Welke pannen heb je echt nodig?

Welke pannen heb je nodig?

Woon je voor het eerst op jezelf en ga je de inventaris voor je keuken aanschaffen, dan kun je nogal overweldigd raken door het aanbod. Zoveel pannen, zoveel soorten servies, zoveel apparaten. Heb je deze allemaal nodig? Nee, dat heb je niet. Wat je nodig hebt, dat bepaal je namelijk helemaal zelf. Alhoewel je bijna alles dat te koop is vast en zeker goed kunt gebruiken, is het niet zo dat je niet zonder kan. Dat geldt ook voor pannen. Met een paar goede basisexemplaren kun je de meeste gerechten in de keuken prima bereiden. Uitbreiden kan vervolgens altijd nog.

Pannen om in te koken

Tenzij je van plan bent uitsluitend de magnetron of de frituurpan te gebruiken, zal je bij het aanschaffen van een inventaris voor de keuken een aantal kookpannen nodig hebben. Hoeveel dat er zijn, dat bepaal je grotendeels zelf. In principe is één exemplaar voldoende, maar bij het bereiden van uitgebreide gerechten kan dat wel krap worden. De meeste mensen kiezen ervoor om een set van twee tot vier pannen aan te schaffen.

Let op dat je kiest voor een klein exemplaar, bijvoorbeeld om een saus te bereiden of op te warmen, maar ook een grote, bijvoorbeeld om pasta of soep in te koken. Vul je dit eventueel aan met één of twee pannen die hier qua formaat tussenin zitten, dan zit je prima. Het is wel het overwegen waard om ook een steelpannetje aan te schaffen, of de kleinste maat kookpan hierdoor te vervangen. Dat werkt net wat lekkerder bij het koken van eieren of het bereiden van saus.

Pannen om in te bakken

Naast pannen om in te koken, heb je ook pannen om in te bakken nodig. Ook hier geldt dat je aan één exemplaar in principe voldoende hebt, maar dat net wat meer koekenpannen wel zo handig zijn. Een groot exemplaar, waar je een groter gerecht in kunt bereiden. Een middenmaat, om wat eitjes te bakken of pannenkoeken. En eventueel nog een kleintje, als je iets kleins bereidt. Dat scheelt meteen weer ruimte in je vaatwasser. Let er bij de aanschaf op dat je een beetje aardige kwaliteit kiest. Het liefst pannen waar de boel niet meteen in aanbakt, dat zou zonde zijn. Ook een stevige bodem is van belang, die garandeert dat je pan niet kromtrekt tijdens het gebruik.

Simpele pannenkoeken | simoneskitchen.nl

Voor alle pannen geldt dat je goed moet opletten of ze bij de warmtebron die je gebruikt passen. Er zijn pannen voor gas, maar bijvoorbeeld ook speciaal voor inductie. Het zou zonde zijn als je met de verkeerde thuis komt!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Bijenkorf

Delen is fijn!