Basisrecept glutenvrije wafels
Met dit lekkere basisrecept voor glutenvrije wafels kun je meteen aan de slag. Ze zijn al lekker zonder extra toevoegingen maar het recept is zo flexibel dat je er alle kanten mee op kunt.
Basisrecept voor glutenvrije wafels
Iedereen heeft in zijn of haar leven een aantal goede basisrecepten nodig. En dit basisrecept voor glutenvrije wafels is er daar een van. Nu hoeft niet iedereen perse glutenvrij te bakken natuurlijk, maar we kennen inmiddels denk ik allemaal wel mensen die om wat voor reden dan ook geen gluten willen of kunnen eten. En dan komt dit basisrecept natuurlijk heel handig van pas!
De basis
Wat gaat er in dit basisrecept glutenvrije wafels? Om te beginnen natuurlijk de volgende ingredienten:
- ei
- kokosmelk
- kokosolie
- ahornsiroop
- vanille
- amandelmeel
- tapioca
- baking soda
- bakpoeder
- zeezout
De tapioca kun je desgewenst vervangen voor arrowroot. De laatste is vaak wat makkelijker verkrijgbaar en de werking is hetzelfde. Het telt namelijk als de lijm in je wafels. Waar de gluten normaal gesproken gebruikt worden om de ingredienten aan elkaar te binden heb je hier wat anders nodig. Ik vind tapioca of arrowroot altijd fantastisch goed werken.
Ik gebruik hier amandelmeel, maar heb je een notenallergie dan kun je dit ook goed vervangen voor chufa of cassavemeel. Kokosmelk kun je vervangen voor amandelmelk en de ahornsiroop kun je vervangen voor honing of je kunt het helemaal weglaten. Dat is zeker ook een optie.
Beslag
Het maken van het beslag voor het basisrecept voor glutenvrije wafels is heel eenvoudig. Je mengt de droge ingrediënten, je mengt de natte ingrediënten en je voegt vervolgens die twee samen. Even doorkloppen en je bent klaar om ze te bakken.
Zorg er wel voor dat je je wafelijzer goed invet. Ik gebruik hier meestal wat gesmolten kokosolie voor en een kwastje. Maar een bakspray werkt ook prima. Het belangrijkste is dat je niet te snel je wafelijzer alweer open maakt. Laat ze even bakken. Het is eigenlijk net als met de eerste pannenkoeken. Althans bij mij is het vaak zo dat die eerste wafels er een beetje blekig uitkomen. Iets met geduld. Haha. Maar dat hoeft dus niet.
Basisrecept glutenvrije wafels
Benodigdheden
Ingrediënten
- 3 eieren
- 125 ml kokosmelk
- 6 el kokosolie gesmolten
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl vanille extract
- 130 gr amandelmeel
- 25 gr tapioca
- ½ tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zeezout
- Serveer met blauwe bessen en eventueel kokosrasp
Instructies
- In een mengkom combineer je de droge ingrediënten. (amandelmeel, tapioca, baking soda, bakpoeder en zout)
- Meng de natte ingrediënten in een andere kom samen (kokosmelk, vanille, kokosolie, ahornsiroop en de eieren) en klop even door.
- Doe de droge bij de natte ingredienten en klop tot een geheel.
- Verhit je wafelijzer en vet in met wat kokosolie.
- Bak de wafel goudbruin en gaar. Hoeveel wafels je eruit kunt halen is afhankelijk van je wafelijzer. Bij mij gingen er 8 wafels uit het beslag.
- Serveer de wafels met blauwe bessen en geraspte kokos.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.