Het verhaal van de Charlotte van Charlotte
Charlotte en ik kennen elkaar inmiddels alweer een aantal jaar. Sinds onze reis naar Indonesie, alweer vijf jaar geleden. En sinds een jaar of drie koken we regelmatig samen. Dat begon ooit met een pasta op de heetste dag van het jaar en is zo in de loop der tijd door gegaan met wat heerlijke creaties en soms iets minder heerlijke creaties. Maar ineens besefte ik me een paar weken geleden, dat we dus nog nooit een Charlotte hebben gemaakt… En dus werd het plan voor de nieuwste sessie een Charlotte maken. Had ik nog nooit gedaan en Charlotte had het ook nog nooit gedaan.
Op zoek naar een recept kwam ik vele variaties tegen, maar ik werd niet meteen warm van de smaak combinaties dus besloten we om er zelf een draai aan te geven. De basis was een recept uit het boek Desserts van Janneke Philippi, maar het uiteindelijke resultaat lijkt weinig nog op het origineel… 😉 Niet in alle opzichten even geslaagd maar lekker! Dat was ie wel!
Onze Charlotte kreeg limoncello en aardbeiensap om de lange vingers in te dopen en aardbeien mousse om door de roomkaas te doen. Ik denk alleen wel dat er wellicht een extra blaadje gelatine door had gemoeten of we hadden wat langer moeten wachten of een combinatie van beiden, want… zoals je zult zien op de laatste foto bleef de charlotte niet helemaal intact.
Ik heb inmiddels een speciale vorm gevonden waar je een charlotte in kunt maken bij Dille & Kamille dus binnenkort maar eens uitproberen in een andere vorm! Want dit is zeker eentje die vaker gemaakt gaat worden! (in tegenstelling tot de cheesecake pindakaas taart..;))
Aardbeien limoncello charlotte
Ingrediënten
- 150 ml aardbeiensap
- 6 el limoncello
- 2 pakken lange vingers
- 2 3 blaadjes gelatine
- 150 ml aardbeienpuree
- 3 el suiker
- 375 gr mascarpone
- 150 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gr aardbeien frambozen en blauwe bessen
- poedersuiker
- charlotte vorm of een springvorm van 20 cm
- vershoud folie
Instructies
- Bereid de springvorm voor door er vershoud folie in te leggen. Maak een mengsel door 3 el limoncello te mengen met het aardbeiensap en doe dit in een platte schaal zodat je de lange vingers erin kunt dopen.
- Doop de lange vingers met de suikerkant een voor een in het aardbei-limoncello mengsel en zet ze met de suikerkant naar buiten tegen de rand van je vorm aan. Ga zo door tot je de rand vol hebt.
- Week de gelatineblaadjes voor ongeveer 5 minuten in een kom met koud water.
- Doe de aardbeien puree in een steelpannetje en verwarm dit op een laag vuurtje met de suiker. Roer tot de suiker is opgelost en als het warm genoeg is doe je de uitgeknepen gelatine blaadjes erdoor. Roer tot alles goed opgelost is.
- Met een mixer klop je de mascarpone samen met de slagroom tot een stevige massa. Doe er de aardbeienpuree en de resterende drie eetlepels limoncello doorheen en roer alles goed door.
- Schep het room-aardbei mengsel in je klaarstaande vorm en dek af met lange vingers (ook weer gedoopt in het aardbeienmengsel)
- De koekjes die tegen de rand aan staan zullen waarschijnlijk te lang zijn. Wij hebben deze afgebroken nadat het in de koelkast had gestaan maar je kunt het ook meteen doen. Zet de charlotte minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven of beter nog de hele nacht.
- Zodra goed opgestijfd leg je een bord op je vorm en keer je deze samen om. Verwijder je vorm en de folie. Garneer de charlotte met de aardbeien, bosbessen en frambozen en bestrooi met poedersuiker.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Zoals je ziet had het nog ietsie langer in de koelkast gemoeten… 😉
Pingback: Kokos dadelballetjes van Maura | Simone's Kitchen
Nou Ja, hij kan toch niet heel naar binnen zeggen we dan toch?
Nee precies!
Ziet er heerlijk uit! Ik gebruik altijd Griekse yoghurt ipv mascarpone, geen gelatine, maar wel slagroom (andere verhoudingen) en zet hem in de vriezer ipv koelkast.. De combinatie van limoncello met rood fruit heb ik nog nooit geprobeerd, dus dat staat snel op de planning!
Goed idee om Griekse yoghurt te gebruiken Els, dat maakt het wat magerder….:)
This one looks so amazing. I see berries are in front of your cameras too this week. For me too. berries and tomatoes. Loving the sound of this!
Thanks so much! Yes it’s berry season so we need to make the most of it while it lasts!
Wauw wat ziet dit er mooi uit zeg. En wat heerlijk met de aardbeien, het sap en de limoncello. Dit is zomer op je bord.
Liefs Suus
Dank je wel Suus! En zo lekker!
Hoi Simone,
Wat ziet hij er prachtig uit. Ik zoek eigenlijk altijd naar een taart waarbij je dit heerlijke zomerfruit echt in tact kunt laten. Natuurlijk zit hier dan ook wel weer aardbeienpuree in mar toch ook een hele lading vers fruit er boven op. Als ik op zaterdag over de markt loop kom ik in deze tijd altijd met heel veel fruit thuis dat schreeuwt er om om te verwerken, dit wordt hem morgen, dat weer ik nu al.
Ik vraag me af, waarom omkeren als je hem in een springvorm maakt.Lange vingers langs de rand ( kun je gelijk de gewenste hoogte bepalen) en de bodem bedekken met lange vingers en daar het mengsel op storten lijkt me een simpelere manier, maak ik een denkfout of zie ik iets over het hoofd?
Fijn om te zien dat er bij jullie ook wel eens iets mislukt en dat je hem dan ook nog online durft te zetten. Liefs sabine