Echt lekkere pannenkoeken horen toch wel thuis in het repertoire van – nou ja – van iedereen eigenlijk wel. Daarom vandaag een eenvoudig basisrecept voor pannenkoeken.

basisrecept pannenkoeken

Basisrecept pannenkoeken

Al van jongs af aan heb ik een zwak gehad voor pannenkoeken. We maakten ze thuis niet zo heel erg veel eigenlijk, maar als mijn vader dan eens op een zaterdag de keuken in dook voor een flinke stapel pannenkoeken, dan was het standaard feest. Mijn moeder bakte ze volgens mij nooit, maar het kan zijn dat mijn geheugen hier niet perse helemaal accuraat is.

Natuurlijk kun je zoveel soorten pannenkoeken bedenken als je zelf wilt. Sinds ik uit huis ben en de smaak van het bakken en koken zelf te pakken heb, zijn er al vele, vele pannenkoeken langs gekomen. Zo vind je hier onder andere bietenpannenkoekjes, pannenkoekjes met twee ingrediënten, hartige pannenkoekjes en nou ja, nog oneindig veel meer pannenkoek recepten. Een basisrecept voor pannenkoeken ontbrak echter nog.

basisrecept pannenkoeken

Bloem, melk en ei

Nu is een basisrecept voor pannenkoeken niet veel meer dan het combineren van bloem, melk en eieren. Snufje zout erbij en je bent zo goed als klaar om aan de slag te gaan met bakken. Het bakken van die pannenkoeken kun je natuurlijk doen in olie, maar eerlijk gezegd is boter altijd lekkerder.

Dan krijg je dat geweldige krokante randje wat je ook echt alleen bij hele verse pannenkoeken tegen komt. Superlekker en zo de moeite waard.

Voor het bakken van de pannenkoeken smelt je een klontje boter in een pan. Ik gebruik hier het liefst een crêpe-pan voor. Dit om de eenvoudige reden dat je die veel beter kunt omgooien. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt de pannenkoeken ook met een spatel omdraaien, maar hou je van omflippen dan is een crêpepan een aanrader.

Pannenkoeken met druipende stroop

Variaties

Heb je het basisrecept voor de pannenkoeken eenmaal onder de knie dan is het aanpassen een fluitje van een cent. Zo kun je deze pannenkoeken opfleuren met wat banaan, ananas, appel, spek, kaas of wat voor smaak je ook maar wilt. Je kunt er hartige pannenkoeken van maken of je kunt er zoete pannenkoeken van maken. De keus is groot!

pannenkoeken
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Basisrecept pannenkoeken

Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 10 pannenkoeken

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 1/8 tl zout
  • boter om in te bakken
  • eventueel kaneel of vanillesuiker als je zoete pannenkoeken wilt

Instructies

  • Zeef de bloem in een ruime kom, strooi het zout erbij en eventueel suiker of kaneel, maak een kuiltje in de bloem
  • Breek daarin de eieren en meng alles met een garde
  • Giet daar langzaam de helft van de melk bij, roer goed tot je een glad beslag hebt
  • Laat het beslag even rusten voor je gaat bakken.
  • Verhit een koekenpan op medium vuur en smelt hierin een klontje boter. Je eerste pannenkoek zal meestal iets te blond worden, maar die kun je dan gewoon meteen opeten. Schep elke keer een lepel van het beslag in je pan en draai die dan rond zodat het beslag de pan mooi bedekt. Draai om en bak de andere kant.
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: pannenkoek

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 116kcal, Koolhydraten: 18g, Eiwit: 5g, Vet: 3g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 1g, Cholesterol: 38mg, Natrium: 34mg, Kalium: 100mg, Vezels: 1g, Suiker: 3g, Vitamine A: 129IU, Calcium: 64mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!