Een heerlijke charlotte met rode vruchten | simoneskitchen.nl

Charlotte en ik kennen elkaar inmiddels alweer een aantal jaar. Sinds onze reis naar Indonesie, alweer vijf jaar geleden. En sinds een jaar of drie koken we regelmatig samen. Dat begon ooit met een pasta op de heetste dag van het jaar en is zo in de loop der tijd door gegaan met wat heerlijke creaties en soms iets minder heerlijke creaties. Maar ineens besefte ik me een paar weken geleden, dat we dus nog nooit een Charlotte hebben gemaakt… En dus werd het plan voor de nieuwste sessie een Charlotte maken. Had ik nog nooit gedaan en Charlotte had het ook nog nooit gedaan.

Charlotte van rode vruchten en blauwe bessen |simoneskitchen.nl

Op zoek naar een recept kwam ik vele variaties tegen, maar ik werd niet meteen warm van de smaak combinaties dus besloten we om er zelf een draai aan te geven. De basis was een recept uit het boek Desserts van Janneke Philippi, maar het uiteindelijke resultaat lijkt weinig nog op het origineel… 😉 Niet in alle opzichten even geslaagd maar lekker! Dat was ie wel!

Onze Charlotte kreeg limoncello en aardbeiensap om de lange vingers in te dopen en aardbeien mousse om door de roomkaas te doen. Ik denk alleen wel dat er wellicht een extra blaadje gelatine door had gemoeten of we hadden wat langer moeten wachten of een combinatie van beiden, want… zoals je zult zien op de laatste foto bleef de charlotte niet helemaal intact.

Charlotte volgeladen met verse vruchten | simoneskitchen.nl

Ik heb inmiddels een speciale vorm gevonden waar je een charlotte in kunt maken bij Dille & Kamille dus binnenkort maar eens uitproberen in een andere vorm! Want dit is zeker eentje die vaker gemaakt gaat worden! (in tegenstelling tot de cheesecake pindakaas taart..;))

20140613 MH2A3454

Aardbeien limoncello charlotte

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
Koelkast4 uur

6 personen

Ingrediënten

  • 150 ml aardbeiensap
  • 6 el limoncello
  • 2 pakken lange vingers
  • 2 3 blaadjes gelatine
  • 150 ml aardbeienpuree
  • 3 el suiker
  • 375 gr mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gr aardbeien frambozen en blauwe bessen
  • poedersuiker
  • charlotte vorm of een springvorm van 20 cm
  • vershoud folie

  • Bereid de springvorm voor door er vershoud folie in te leggen. Maak een mengsel door 3 el limoncello te mengen met het aardbeiensap en doe dit in een platte schaal zodat je de lange vingers erin kunt dopen.
  • Doop de lange vingers met de suikerkant een voor een in het aardbei-limoncello mengsel en zet ze met de suikerkant naar buiten tegen de rand van je vorm aan. Ga zo door tot je de rand vol hebt.
  • Week de gelatineblaadjes voor ongeveer 5 minuten in een kom met koud water.
  • Doe de aardbeien puree in een steelpannetje en verwarm dit op een laag vuurtje met de suiker. Roer tot de suiker is opgelost en als het warm genoeg is doe je de uitgeknepen gelatine blaadjes erdoor. Roer tot alles goed opgelost is.
  • Met een mixer klop je de mascarpone samen met de slagroom tot een stevige massa. Doe er de aardbeienpuree en de resterende drie eetlepels limoncello doorheen en roer alles goed door.
  • Schep het room-aardbei mengsel in je klaarstaande vorm en dek af met lange vingers (ook weer gedoopt in het aardbeienmengsel)
  • De koekjes die tegen de rand aan staan zullen waarschijnlijk te lang zijn. Wij hebben deze afgebroken nadat het in de koelkast had gestaan maar je kunt het ook meteen doen. Zet de charlotte minimaal vier uur in de koelkast om op te stijven of beter nog de hele nacht.
  • Zodra goed opgestijfd leg je een bord op je vorm en keer je deze samen om. Verwijder je vorm en de folie. Garneer de charlotte met de aardbeien, bosbessen en frambozen en bestrooi met poedersuiker.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Zoals je ziet had het nog ietsie langer in de koelkast gemoeten... ;) | simoneskitchen.nl

Zoals je ziet had het nog ietsie langer in de koelkast gemoeten… 😉

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.