Simone's Kitchen

Ik heb zelf baguette gemaakt!! Bakken met Paul Hollywood

zelf stokbrod maken | simoneskitchen.nl

Ik kreeg het boek van Paul Hollywood (Bakken met Paul Hollywood ) op de mat vorige week en echt, als je door het boek bladert wil je het liefst alle recepten maken. Ik wel in ieder geval. Misschien zonder de zuurdesem. Zuurdesem en ik gaan niet zo goed samen… Maar ik heb het pas één keer geprobeerd dus misschien is dat de reden en baart de – welbekende – oefening toch kunst.
Maar dat even terzijde.
Nu heb ik altijd al een keer stokbrood zelf willen maken. Dus toen ik baguette in het boek tegen kwam wist ik wat het ging worden. Nu is een baguette niet helemaal hetzelfde als een stokbrood (dunner enzo) maar dat mocht de pret niet drukken.
We hadden bovendien die avond een BBQ met vrienden dus bij uitstek de gelegenheid om zelf stokbrood te maken.

Stokbrood maken | simoneskitchen.nl
Stokbrood deeg is vrij nat deeg en Paul raadt ons aan om dat in een mixer/keukenmachine te maken. Ik heb tot nu toe niet de beste ervaringen met de mixer en brooddeeg. Ik vind het vaak toch niet helemaal lekker kneden. Het deeg draait om de haak heen en uiteindelijk sta ik dan toch met de hand te kneden. Dit keer heeft mijn kitchenaid dus wel al het kneden gedaan. Het deeg is wat natter dus dat gaat wat beter, maar als ik kijk naar het eindresultaat dan denk ik dat het nog iets langer had gemoeten.
Alhoewel het heerlijk was dus in die zin geslaagd!

Zelf stokbrood maken | simoneskitchen.nl

Ook qua type bloem zijn de meningen verdeeld; ik gebruikte dit keer gewone patentbloem uit de winkel omdat mijn goede bloem op was en dat was nog niet zo slecht, maar ben wel benieuwd naar het verschil met bloem van de Zuydmolen. Dat ga ik zeker binnenkort proberen.
Mijn vormingskunsten lieten ook wat te wensen over dus de baguette had hier en daar wat vreemde vormen, maar lekker ambachtelijk toch? 🙂

Het boek staat verder vol met stapels geweldige broden en ik denk maar zo dat mijn volgende project krentenbollen worden. Dat zijn van die standaard dingen die ik altijd al eens zelf heb willen maken. Stokbrood ga ik ook nog proberen want baguette is wel erg smal hoor… Lekker en heerlijk knapperig en alles is schoon opgegaan!

Bakken met Paul Hollywood is uitgegeven door GoodCook en is verkrijgbaar in boekwinkels en bij bol.com voor 24,95.

paulhollywood

Print recept Pin recept
3 van 2 stemmen

Baguette

Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 3 uur 25 min

Ingrediënten

 • 500 gr patentbloem plus extra om te bestrooien
 • 10 gr zout
 • 10 gr droge gist
 • 370 ml koud watter
 • olijfolie om te kneden

Instructies

 • Vet een vierkante bak in met een inhoud van 2-3 liter met olie (het is belangrijk voor het vormen van het deeg dat het vierkant is)
 • Doe de bloem, het zout en de gist in een kom van een mixer met een deeghaak. Let op dat je de zout en de gist niet op elkaar doet maar doe dat elk aan een kant van de kom. Voeg ¾ van het water toe en meng op lage snelheid tot het deeg samen komt. Voeg dan de rest van het water toe en kneed het in de machine voor 5-7 minuten op medium snelheid. Het deeg moet glanzend en elastisch zijn als je klaar bent.
 • Leg het deeg in de geoliede bak, dek af met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen tot minimaal twee keer in formaat toegenomen.
 • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
 • Sprenkel wat olijfolie op het aanrecht en leg hier voorzichtig het deeg op. Sla het niet terug maar behandel het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het deeg blijft zitten.
 • Verdeel het deeg in 4-5 stukken en vorm van elk stuk een ovaal door het deeg iets plat te drukken en de uiteinden naar binnen te vouwen. Rol ze dan op tot een worst. De bovenkant moet glad zijn met een naad over de lengte van de onderkant.
 • Rol nu elke worst met je handen vanuit het midden uit tot de lengte van je bakplaten.
 • Leg 2 of 3 baguettes op elke bakplaat. Doe de platen in een schone plastic zak en laat het deeg ongeveer 1 uur narijzen tot het tenminste is verdubbeld in grootte en snel terugveert als je er met een vinger opdrukt. Verwarm intussen de oven op 220 C en zet onder de oven een braadslede om mee te verwarmen.
 • Bestrooi de baguette als ze gerezen en luchtig zijn met bloem. Kerf ze dan 3 keer over de lengte in met een scheermesje of een zeer scherp mes. Vul de braadslede met heet water om stoom te creeeren en zet het brood in de oven. Bak 25 minuten of tot de baguettes goudbruin zijn en licht glanzen. Laat afkoelen op een rooster

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

24 comments

 1. Ik las dat die plastic bak regelmatig nodig was bij zijn recepten. Die moet ik nog even regelen. 😉

  Maar ze zien er super uit!!

 2. Haha, wat een enthousiaste titel! 🙂

  Volgens mij is er niets mis met je vormingskunsten hoor! 😉 Ze zien er heerlijk uit!

 3. Ze zien er schitterend uit! Ik ga vandaag beginnen met een zuurdesemstarter… Ben benieuwd 🙂

 4. Ziet er mooi uit! Heel handig als je je eigen brood kan maken!

 5. Nou, ik vind jouw baguette er fantastisch uitzien hoor !
  Zo fantastisch dat ik dit recept vast en zeker ook een ga uitproberen. Dank je wel voor de aanstekkelijkheid 😉

 6. Ik bak altijd mijn brood, maar deze staan al een tijdje op mijn lijstje van ooit nog maken. Maar met dit recept zal het zeker gaan lukken. Lekker in het weekend

 7. Ik heb zijn serie gezien die hier bij hoorde op de BBC en hij kan echt BROOD bakken. Ik moet ook altijd vreselijk om hem lachen maar wat hij maakt is inspirerend. En het brood ziet er heerlijk uit hoor, ik doe het je niet na!

  Liefs Suus

 8. Woaaah, wat cool zeg! Zelf gewoon stokbrood maken. Ik zou echt trots zijn haha. Was het gelukt in de KitchenAid? Ik kan niet wachten om mijne uit te proberen. Of lukt het normaal niet met dat apparaat?

  Het stokbrood ziet er echt uit zoals in Frankrijk! Lekker.

 9. Hoe kan ik deze nu gemist hebben? Ik wil nu ook stokbrood bakken. Heb nog spik splinter nieuwe rijsvormen voor stokbrood liggen.

 10. Is dit vers gist of gedroogd?

 11. Er wordt wat afgeprutst in dit land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.