Ik heb zelf baguette gemaakt!! Bakken met Paul Hollywood
Ik kreeg het boek van Paul Hollywood (Bakken met Paul Hollywood ) op de mat vorige week en echt, als je door het boek bladert wil je het liefst alle recepten maken. Ik wel in ieder geval. Misschien zonder de zuurdesem. Zuurdesem en ik gaan niet zo goed samen… Maar ik heb het pas één keer geprobeerd dus misschien is dat de reden en baart de – welbekende – oefening toch kunst.
Maar dat even terzijde.
Nu heb ik altijd al een keer stokbrood zelf willen maken. Dus toen ik baguette in het boek tegen kwam wist ik wat het ging worden. Nu is een baguette niet helemaal hetzelfde als een stokbrood (dunner enzo) maar dat mocht de pret niet drukken.
We hadden bovendien die avond een BBQ met vrienden dus bij uitstek de gelegenheid om zelf stokbrood te maken.
Stokbrood deeg is vrij nat deeg en Paul raadt ons aan om dat in een mixer/keukenmachine te maken. Ik heb tot nu toe niet de beste ervaringen met de mixer en brooddeeg. Ik vind het vaak toch niet helemaal lekker kneden. Het deeg draait om de haak heen en uiteindelijk sta ik dan toch met de hand te kneden. Dit keer heeft mijn kitchenaid dus wel al het kneden gedaan. Het deeg is wat natter dus dat gaat wat beter, maar als ik kijk naar het eindresultaat dan denk ik dat het nog iets langer had gemoeten.
Alhoewel het heerlijk was dus in die zin geslaagd!
Ook qua type bloem zijn de meningen verdeeld; ik gebruikte dit keer gewone patentbloem uit de winkel omdat mijn goede bloem op was en dat was nog niet zo slecht, maar ben wel benieuwd naar het verschil met bloem van de Zuydmolen. Dat ga ik zeker binnenkort proberen.
Mijn vormingskunsten lieten ook wat te wensen over dus de baguette had hier en daar wat vreemde vormen, maar lekker ambachtelijk toch? 🙂
Het boek staat verder vol met stapels geweldige broden en ik denk maar zo dat mijn volgende project krentenbollen worden. Dat zijn van die standaard dingen die ik altijd al eens zelf heb willen maken. Stokbrood ga ik ook nog proberen want baguette is wel erg smal hoor… Lekker en heerlijk knapperig en alles is schoon opgegaan!
Bakken met Paul Hollywood is uitgegeven door GoodCook en is verkrijgbaar in boekwinkels en bij bol.com voor 24,95.
Baguette
Ingrediënten
- 500 gr patentbloem plus extra om te bestrooien
- 10 gr zout
- 10 gr droge gist
- 370 ml koud watter
- olijfolie om te kneden
Instructies
- Vet een vierkante bak in met een inhoud van 2-3 liter met olie (het is belangrijk voor het vormen van het deeg dat het vierkant is)
- Doe de bloem, het zout en de gist in een kom van een mixer met een deeghaak. Let op dat je de zout en de gist niet op elkaar doet maar doe dat elk aan een kant van de kom. Voeg ¾ van het water toe en meng op lage snelheid tot het deeg samen komt. Voeg dan de rest van het water toe en kneed het in de machine voor 5-7 minuten op medium snelheid. Het deeg moet glanzend en elastisch zijn als je klaar bent.
- Leg het deeg in de geoliede bak, dek af met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen tot minimaal twee keer in formaat toegenomen.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Sprenkel wat olijfolie op het aanrecht en leg hier voorzichtig het deeg op. Sla het niet terug maar behandel het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het deeg blijft zitten.
- Verdeel het deeg in 4-5 stukken en vorm van elk stuk een ovaal door het deeg iets plat te drukken en de uiteinden naar binnen te vouwen. Rol ze dan op tot een worst. De bovenkant moet glad zijn met een naad over de lengte van de onderkant.
- Rol nu elke worst met je handen vanuit het midden uit tot de lengte van je bakplaten.
- Leg 2 of 3 baguettes op elke bakplaat. Doe de platen in een schone plastic zak en laat het deeg ongeveer 1 uur narijzen tot het tenminste is verdubbeld in grootte en snel terugveert als je er met een vinger opdrukt. Verwarm intussen de oven op 220 C en zet onder de oven een braadslede om mee te verwarmen.
- Bestrooi de baguette als ze gerezen en luchtig zijn met bloem. Kerf ze dan 3 keer over de lengte in met een scheermesje of een zeer scherp mes. Vul de braadslede met heet water om stoom te creeeren en zet het brood in de oven. Bak 25 minuten of tot de baguettes goudbruin zijn en licht glanzen. Laat afkoelen op een rooster
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Er wordt wat afgeprutst in dit land.
Is dit vers gist of gedroogd?
Dit is gedroogde gist!
Hoe kan ik deze nu gemist hebben? Ik wil nu ook stokbrood bakken. Heb nog spik splinter nieuwe rijsvormen voor stokbrood liggen.
Ja was echt lekker. En smaakt zeker naar meer dus er gaan nog veel broden van meneer Paul volgen!
Woaaah, wat cool zeg! Zelf gewoon stokbrood maken. Ik zou echt trots zijn haha. Was het gelukt in de KitchenAid? Ik kan niet wachten om mijne uit te proberen. Of lukt het normaal niet met dat apparaat?
Het stokbrood ziet er echt uit zoals in Frankrijk! Lekker.
Ik heb zijn serie gezien die hier bij hoorde op de BBC en hij kan echt BROOD bakken. Ik moet ook altijd vreselijk om hem lachen maar wat hij maakt is inspirerend. En het brood ziet er heerlijk uit hoor, ik doe het je niet na!
Liefs Suus
Oo ik wist niet eens dat er een serie bij hoorde! Jammer, dat had ik wel willen zien!
Ik bak altijd mijn brood, maar deze staan al een tijdje op mijn lijstje van ooit nog maken. Maar met dit recept zal het zeker gaan lukken. Lekker in het weekend
Absoluut Nicole en eigenlijk best makkelijk. Dat beetje wachten dat kost verder nauwelijks tijd.. 😉
Nou, ik vind jouw baguette er fantastisch uitzien hoor !
Zo fantastisch dat ik dit recept vast en zeker ook een ga uitproberen. Dank je wel voor de aanstekkelijkheid 😉
Ben benieuwd hoe het je bevalt Peggy!
Ziet er mooi uit! Heel handig als je je eigen brood kan maken!
ja en zo leuk om te doen!
Ze zien er schitterend uit! Ik ga vandaag beginnen met een zuurdesemstarter… Ben benieuwd 🙂
O ben heel benieuwd hoe dat afloopt!
Ik ook! Ik gebruik het recept van Paul Hollywood voor de starter, daar moet geraspte appel in. Wat ik nogal spannend vind, maar hij weet er meer van dan ik!
Nou dat is toevallig dat las ik vanmorgen ook nog ergens (en niet in het boek van Paul) Succes in ieder geval!
Haha, wat een enthousiaste titel! 🙂
Volgens mij is er niets mis met je vormingskunsten hoor! 😉 Ze zien er heerlijk uit!
Dank je wel Maaike! Ze waren ook heerlijk hoor!
Ik las dat die plastic bak regelmatig nodig was bij zijn recepten. Die moet ik nog even regelen. 😉
Maar ze zien er super uit!!
Ja, al vraag ik me wel af wat nou het verschil is met een ronde bak dus ik ga dat toch (eigenwijs he) binnenkort een keer in een ronde doen!
Nou, hij schrijft dat het deeg dan al zo’n beetje in de juiste vorm is. Makkelijker om het daarna verder in vorm te krijgen. 😉
Nou dat van die juiste vorm vind ik dan wel een beetje tegen vallen maar dat kan aan mij of aan de bak liggen!