Simone's Kitchen

Hartige wafels met zoete aardappel

zoete aardappel wafels

Hartige wafels met zoete aardappel

Deze heerlijke hartige wafels met zoete aardappel zijn een goed begin van de dag. Serveer ze met wat uitgebakken spek en een gebakken eitje erop en je hebt een volledige maaltijd.

De allereerste keer dat ik hartige wafels maakte was niet meteen een groot succes. Of eigenlijk mislukte het compleet, als ik dan eerlijk moet zijn. De wafels kwamen niet uit het apparaat en vielen in stukjes uit elkaar. De smaak was echter best wel ok. Maar het recept had nog wat werk nodig.

Glutenvrij

Ik vermoed dat ik in die tijd de hartige wafels probeerde te maken zonder gluten. Ik had nog niet helemaal door hoe ik dat moest doen. Haha. Deze hartige wafels met zoete aardappel zijn echter een succes. Ze zijn makkelijk om te maken en gebruiken voor de verandering helemaal geen meel. Geen enkele soort. Fijn voor de mensen die moe zijn van amandelmeel.

zoete aardappel wafels

Geen meel gebruikt

Toen ik ze in elkaar aan het draaien was had ik wel een beetje mijn twijfel. Want zou de mix wel bij elkaar blijven zitten in het wafelijzer? Zoals je kunt zien aan de foto ging dat eigenlijk wonderwel goed. Het zijn stevige wafels en gecombineerd met een lekker gebakken eitje en wat spek is dit echt een topper.

Nadat ik ze op de foto had gezet gingen ze dan ook grif naar binnen. Een paar dingen om rekening mee te houden:

Om te beginnen moet je zorgen dat de zoete aardappel zo min mogelijk vocht bevat. Er zit relatief weinig vocht in een zoete aardappel, als je het vergelijkt met een courgette bijvoorbeeld maar er komt toch nog wel wat uit. Laten uitlekken op een stuk keukenpapier na het raspen is een goed idee.

Vervolgens kun je de hartige wafels met zoete aardappel naar eigen wens invullen. Ik deed hier wat verkruimeld spek ook door het beslag. Vond ik heel erg lekker, maar je kunt deze wafels ook goed vegetarisch maken door het spek helemaal weg te laten.

Ik denk zelfs dat je er zoete wafels van zou kunnen maken door wat van de smaakmakers te wijzigen. Knoflook, peper en ui eruit en dan vervangen voor bijvoorbeeld wat koekkruiden of wat citroenrasp. Lijkt me ook erg lekker.

Terwijl ik dit zit te tikken komen er allerlei ideeën in mijn hoofd. Dus verwacht nog maar wat andere wafels in de komende periode! Ik vind het altijd zo lekker en makkelijk om te maken! Dus gewoon proberen deze hartige wafels met zoete aardappel!

zoete aardappel wafels
Print recept Pin recept
No ratings yet

Bacon en zoete aardappel hartige wafels

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 4 wafels

Benodigdheden

  • Wafelijzer

Ingrediënten

  • 300 gr geraspte zoete aardappel
  • 3 plakken ontbijtspek
  • 4 eieren
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl gehakte knoflook
  • ½ tl uienpoeder
  • 1 bosui
  • kokosolie om je wafelijzer in te smeren

Topping

  • Gebakken ei
  • Uitgebakken spek
  • Bosuitjes

Instructies

  • Laat eerst je geraspte zoete aardappel uitlekken op keukenpapier en knijp goed uit om overtollig vocht te verwijderen. Doe in een mengkom.
  • Bak het ontbijtspek uit tot goudbruin en krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Verkruimel het vervolgens.
  • Voeg nu de eieren toe, zout, peper, knoflook en de uienpoeder. Snij de helft van de bosui flink fijn en voeg dit ook toe.
  • Meng de zoete aardappel met je eimengsel en roer goed door. Het is niet echt een traditioneel beslag dus maak je geen zorgen. Het komt goed!
  • Verwarm je wafelijzer met wat olie.
  • Doe je beslag in het wafelijzer en bak de wafels tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer elke wafel met een gebakken ei erop, nog wat uitgebakken spek erbij en de andere helft van de bosui, gesneden
Gang: Ontbijt
Keuken: Glutenvrij, paleo

Voedingswaarde

Calorieën: 284kcal, Koolhydraten: 17g, Eiwit: 12g, Vet: 18g, Verzadigd vet: 6g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g, Transvet: 1g, Cholesterol: 226mg, Natrium: 629mg, Kalium: 412mg, Vezels: 2g, Suiker: 4g, Vitamine A: 10979IU, Vitamine C: 3mg, Calcium: 59mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.