te herhalen toch? Plus dat ik nu tenminste wat fatsoenlijk meel heb om brood te maken want de standaard bloem in de supermarkt is niet het beste broodbloe heb ik begrepen. O en voor lunch hadden we waanzinnig lekkere bagels. Ik moet haar nog vragen voor het recept daarvan, want die wil ik zeker nog zelf gaan proberen te maken. Hmm, ik denk dat we nog een afspraak moeten plannen! Geweldig ook die beestenboel… De enigszins overactieve Pumba, de pup (zie je hem zitten in de stoel hieronder? Hilarisch toch?) de twee schattige kittens en de drie oudere katten. O en laat ik de schildpadden niet vergeten!)

20120711-_MG_3534

Meerzadenbrood
Ingredienten
  • 638 g ongebleekte brood bloem 5 cups
  • 85 g volkoren bloem of roggebloem 2/3 cups
  • 56.5 g sesam zaadjes 1/2 cup
  • 28.5 g zonnebloem zaad licht geroosterd, 1/3 cup
  • 28.5 g pompoen zaad licht geroosterd, 1/3 cup
  • 28.5 g lijnzaad 3 el
  • 17 g zout 2 1/4 tsp
  • 14 g instant gist 1,5 tbsp
  • 56.5 g honing 3 tbsp
  • 340 g lauwwarm water 1,5 cup
  • 170 g lauwwarme karnemelk of een andere melk of yoghurt 3/4 cup
  • Optioneel
  • Sesamzaad of maanzaad ter decoratie
Instructies
  1.  
  2. Combineer de bloemsoorten, zout, zaden, gist, honing, water en karnemlk in een mengkom. Als je een mixer gebruikt, neem dan de paddle haak en meng op de laagste stand voor 2 minuten. Als je met de hand kneed, roer het dan eerst door met een houten lepel en kneed dan tot het een plakkerig, grof en rommelig deeg is.
  3. Ga over op de deeg haak en meng op medium-lage snelheid of ga door met het kneden met de hand voor 4-5 minuten, voeg bloem toe indien nodig om de deegbal samen te houden maak zorg ervoor dat het deeg zacht en kleverig blijft.
  4. Als het deeg te stijf is voeg dan een beetje meer water toe. Doe het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak. Esmee gebruikt hiervoor olie wat ervoor zorgt dat je niet eeuwig bloem toe blijft voegen aan het deeg. Werkt prima!
  5. kneed licht met de hand voor ongeveer 3 minuten. Deeg moet zacht en een beetje plakkerig zijn maar moet mooi samen komen om een zachte soepele bal te vormen
  6. Doe het deeg over in een schone, licht geoliede kom, dek af met plastic folie en zet in de koelkast tot de volgende ochtend of tot 4 dagen (als je van plan bent om het deeg in gedeeltes te bakken verspreid over meerdere dagen kun je het alvast portioneren en in een of twee geoliede kommen doen)
  7. Verwijder het deeg van de koelkast ongeveer 2 uur voor je van plan bent om te gaan bakken. Vorm het koude deeg in een of meerdere broden. Bestrijk de bovenkant met water en besprenkel met sesamzaad of maanzad (voor een glimmender korst en een betere plakbaarheid kun je met eiwit bestrijken ipv water)
  8. Besproei met wat olie en bedek losjes met plastic folie. Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen voor 1,5 – 2 uur tot het 1,5 keer zo groot is geworden
  9. Ongeveer 15 minuten voor het bakken, verwarm je de oven voor op 177 C.
  10. Bak de broden 20 minuten, roteer dan de bakplaat. De totale baktijd is 45-55 minuten voor broen en 20-25 minuten voor kleinere broodjes. Het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt als je op de bodem klopt. Kern temperatuur van het brood moet 85 c zijn in het midden.
  11. Laat afkoelen op een rek voor minimaal 20 minuten voor broodjes en een uur voor grotere broden voordat je het snijd en serveert
  12.  

 

Delen is fijn!

4 comments

  1. Avatar

    Hoi Simone,
    Het lijkt me een heerlijk brood, ga het zeker maken….alleen…..Kerntemp 85 is echt te laag volgens alle boeken (ken jouw boek niet 😉 ) Ook Levine geeft altijd 95 graden aan…Zo zonde als het niet gaar zou zijn.
    Grtjs Ing

    • Simone van den Berg

      Hè Ing! Haha. Nou in mijn boek staat niks over kerntemperatuur hoor. Ben een drama met brood bakken. Vandaar dat ik dit met Esmee maakte. Maar het is alweer 5 jaar geleden. Ik zou uitgaan van wat Levine zegt. Ga ik het ook aanpassen in het recept!

  2. Avatar

    Oeps….ik kwam het vandaag pas tegen op FB….vandaar mijn reactie 😉 Dit in het kader van beter laat dan nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!