Recent was het weer zo ver; ik moest een paar pannen vervangen in de studio. Een gemiddelde pan heeft daar een korter leven dan een pan die je in een standaard huishouden hebt. Niet alleen omdat het vaker wordt gebruikt maar ook omdat er niet altijd even goed met de pannen wordt omgegaan.

Het belang van een goede pan

Nu denk je misschien bij een pan om mee te koken (soeppan, steelpannetje ed.) dat je wel uit de voeten kunt met een goedkoop pannetje maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Als je weet waar je op moet letten dan is het maken van een goede keuze ook een stuk handiger. Ik ben fan van de pannen van de HEMA die niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en van goede kwaliteit voor een schappelijke prijs.

goede pannen

Prestaties van de pan

Een goede pan met een mooie dikke bodem zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Dat is handig maar ook belangrijk. Maak maar eens karamel in een pannetje met een dunne bodem. Dan weet je meteen wat ik bedoel. De suiker wordt onregelmatig verwarmd en het resultaat is heel lastig om goed te krijgen. Terwijl je met een goede pan dat probleem niet hebt.

De warmtegeleiding van een pan met een dikke bodem is beter en je voorkomt hotspots waardoor je eten niet aan de ene kant aanbrandt en aan de andere kant nog niet gaar is.

Duurzaamheid

Een goede pan gaat veel langer mee dan een goedkoop exemplaar. Ze zijn meestal gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrij staal, gietijzer of geanodiseerd aluminium. Hierdoor zijn ze bestand tegen slijtage en langdurig gebruik.

Gemak in de keuken

Goede pannen zijn vaak voorzien van handige handvatten en deksels die niet alleen goed sluiten maar ook ovenbestendig en vaatwasserbestendig zijn. Dat is handig en zorgt ervoor dat je sommige gerechten rechtstreeks in de pan kunt laten en in de oven kunt afbakken.

Welke pannen heb je nodig

Mooie pannen

Het is misschien niet het meest belangrijke maar ik kan ook wel blij worden van een mooie pan! Want het oog wil tenslotte ook wel wat. Maar ja zoals gezegd dat is wel het minst belangrijke argument om een pan wel of niet aan te schaffen.

Wat wel extra handig is van mooie pannen, je kunt ze zo op tafel zetten en je hebt geen extra schalen nodig. Scheelt weer afwas!

Welke pannen mogen niet ontbreken?

Pannen die niet mogen ontbreken in een goed gesorteerde keuken zijn de volgende pannen:

  • steelpan (ik heb er hier drie van, want dit is denk ik de pan die ik het meest gebruik!)
  • kookpannen in verschillende formaten (hou ook rekening met grote hoeveelheden zoals voor soep)
  • koekenpan in minimaal 2 formaten
  • hapjespan of wok

Van de pan op het servies

Net zo belangrijk als een goede pan is het hebben van mooi servies. Nu heb ik een serviestik dus als ik ergens mooi servies zie dan kan ik er geen weerstand aan bieden. Als je net begint met je eigen huishouden of toe bent aan vervanging van je huidige servies dan vind ik het zelf mega handig als het servies de volgende eigenschappen heeft:

  • vaatwasbestendig
  • duurzaam – je wilt het liefst servies dat lang mee gaat en niet meteen uit elkaar valt of heel kras gevoelig is.
  • ook handig als het servies hitte- en kou bestendig is, zodat je het kunt gebruiken in de oven, magnetron of vriezer.
  • stapelbaar – natuurlijk kun je niet al je servies in een grote stapel bewaren maar hoe beter het stapelbaar is des te minder ruimte het neemt in je keuken.
Mooi servies

Wat voor servies heb je nodig?

  • platte borden in twee maten voor ontbijt, lunch en diner
  • wat diepere borden voor bijvoorbeeld pasta, maar ook geschikt voor soep
  • soepkommen als je dat handiger vindt dan het voorgaande bord

Net als met goede pannen gaat je servies lang mee, dus maak een weloverwogen keuze. Wat is je stijl en welk servies past daarbij? Is het servies tijdloos en ben je er over een paar jaar ook nog blij mee?

Delen is fijn!